Voldsom vækst i inkassosager

DJ inddrev sidste år 446.000 kroner i inkassosager. Tallet er tredoblet på fire år (rettet)

På bare fire år har DJ hentet tre gange så mange penge hjem til freelancere på inkassosager. I 2009 var tallet 155.000 kroner, i 2010 265.000 kroner og sidste år 2012 i alt 446.000.

Advokat Liselotte Lindberg Olsen fra DJ Jura siger, at sagerne kan være alt fra meget nemme til ret komplicerede.

»Nogle gange handler det om, at pengene kommer for sent på grund af langsommelig sagsbehandling hos kunden. Andre gange er sagerne mere komplicerede, hvis kunden for eksempel ikke er tilfreds med arbejdet,« forklarer hun til journalisten.dk.

Sagerne handler om mindre beløb på 5.000-10.000 kroner og op til 100.000 kroner.

Hun siger, at mange medlemshenvendelser faktisk ender med, at sagerne bliver løst, uden at det er nødvendigt at rejse en inkassosag.

»I de sager kommer medlemmer til os, mens dialogen er god, og den slags sager behøver ikke at ende som en inkassosag hos os eller i retten.«

Et spørgsmål om kvalitet

I de mere komplicerede sager skal Dansk Journalistforbunds jurister for eksempel vurdere, om kunden har ret i, at kvaliteten af arbejdet ikke er i orden.

»Her kigger vi på, hvad der er bestilt, og hvordan det er defineret. Men det er ikke altid, at ordren er beskrevet nøjagtigt. Derfor kan det være svært at forholde sig til,« siger Liselotte Lindberg Olsen, der tilføjer, at det i sidste ende kan blive domstolenes opgave at vurdere arbejdets kvalitet.

Sager kan også kompliceres af, at tidspunkt for deadline bliver udskudt – eller en opgave ender med at blive mindre end aftalt.

Hendes råd til medlemmerne er, at de altid skal indgå aftaler skriftligt. Og sørge for, at aftalen er præcis og dækkende for opgaven.

»Så undgår du mange konflikter.«

(Rettelse. Journalisten.dk har i en tidligere version skrevet at der en tredobling på tre år. Tredoblingen er sket på fire år.)

0 Kommentarer