Visuel journalistik

I bløde kurver og sarte pasteller fortæller Mette Louise Andersen historien om en graviditetstest. Hun er grafisk designer og en af Journalistforbundets nye medlemmer

I bløde kurver og sarte pasteller fortæller Mette Louise Andersen historien om en graviditetstest. Hun er grafisk designer og en af Journalistforbundets nye medlemmer

Lyserøde ovaler flyder i en bue over skærmen, én efter én. De bliver hele tiden større, som æg i modning. Det er den kvindelige cyklus i pa-stel, og snart vil de lyserøde æg være at finde på apotekernes hylder, som den feminine indpakning af graviditetstests.

Ja eller nej, spørger pakken, og tilbyder på et minut at udløse spændingen; gravid eller ikke.

Kvinden, der har omsat den kvindelige _cyklus til grafisk design og lyserøde kurver, hedder Mette Louise Andersen. Hun er grafisk designer og arbejder hos design- og kommunikationsfirmaet Boje og Mobeck, som ligger på Frederiksberg i København.

"Journalistik og grafisk design er overlappende fag. Som grafiker arbejder jeg også med kommunikation, det er bare visuel kommunikation," siger Mette Louise Andersen.

Selv om hun godt kan forstå, at der er nogle, der undrer sig over sammenhængen mellem emballage og journalistik, er hun ikke i tvivl om, at grafikerne skal have plads i Journalistforbundet.

"Vi understreger et budskab med præcis det billede og de farver, der underbygger det. Egentlig vil vi jo det samme som journalisterne, nemlig fortælle en historie. Men vi fortæller vores historie i billeder og farver."

Mette Louise Andersen er medlem af Visuelt Forum, som er en specialgruppe under Journalistforbundet. Det er netop det faglige fællesskab med de 250 andre medlemmer, der gør det interessant at være medlem. I hvert fald for Mette Louise Andersen:

"Det er fedt, at man kan spørge nogle andre til råds om helt konkrete ting, som hvordan et bestemt program virker. Vi får inspiration af hinanden, og det ville ellers være begrænset til den enkelte arbejdsplads."

Da Grafisk Forbund blev nedlagt for halvandet år siden, blev grafikerne automatisk overflyttet til HK, men Mette Louise Andersen valgte, sammen med mange andre, at flytte til Journalistforbundet.

"Journalistforbundet er bedre til at se tendenserne i tiden og arbejde med i stedet for at arbejde imod det nye. HK er mere forankrede i den gamle verden, måske fordi der er en masse typografer, som holder fast ved traditionerne," mener Mette Louise Andersen.

 

Moderne skrift
Mens hun snakker, skifter skriften på skærmen, og de lyserøde figurer flyttes rundt med hurtige klik med musen. Mange variationer bliver prøvet af for at finde det helt rigtige udtryk. Igen er det fornyelsen, der sejrer over traditionen. Mette Louise Andersen vælger en skrift, som er kreeret af en nulevende svensk designer. Det er en moderne sans serif, som betyder "uden fødder."

"Jeg overvejede at bruge en mere klassisk skrift, men den blev lidt for blød og sød, den var for påtaget feminin. Den her er mere moderne," siger Mette Louise Andersen.

Men det er endnu ikke sikkert, at det er netop det design, der skal sælge graviditetstestens simple budskab. De lyserøde æg er kun det foreløbige oplæg, som firmaet skal tage stilling til, inden det færdige design sendes i trykken. Det er en lille opgave, som i første omgang vil tage tre dage at lave.

"Opstartsfasen er altid sjov og meget sprudlende. Det er skideskægt at lave sådan noget som emballage. Jeg forstår ikke, hvorfor en graviditetstest altid er så grimt indpakket. Jeg synes, emballagen skal være lige så flot som til en parfume," siger Mette Louise Andersen.

Men det er ikke så tit, hun får lov at lege med pastellerne og de feminine udtryk. Langt de fleste opgaver er årsberetninger for firmaer, og her dominerer farver som dyb rød og mørkeblå, når den maskuline magt og seriøsitet skal illustreres.

