Kampen for at blive anerkendt for sit arbejde var i fokus, da gruppen for visuelle formidlere i DJ – organiseret i specialgruppen Visuelt Forum – i weekenden holdt generalforsamling som led i en faglig weekendkonference.
Især to punkter fik persiennerne på Tune Kursuscenter – hvor 40 af de 900 medlemmer i gruppen var samlet – til at blafre stille.
Dels den nyligt varslede sparerunde på Berlingske Media, hvor 29 redaktionelle stillinger skal nedlægges, og 32 job i sideproduktionen – redigering og layout – outsources til privat firma.
Dels rejste afgående bestyrelsesmedlem Julie Asmussen spørgsmålet, om ikke Visuelt Forum – der i år fylder 20 år – skal kæmpe en tydeligere politisk kamp som et supplement til de mange arrangementer for medlemmerne.
”Det er en ringeagtelse af vores arbejde!”
De forsamlede art directors, grafikere og layoutere betragter Berlingske Medias plan om at lægge sidelayoutet ud i byen som en degradering af layoutets betydning.
”Man kan få den mistanke, at den faglighed, der handler om layout, betragtes som mindre vigtigt og har en anden status end journalistik,” lød det for eksempel fra Rene Steen Sørensen.
Og han blev bakket op af indignerede stemmer fra flere hjørner af salen, der ikke kan forstå, hvordan Berlingske Media vil sikre kvaliteten, når kommunikationen mellem skrivende og layoutende afbrydes.
”Det er en ringeagtelse af vores arbejde!”
Og:
”Det er hamrende ulækkert!”
Planerne hos Berlingske Media har udløst arbejdsnedlæggelse.
Og der er udsendt protestskrivelser fra både DJ og Visuelt Forum.
[factbox:0]
Opbakning fra DJ
Tine Johansen, næstformand i DJ, forstod godt frustrationen:
”Derfor sagde vi også til ledelsen på Berlingske, at det kommer til at gå ud over produktet.”
Hun forklarede, at det er en lovlig virksomhedsoverdragelse, at Berlingske Media lægger sideproduktionen over til det lille firma Wunderkind, der har overenskomst med DJ.
Men overenskomten med Wunderkind er indgået, da firmaet var en start up, og skal nu forlænges.
Afklaring til maj
Berlingskes ledelse vil til maj præsentere en plan for, hvordan samarbejdet med Wunderkind mere præcist skal foregå.
Og derpå kan de 32 medarbejdere i sideproduktionen – primært layoutere og redaktionssekretærer – afgøre, om de vil med over til Wunderkind eller have en fratrædelsesaftale.
Julie Asmussen ønsker, at politisk kamp skal supplere de mange kurser i Visuelt Forum. ”Jeg trækker mig fra bestyrelsen, fordi jeg troede, bestyrelsesarbejde drejede sig om noget andet.” – Foto: Jens Otto Emmich
Mere politisk profil
Derpå tog Julie Asmussen ordet. Hun har siddet i bestyrelsen i et år, men har besluttet sig for at stoppe.
”Jeg er overrasket over, at det meste af tiden går med at arrangere kurser,” sagde hun og understregede, at kurser og efteruddannelse er vigtigt. Men:
”Jeg mener, bestyrelsens arbejde skal handle om løn og pension. Og jeg vil gerne, at vi positionerer os. Vi er lige så vigtige som journalisterne.”
I Visuelt Forums vedtægter hedder det, at gruppen skal varetage medlemmernes ”faglige og økonomiske interesser” – men det er især kursusdelen, der er fremhævet efterfølgende:
” …arbejde for et bredt udbud af efteruddannelse inden for layout, grafisk design, web-design og nyhedsgrafik på et kvalificeret professionelt niveau,” lyder det.
Det seneste år har Visuelt Forum brugt næsten 150.000 kroner på 49 arrangementer.
Julie Asmussen efterlyste også flere unge i Visuelt Forum – og sammenfattede:
”Jeg mener, at bestyrelsen skal koncentrere sig om politikken, og så burde nogle menige medlemmer af VIF stå for at arrangere kurser.”
Hun fastslog:
”Jeg trækker mig fra bestyrelsen, fordi jeg troede, bestyrelsesarbejde drejede sig om noget andet.”
Julie Asmussen har skrevet flere blogs her på Journalisten om prissætning for grafisk arbejde.
Stor opbakning
Julie Asmussen modtog anerkendelse fra forsamlingen.
”Superærgerligt, at du trækker dig!”
Og:
”Det er så vigtigt, det du siger, også at vi får de unge med.”
Og:
”HØRT!”
Og Katrine Bertelsen sammenfattede:
”Der sker ting i hele branchen, der er vigtige. Der kan ske det, at DJ bliver overflødig, fordi der sidder en masse freelancere og overtager arbejdet, mens der ikke er nogen tilbage på overenskomst.”
Jens Otto Emmich spurgte bestyrelsen:
”Har I overvejet at skære ned på antallet af arrangementer og bruge tiden på rekruttering for eksempel?”
Karina Bjerregaard, formand for Visuelt Forum:
”Det er rekordår, og jeg var også selv målløs over antallet af arrangementer. Nu må vi se, hvad bestyrelsen prioriterer fremover.”
Solidaritet gennem Safety Found
Bestyrelsen havde foreslået, at hvert medlem af Visuelt Forum skulle give 10 kroner til Safety Fund, der støtter forfulgte mediefolk.
Det ville udløse en donation på 9.000 kroner.
Et forslag fra salen lød, at man fordoblede beløbet, men forsamlingen landede på 15 kroner, svarende til cirka 13.500 kroner.
Ny bestyrelse
Den nye bestyrelse ser således ud:
Karina Bjerregaard, formand.
Bente Stensen Christensen, næstformand.
Karen Hedegaard, kasserer.
Øvrige bestyrelse:
Christina Fromberg, Jesper Clausen, Lars Pryds, Rikke Ahm Wouter van Dam, Amanda-Li Kollberg, Eva Krebs Larsen.
Suppleanter:
Jens Otto Emmich, Camilla Ørsted, Sara Efazat
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg er selv forbavset over hvor lidt fagligt der bliver kæmpet i VIF når nu vores branche bløder. Har i mange år efterlyst mere kampgejst, særligt på baggrund af forbundets åbenlyse nedprioritering af vores fag i fagbladet. Der er ikke noget at sige til at mediebranchen ikke har særlig høj respekt for vores fag, når vores eget fagblad ikke prifilerer os skarpere.