search

VM-katastrofe i 3D

Jeg havde set frem til det nye VM-lir på et par af de danske mediers hjemmesider.

Jeg havde set frem til det nye VM-lir på et par af de danske mediers hjemmesider. På forhånd var annonceret indkøb af udenlandsk 3D-grafik af mål og afgørende situationer under slutrunden i Sydafrika. Jeg blev desværre slemt skuffet.

Allerede inden de danske spillere fejlede mod Japan, havde jeg fået nok af at se 3D-mål online. Om grafikerne fik spillet sig i form i løbet af turneringen, skal jeg ikke kunne sige – med så dårlig visualisering af åbningskampen og et par præstationer langt under græstæppet fra nogle af de efterfølgende puljekampe holdt jeg simpelthen op med at klikke på 3D-gengivelserne. De var i bedste fald spild af tid – i værste fald direkte forkerte.

Hvid sydafrikaner scorer åbningsmålet

I åbningskampens 55. minut rykkede sydafrikaneren Siphiwe Tshabalala fra det mexicanske forsvar og hamrede bolden højre om målmand Perez, der sprællede forgæves i målet. Tshabalala er sydafrikaner med sort hud og langt hår samlet i fletninger.

I 3D-gengivelsen var han muteret til europæer med kortklippet hår. Det ødelægger illusionen om at se målet blive scoret, når figuren slet ikke ligner den rigtige fodboldspiller.

 

Men endnu værre – faktisk så slemt, at jeg var nødt til at finde tv-optagelserne frem for at tjekke efter, fordi jeg ikke kunne tro så stor en fejl kunne slippe igennem – målet bliver vist fuldstændig forkert: 3D-Tshabalala skyder og målmanden kaster sig mod venstre, bolden går venstre om. Det flotte mål, der sad helt oppe i det længste hjørne er nu noget helt andet. (se videosammenklip nederst)

Og først blev jeg faktisk imponeret over, at de havde animeret målmandens reaktion på scoringen, men senere fandt jeg ud af, at det bare var en standard-animation, som blev klistret på alle målmænd efter en scoring.

Spørgsmålet er så: Hvorfor tilbyde visualiseringer i 3D, når de bliver produceret uden at stemme overens med virkeligheden?

Andre medier benyttede sig af en anden producent til 3D-gengivelserne. De så generelt bedre ud – men også her indfandt trætheden sig alligevel over gengivelserne. Jeg savnede noget ekstra. Det blev for syntetisk. 3D-målene er nogenlunde lige så interessante som at se andre spille Playstation.

Sport egner sig ikke til 3D

I Taiwan sidder nogle af de hurtigste og dygtigste nyhedsanimatorer i verden. De laver slet ikke sportsvisualiseringer. Som ejeren, Jimmy Lai, udtrykker det: 'Sport egner sig ikke til 3D-animation – Vi kan ikke konkurrere med 14 kameraer, der optager fra alle vinkler'. Og som han sikkert også ved: De kan ikke gengive det præcist nok, hvis det skal leveres i den fart, som onlinemedier kræver.

Jimmy Lai har en journalistisk pointe, men økonomien spiller også ind. I Asien er det f.eks. meget billigere at vise en 3D-animation af mål i den populære engelske Premier League end at skulle betale for online tv-rettigheder. Og har man ikke mulighed for at se det på tv, så ved man jo slet ikke, at 3D-gengivelsen er lige dele virkelighed og gætværk blandet sammen – så hvad er problemet?

Kan jeg stole på nyhedsformidlingen?

Måske ikke noget stort problem, hvis man bestyrer en asiatisk betting-hjemmeside, hvor det vigtigste trods alt er, om der er mål eller ej … men bliver animationerne vist på nyhedsmediers hjemmesider, må man som bruger kunne forvente et minimum af journalistisk kvalitet over gengivelsen. I modsat fald vil det underminere brugerens tillid til den øvrige nyhedsgrafik og -formidling. 'Hvorfor skulle jeg stole på det her, når jeg ikke kan stole på gengivelsen af en scoring i en fodboldkamp?'

På et tidspunkt vil det sikkert lykkes, at få teknologi, økonomi og virkelighed til at spille sammen, så resultatet ikke kun er liret, men også journalistisk brugbart. Lad os håbe på nogle ordentlige 3D-scoringer i 2014, når bolden bliver givet op i Brasilien. Indtil da foretrækker jeg faktisk Lego-Fussball-animationerne på YouTube.

vh

/GrafikGert

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen