»I VK-regeringen udleverede vi ikke sms'er,« slår tidligere minister Brian Mikkelsen fast. Men det afslører et årelangt lovbrud, siger mediejurist. »Det er lodret i strid med offentlighedsloven,« siger han til journalisten.dk.VK-regeringen brød loven, fordi de hemmeligholdt sms'er i forbindelse med aktindsigter.
»I VK-regeringen udleverede vi ikke sms'er,« slår tidligere minister Brian Mikkelsen fast over for Politiken i går søndag.
Men den bemærkning afslører et årelangt lovbrud, siger mediejurist og afdelingschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen nu.
Princippet om ikke at udlevere sms-korrespondance er nemlig i strid med offentlighedsloven.
»Når han siger det så kategorisk, så siger han, at uanset indholdet udleverede man ikke sms'er. Og det er altså i lodret strid med offentlighedsloven,« siger Oluf Jørgensen til journalisten.dk.
Ingen forskel på sms og brev
Han forklarer, at det ikke gør nogen forskel, om en minister har sendt en mail eller en sms.
»Offentlighedsloven er teknologineutral, så det spiller ingen rolle, hvilken teknik man bruger til at kommunikere. Om det er et traditionelt brev, sendt med det kongelige postvæsen, eller om man bruger en mail eller en sms – det er fuldstændig underordnet.«
Oluf Jørgensen understreger, at det også betyder, at samme undtagelser gælder for sms som for eksempelvis mail. Hvis en sms har privat karakter eller er sendt i partipolitisk sammenhæng, og ikke i ministerens egenskab af minister, så er den for eksempel undtaget aktindsigt.
En sms kan også – ligesom en mail – have såkaldt "formløs karakter", hvilket undtager den for aktindsigt.
»Der er en bagatelgrænse. I Offentlighedslovens rapport henvises til en post it-lap, som man skriver til en kollega og lægger på hans skrivebord. Der kunne stå "husk aftalen klokken 14". Den slags er ikke omfattet af aktindsigt, uanset om det står på en gul lap eller en sms.«
Derfor mener han heller ikke, at den nuværende regering har gjort noget galt i at afvise de konkrete anmodninger om aktindsigt, som Politiken forud for gårsdagens artikel har sendt ind. Journalisten.dk har også forsøgt at få aktindsigt i sms-korrespondance i forbindelse med skatteforhandlingerne og fik et afslag.
Brian Mikkelsen efterlyser "konsekvent linje" fra regeringen
Men man kan ikke kategorisk afvise sms'er, alene fordi de er sms'er, som VK-regeringen ifølge Brian Mikkelsen altså har gjort det.
Afsløringen af VK-regeringens ulovlige praksis kommer efter de seneste dages omtale af den nuværende regerings behandling af sms'er i aktindsigter.
Den danske regering er vægelsindet, når det kommer til sms'er. Det skrev Politiken søndag baseret på en række forsøg på at få aktindsigt i sms-beskeder. De fleste er blevet afvist, men før ferien slap en enkelt igennem, som journalisten.dk også tidligere har omtalt.
Regeringen bør have en konsekvent linje om aktindsigt i sms-beskeder, lyder det bl.a. fra Brian Mikkelsen. Det er i den forbindelse, han nævner VK-regeringens faste princip om ikke at give indsigt i sms'er.
Læs også journalisten.dks store temaserie om åbenhed og aktindsigt: Striden om offentlighedsloven
Journalisten.dk har forsøgt at indhente en kommentar fra Brian Mikkelsen. Vi forsøger fortsat at få en kommentar fra ham samt tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Du har ret Anders..
Men desværre synes det at være tilfældet i DK. Cavlingpriser uddeles for opdagelser der i vor tid ikke følges til dørs og får konsekvenser for de implicerede. Vigtige historier der kunne gøre en forskel og er lige præcis det ytringsfriheden blev opfundet for, undgåes bevidst pressens redaktionschefer og ingen af de ansvarlige vil svare på hvorfor, mens de sidder med hånden dybt begravet i kassen med mediestøtte..
Ovenstående alt imens vi må tage til takke med historier det er for sent at stille nogen til ansvar for, og efter min bedste overbevisning ikke kommer til at ændre proceduren i fremtiden. Politikere og embedsmænd bryder loven ikke bare konsekvent men også i organiserede form, mens vores medier forsøger at opretholde det gode venskab til deres kilder på Christiansborg, fremfor at gøre det de burde.
Den ene 'opdagelse' gør da ikke den anden opdagelse mindre værd. Og den ene opdagelse behøver ikke betyde, at den anden ikke graves i.
Hold nu op for en opdagelse. Det er store sager!
Som om lov om offentlighed i forvaltningen nogensinde har virket efter hensigten, eller der skulle findes journalister som besidder evnen til at få ændret på det..
I landets kommuner har man i årevis nægtet at give aktindsigt i de kriterier som danner grundlag for bonusudbetalinger (resultatløn) på op til DKK 80.000,00 årligt til Socialdirektører, vicesocialdirektører mm. Og naturligvis oven i deres eksisterende milliongage.
F.eks. i Gladsaxe kommune hvor en sådan aktindsigt ville synliggøre, at de ansvarlige beriger sig selv på bekostning af dem de egentlig var ansat til at hjælpe på fode, men på usaglig og uhæderlig vis henter bonus fra gennem f.eks. pålagte strafsanktioner..
Skal vi snart se bare én journalist gøre noget ved det og få det stoppet ?