Voldsom stigning i freelanceinkasso

Dansk Journalistforbund har kradset godt 265.000 kroner ind for freelancere i 2010. I hele 2009 blev det til omkring 155.000 kroner. Krisen kradser hos kunderne, vurderer DJ. Nej, DJ har tidligere bare været for ringe til at fortælle om ordningen, mener freelanceformand.

Dansk Journalistforbund har kradset godt 265.000 kroner ind for freelancere i 2010. I hele 2009 blev det til omkring 155.000 kroner. Krisen kradser hos kunderne, vurderer DJ. Nej, DJ har tidligere bare været for ringe til at fortælle om ordningen, mener freelanceformand.

KRISE. Peter Bruun er freelancejournalist med base i Frederikshavn, Nordjylland. Han manglede 30.800 kroner i regnskabet, fordi en kunde nægtede at betale for et stykke arbejde. Breve med rykkere og renter hjalp ingenting. Så gik Peter Bruun til inkasso.

»Det skulle helst ikke være nødvendigt, at det kommer dertil. Men vi lever i virkelighedens verden, og dårlige betalere er en del af virkeligheden,« siger Peter Bruun.

Men det var ikke et advokatkontor, Peter Bruun pudsede på den dårlige betaler. Det var Dansk Journalistforbund. DJ's jurister hjælper nemlig freelancere med at føre inkassosager og kradse penge ind fra kunderne. Hvis det bliver nødvendigt, går forbundet hele vejen i fogedretten for at få en faktura betalt.

Det er der mange freelancere, der har udnyttet i år. DJ har i skrivende stund kradset godt 265.000 kroner ind i 2010. I hele 2009 blev det til omkring 155.000 kroner. Beløbene er blevet større per sag, da DJ i år har haft 18 sager indtil videre, til forskel fra 21 sager i hele 2010. Antallet af sager tegner dog også til at blive højere end sidste år, vurderer forbundet.

Cirka halvdelen af de sager, der lander på DJ's bord, ender fredeligt, efter at forbundets jurister har sendt et enkelt brev til den kunde, der ikke har betalt. Den anden halvdel fortsætter med kurs mod fogedretten, men af dem ender flere med et forlig og en betalt faktura, inden der kommer en dommer ind over.

I over 10 år har DJ taget sig af inkasso. Det er meget usædvanligt for et fagforbund, forklarer direktør Linda Garlov.
»Vi har valgt at gøre det, fordi vi ikke kun er et forbund for lønmodtagere i faste jobs, men også for freelancere,« siger Linda Garlov.

Hun mener, at finanskrisen er en vigtig årsag til, at forbundets jurister har så travlt med at opkræve penge.
»Der er ingen tvivl om, at krisen er en væsentlig del af forklaringen. Vi mærker det ikke kun i forhold til inkasso, men også i forhold til vores advokat og vores sagsbehandler, der laver konkurssager. Der er flere, der går i betalingsstandsning eller konkurs, og så er der flere, der ikke betaler deres regninger,« siger Linda Garlov.

Men det er formanden for specialgruppen Freelancegruppen, Kristian Melgaard, lodret uenig i.
»Jeg tror ikke, det har noget at gøre med, at krisen kradser, og der er kommet flere dårlige betalere. Jeg tror bare, flere er blevet klar over, at vi har mulighed for at få hjælp på en billig og effektiv måde,« siger Kristian Melgaard.

Han mener, at DJ i mange år har haft et problem med at informere medlemmerne om de mindre kendte fordele, de faktisk har – for eksempel, at DJ kan være din inkassoadvokat.
»Vi har været alt for dårlige til at fortælle om alle de ting, forbundet kan gøre for medlemmerne. Det er jo guld værd for en freelancer, fordi advokater er så dyre. Bare én inkassosag, så kan et års kontingent være sparet,« siger Kristian Melgaard.

Linda Garlov fremhæver også et øget kendskab som en anden årsag til, at DJ kræver så mange penge ind i år. Der er ifølge Linda Garlov tilsyneladende løbet et rygte om inkassoordningen blandt freelancemedlemmer i løbet af forsommeren.

Ifølge Kristian Melgaard er det bare med at sprede ordet, for det er ikke kun gratis at bruge DJ til inkasso, det er også mere effektivt. Han har selv måttet ty til inkasso to gange, siden han blev freelancer i 1986.

»Jeg tror, det har stor betydning, at jeg ikke bare er en lille freelancer, der tror, at du skylder mig penge. Når der kommer et brev med DJ's logo på, så viser det kunden, at jeg har en hel organisation i ryggen, og så springer pengene ud af kassen,« siger Kristian Melgaard.

0 Kommentarer