"Grafikken i et blad skal understrege det, der bliver fortalt. Derfor skal man være god til at vurdere, hvad den enkelte kunde står for og gerne vil formidle. Det ville ikke virke, hvis man brugte Copenhagen Livings grafik og udtryk i Se og Hør," siger Mette Louise Andersen.

 

Kvinderne i bund
På Mette Louise Andersens arbejdsplads er der ikke nogen overenskomst, og i kontrakten står der, at hun ikke må tale om sin løn. Derfor får hun altid rådgivning fra Journalistforbundet, når der skal forhandles.

"Det er noget pjat, at der ikke er åbenhed om lønningerne. Det er svært at forhandle løn, når man ikke har noget konkret at tale ud fra. Jeg bruger Journalistforbundet til at finde ud af, hvad andre grafikere får i løn, så jeg ved, hvad jeg selv kan kræve," fortæller Mette Louise Andersen.

Hun er ikke den eneste, der gerne vil vide, hvordan lønnen i branchen fordeler sig. Derfor udarbejdede Visuelt Forum i foråret en lønstatistik, som blandt andet afslører, at der er store lønforskelle grafikerne imellem.

Det er kvinderne, der skraber bunden lønmæssigt. Kvindelige grafikere tjener i gennemsnit 2.500 kroner mindre om måneden end mændene.

"Vi lavede statistikken for at prøve at gøre opmærksom på et problem. Grafikerne sidder ofte på små arbejdspladser, og de ved ikke, hvad andre tjener. Det er vigtigt at oplyse om de her forskelle," fortæller Karen Hedegaard.
Hun arbejder som grafiker og layouter på Kruses Offset i København, og så er hun næstformand i Visuelt Forum.

 

Flere nosser
For at komme et skridt nærmere en udligning af lønforskellen kønnene imellem, arrangerer Visuelt Forum til efteråret et fyraftensmøde, hvor medlemmerne kan få nogle fif til, hvordan man bliver bedre til at forhandle sin egen løn.
Medlemmer på de små arbejdspladser har nemlig tit hverken tillidsmand eller med-_arbejderforening i ryggen, når de forhandler løn.

"Det handler i høj grad om, at især pigerne får lidt flere nosser til at slå i bordet og kræve noget mere i løn. Men det kan være et problem at tro nok på sig selv og sige, jeg er sgu bedre værd, mens man kigger arbejdsgiveren fast i øjnene," siger Karen Hedegaard.

Hun synes, det er oplagt, at grafikere skal være medlemmer af Journalistforbundet:

"Vi skal sørge for formen og journalisterne for indholdet. Men tingene skal hænge sammen. Hvis den ene del halter, bliver det ikke et godt produkt. Det handler jo om at få formidlet et budskab på den bedste måde, og en interessant skrevet tekst vil ikke blive læst, hvis den ikke også er interessant præsenteret," siger Karen Hedegaard.

Selv søgte hun ind i Journalistforbundet, da hun begyndte at få flere redaktionelle funktioner:

"Når jeg layouter fagblade, så skal jeg tit lave underrubrikker eller billedtekster, eller jeg skal forkorte en tekst. Jeg er også med til at beslutte artiklernes rækkefølge i et blad. På den måde kan man godt sige, at jeg har nogle af de samme funktioner som en redaktionssekretær."

 

Ingen fagforening, tak!
På et bord i de åbne rum hos Boje og Mobeck, ikke så langt fra Mette Louise Andersens plads, ligger et nyhedsbrev. Det skal laves om, og det skal Jane Jacobsen gøre. Hun er grafikerelev fra Teknisk Skole hos design- og kommunikationsfirmaet.

Nyhedsbrevet er præget af tunge farver og strenge linier, og det er kunden ikke helt tilfreds med. Stilen skal være mere afslappet.

"Jeg vil prøve at give det et lidt friere udtryk, for eksempel ved at tilføje nogle flere billeder, lægge billederne på skrå og måske lade dem overlappe hinanden," fortæller Jane Jacobsen.

Som elev blev Jane Jacobsen automatisk overflyttet til HKs lærlingeforbund, da Grafisk Forbund blev nedlagt.

"Jeg synes ikke, jeg får noget ud af min fagforening. Der har for eksempel ikke været nogle kurser, som jeg har kunnet bruge til noget. Niveauet er simpelthen for lavt. Ofte bliver man undervist i en gammel udgave af et program, som de fleste for længst er gået væk fra. Det er fuldstændig ubrugeligt, man går jo på kursus for at lære det nyeste i et program, ikke alt det gamle," siger Jane Jacobsen.

Til oktober er hun færdiguddannet og skal så tage stilling til, hvilken fagforening hun vil være medlem af, om nogen overhovedet.

"Jeg tror ikke, jeg vil være medlem af en fagforening. Hvis jeg skal være medlem, skal det være fordi, jeg kan bruge den rent fagligt, for eksempel gennem kurser. Jeg vil ikke være medlem for tryghedens skyld," siger Jane Jacobsen.
Hun eksperimenterer med at finde en kulør, som kan erstatte en tung, oliven-grøn farve, der dominerer nyhedsbrevets forside. Valget falder på en kølig, lys grøn.

"Jeg vil gerne finde mit eget udtryk som grafiker. Som elev er jeg stadig meget præget af mine kolleger, men jeg er ved at finde min egen stil. Jeg kan godt lide former, og så skal det være enkelt og stilrent," siger Jane Jacobsen.
En af dem, som præger og inspirerer eleven i Boje og Mobeck, er Mette Louise Andersen. Selv sidder hun lige nu og bladrer i store, farvestrålende designbøger, som måske kan give hende et input til den rigtige farve eller skrift.
"De fleste i vores fag lader sig inspirere af alt muligt forskelligt, og til sidst koger man det så sammen til sit eget udtryk. Det kan være svært at blive inspireret af et blankt stykke papir. Jeg tror også, man ville komme ud af trit med tiden, hvis man sad i et lukket rum og kun designede ud fra sit eget hoved," siger Mette Louise _Andersen.

Hun tilføjer:

"Men selvfølgelig, jo mere originalt, jo bedre. Det er pinligt, hvis der bliver stjålet for meget."

– Grafiker er en betegnelse for mange forskellige titler og funktioner: grafisk designer, AD'er, layouter, visualizer, nyhedsgrafiker, grafiker. Fælles for dem er, at de alle arbejder med kreativ eller visuel formidling.

– Specialgruppen Visuelt Forum under DJ tæller 250 medlemmer. VIF arrangerer faglige sammenkomster som virksomhedsbesøg eller fyraftensmøder om nye tendenser i grafisk design.

– Der er sket en glidende organisering af grafikerne i DJ. I takt med, at teknikken har overtaget mange af grafikernes funktioner, er de rykket ind på redaktionerne. Dermed har det været oplagt for grafikerne at blive medlem af DJ.

– Det helt store rykind af grafikere skete for halvandet år siden, da Grafisk Forbund nedlagde sig selv.

– Der er ca. 800 medlemmer i DJ, der helt eller delvist beskæftiger sig med grafik og layout. Men tallet er usikkert, da folk, der udfører grafisk arbejde, ofte går under andre betegnelser, som for eksempel "redaktionssekretærer."

– Der er stor forskel på, hvor meget grafikerne tjener. Den gennemsnitlige løn for medlemmer af Visuelt Forum er skønsmæssigt opgjort til 30.699 kroner. Dagblade og organisationsbladene ligger i spidsen med 34.542 kroner, mens ansatte i private virksomheder som reklamebureauer får i gennemsnit 28.852 kroner.

– Mandlige grafikere tjener i snit 2.500 kroner mere end kvindelige.

FORBUNDETS BENJAMINER

I dette nummer afrunder JOURNALISTEN en artikelserie om de nyeste medlemmer af Journalistforbundet. Vi har været en tur rundt i medielandskabet og besøgt hospitalsfotograferne, billedmedieoversætterne og nu grafikerne. Fælles for dem er, at de er forbundets benjaminer – få i antal og sidstankomne. Vi har spurgt dem: Hvad laver I egentlig i et journalistforbund?

0 Kommentarer