Magasindesign skal kommunikere til den rigtige målgruppe – men bør samtidig være en legeplads uden alt for faste rammer, mener en håndfuld grafiske designere.
FORMERING. »Jeg elsker at kommunikere, og magasiner er den mest effektfulde måde at kommunikere på,« siger amerikaneren Patrick Mitchell.
Ordene faldt, da Den Grafiske Højskole på en konference den 2. november i København bød et rekordstort publikum på udsøgte bolsjer fra en række kreative magasindesigneres farvestrålende slikbutik.
Patrick Mitchell er kreativ direktør i sit eget firma, PlutoMedia i Massachusetts, USA. Han er en rutineret designhaj, som skaber magasinsider ud fra et mantra om, at magasiner primært handler om ord, og at den grafiske designers vigtigste opgave er at visualisere en artikels budskab.
»Jeg er ikke dekoratør, og hvis jeg skræmmer kunderne væk med ulæseligheder, har jeg ikke gjort mit job ordentligt,« forklarer han.
På konferencen bliver Mitchell bakket op af sin tidligere kollega på erhvervsmagasinet Fast Company, Gretchen Smelter. Hun er i dag ekspert i at redesigne visuelt hensygnende blade og har givet ansigtsløftninger til en stribe hårdt sælgende magasiner, blandt andet Scientific American og Martha Stewart Living. Lige nu er hun ved at nykreere Bride's, det største og ældste af de amerikanske bryllupsblade.
»Min opgave er at gøre Bride's let tilgængeligt. At skabe en følelse af ro på siderne, at organisere det i sektioner for at gøre det nemmere at navigere i for læseren. Og så selvfølgelig at give det et frisk udseende med plads til overraskelser,« siger Gretchen Smelter.
Hun er ansat i et stort bladhus med multi-mange dollars på spil og virker som den designmæssigt mest traditionelle af konferencens oplægsholdere.
En sand rock'n'roller er til gengæld unge engelske Matt Willey, kreativ direktør hos Frost Design i London. For cirka et år siden fik han ansvaret for at designe et spritnyt litterært magasin, og han viser eksempler på, hvad grafisk design kan være, når der er totalt frie hænder.
»Magasinet havde ikke noget navn. Intet indhold. Intet fast sidetal. No nothing. Vi fik bare besked på at lave noget fedt. En kæmpe udfordring og utrolig storsindet af ejerne at give os fuldkommen råderet over designet,« siger Matt Willey, der som tak har sluppet ord og billeder løs med en energi, der kombinerer en speedy Andy Warhol med de tidlige Sex Pistols.
»Jeg er vild med at lege med ord, og jeg er besat af at arbejde med papirmediet. Så det er en ren kærlighedsaffære at lave et seriøst litterært magasin, som samtidig skal ramme mainstream-kulturen.«
Ifølge Matt Willey er Zembla, som bladet hedder, allerede en succes. Det sælger over forventning og bliver nu distribueret i 38 lande.
Netop Zembla er for Niels Bøje Ziegler – underviser, forsker og konsulent på Den Grafiske Højskole – et fornemt eksempel på, hvordan der kan eksperimenteres i magasindesign.
»Her bliver det at læse et litterært magasin også en visuel oplevelse. Det er meget opløftende,« siger Niels Bøje Ziegler, der flere gange på konferencen gentager, at grafiske designere ikke skal tænke i for faste kasser med tonsvis af tekst, et billede og en traditionel rubrik.
»Vi skal tænke i virvar. Utraditionelle løsninger. Vi skal reagere på den læser, der siger: 'Vis mig det uventede, så jeg ikke falder i søvn'. I Danmark er det meste bare pænt og nydeligt. Blodfattigt og kedeligt. Er det et specielt fagbladssyndrom eller et dansk designproblem?« spørger Niels Bøje Ziegler retorisk, inden han deler aber ud:
»Nogle designere får ikke lov, andre tør måske ikke. Danske magasinforlag er utrolig konservative, og jeg forstår det faktisk ikke. Jeres chefer burde være forvente af jer, at I slår jer løs som på en legeplads. Det skal være sjovt at være grafisk designer. Hvis ikke det er det, kan det vel nærmest være lige meget,« siger Niels Bøje Ziegler, der efter den overvældende interesse for konferencen håber at gentage succesen næste år.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.