Mørklægning

Von der Leyens hemmelige sms’er får igen kritik af EU-ombudsmand

EU-Kommissionen er blevet opfordret til at lede bedre efter forsvundne sms'er, men har ikke givet ombudsmanden en tilfredsstillende forklaring i sagen

Det er efter et år ikke lykkedes af finde frem til eller udlevere de sms’er, der er udvekslet mellem EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen og vaccine-producenten Pfizers administrerende direktør vedrørende EU’s indkøb af coronavacciner.

Det skriver EU’s ombudsmand, Emily O’Reilly, i en udtalelse.

Udtalelsen kommer, efter hun i juni bad EU-Kommissionen om at lede bedre efter beskederne, som er slettet fra Ursula von der Leyens telefon. Samtidig havde ombudsmanden bedt om svar på, hvorfor sms’erne ikke kunne findes og udleveres.

“Kommissionen besvarede ikke mine basale spørgsmål om, hvorvidt de givne beskeder eksisterer, og har heller ikke kastet lys over, hvordan Kommissionen ville svare på en specifik forespørgsel efter andre sms’er,” udtaler Emily O’Reilly.

Ombudsmanden har tidligere kritiseret Ursula von der Leyen for at hemmeligholde beskederne og kaldt det for en fejladministration.

Det var New York Times, der sidste forår afslørede, at Ursula von der Leyen havde udvekslet beskeder med Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla, om vaccineindkøb til EU-landene, og i den forbindelse havde benyttet sig af ‘personligt diplomati’.

Journalist har ikke kunnet få adgang

Efterfølgende bad journalisten Alexander Fanta om indsigt i beskederne og andre relevante dokumenter i sagen, uden at få dem udleveret, selvom det fremgår af EU’s offentlighedslov, at definitionen af dokumenter er teknologi-neutral.

Men det er altså stadig ikke sket, selvom EU’s ombudsmand har opfordret til det.

“Håndteringen af anmodningen om indsigt i dokumenterne efterlader en med en ærgerlig opfattelse af en EU-institution, der ikke leverer i sager, der har betydelig offentlig interesse,” udtaler ombudsmanden.

Emily O’Reilly tilføjer, at offentlig indsigt i arbejdsrelaterede er et nyt område for EU-administrationen, og at sagen om Ursula von der Leyens sms’er er et wake up call for alle EU-insitutioner.

“De seneste afsløringer af lobby-taktikker fra et amerikansk multinationalt selskab i Europa, herunder læk af sms’er, viser, hvor vigtigt et emne det er i offentlig forvaltning,” siger Emilie O’Reilly.

Ombudsmanden har i forbindelse med sagen udarbejdet en række anbefalinger til, hvordan EU-institutionerne bør håndtere sms’er og lignende beskeder.

Anbefalingerne lyder, at:

  • Arbejdsrelaterede sms’er og lignende beskeder bør betragtes som EU-dokumenter.
  • Der bør laves teknologiske løsninger, så den slags beskeder let bliver registreret.
  • Medarbejdere bør har klare retningslinjer for, hvordan den type beskeder skal håndteres.
  • Anmodninger om offentlig indsigt i dokumenter, der kan dække over sms’er, bør blive håndteret på en måde, så det dækker alle platforme, hvor beskederne kan være gemt.

0 Kommentarer