Voldsom vækst i meningsmålinger

Meningsmålinger sætter den politiske dagsorden, skriver Kristeligt Dagblad. Tal viser, at brugen af målinger er mere end fordoblet på seks år.

Meningsmålinger sætter den politiske dagsorden, skriver Kristeligt Dagblad. Tal viser, at brugen af målinger er mere end fordoblet på seks år.

I 2005 henviste danske medier til 15.837 meningsmålinger. I 2011 var antallet af meningsmålinger, der blev brugt i medierne, vokset til 35.568, skriver Kristeligt Dagblad.

Meningsmålingerne bruges af medierne til at skabe nyheder og af politikere til at flytte ting ind på den politiske dagsorden.

Som eksempel fremhæver Kristeligt Dagblad, hvordan minister for sundhed og forebyggelse Astrid Krag (SF) satte aktiv dødshjælp på dagsordenen i Folketingets sundhedsudvalg, fordi syv ud af ti danskere, ifølge en meningsmåling foretaget af Rambøll/Analyse Danmark for Morgenavisen Jyllands-Posten, gik ind for aktiv dødshjælp.

For politikerne handler det om at vise, at de er villige til at gå i dialog, når de reagerer på en meningsmåling, mener samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.

»Det kan være fint at høre borgernes røster, men det er ofte en dramatiseret virkelighed, der bliver præsenteret, hvor detaljerne er udeladt. Meningsmålinger er efterhånden blevet så billige at lave, at næsten hvem som helst kan få foretaget en meningsmåling om alt mellem himmel og jord,« siger Johannes Andersen til Kristeligt Dagblad.

0 Kommentarer