search

VM som normaltilstand

Sydafrikritik: Den danske dimension sætter mediehusene under pres.

Sydafrikritik: Den danske dimension sætter mediehusene under pres.

Nyhedens interesse har lagt sig, og VM-hverdagens trummerum har indfundet sig i danske og internationale medier. Nu gælder det om at holde dampen oppe. Lejrkuller er ikke kun forbeholdt landsholdstruppen, for det er hårdt arbejde for et omrejsende dansk pressekorps at arbejde noget nær 24/7 med entusiasmens arbejdsglæde konstant bølgende i skjorterne, der var rene i sidste uge.

Vi er igennem første runde af gruppekampene ved VM i Sydafrika, førstehåndsindtrykket er fortid, og nu gælder det i lige så høj grad form som indhold for at fastholde seere, lyttere og brugere. Hvor har hver enkelt forbruger fundet sin tryghedszone i det flagrende VM-udbud? Det være sig i grafisk form, brugervenlighed, læseværdighed eller den ene kommentator, vært eller ekspert, der gør en udslagsgivende forskel.

Nogle æder det hele råt eller zapper sig igennem slutrunden på må og få. Senest er Ekstra Bladet kommet på banen med en App til iPhone. En velfungerende en af slagsen i strømlinet og overskueligt design. Jyllands-Postens udgave – eller spn.dk, hvis det navn nogensinde vinder indpas i folkemunde – kan jeg ikke få til at virke på nyhedsdelen, mens jeg på Sporten.dk’s VM-mobilapplikation bliver voldsomt irriteret over VW-sponsorbanneret på den halve skærm for hver opdatering. Det samme i TV2-udgaven. Omkostningsneutralt versus penge på spil.

Mobilen, nettet og aviserne har med dansk fortegn bare overordentlig svært ved at differentiere sig ud over design og brugerflade, hvis indholdet er det samme. Når DBU strammer nettet og adgangen i den grad, som VM-slutrunden har været udtryk for, bliver resultatet derefter. Fire mand på et podie til gårsdagens pressemøde kastede ikke meget andet end den skarpe landstrænervinkel om Søren Larsens manglende form af sig – og den kunne man så stave sig igennem i et hav af versioneringer på alle platforme dagen igennem.

Hvis landsholder har kniven på struben frem mod lørdagens alt eller intet-gruppekamp mod Cameroun, har de danske mediehuse det ikke i mindre grad. Millionsatsningen på VM i rødt og hvidt kan med lidt ond vilje stoppe allerede der. Næsten inden den er begyndt. Uafgjort er sandsynligvis ensbetydende med dansk VM-exit, nederlag næsten helt sikkert, og så står den på fem dages ørkenvandring frem mod den sidste gruppekamp mod Japan. Fem dages nationaltraume og tomme blikke i VM-lejren hos både træner, spillere og udsendte medarbejdere. Det scenarie er der ikke meget optimisme og omsætning i.

I så fald kunne man fra et mediesynspunkt endda have ønsket, at Danmark ikke havde kvalificeret sig, for fem dages tomrum og ærgrelse midt i en VM-dækning er også en mavepuster til normaltilstanden. Under VM 2006 i Tyskland herskede der frit slag uden nationalfølelsens irrationelle indblanding. Den danske dimension er en anderledes emotionel størrelse, hvis altså Ulven Kommer midt i det hele og smider fodbold-Danmark mentalt på porten.

Indtil da kan man fra mediehelikopteren fortsat noteres sig aviskrigens hidsige udbrud, som da Ekstra Bladet en time før kampen mellem Danmark og Holland i mandags på nettet førte sig frem med, at avisen havde ramt ti mand rigtige i forudsigelsen af danskernes startopstilling, mens B.T. havde skudt voldsomt over mål med blot seks.

En konstant, intern og inderlig ligegyldig forfængelighedsdisciplin mellem VM-udsendinge, der i lettere sportschauvinistisk infight vel også skal have til luft for lejrkulleren…

 

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen