Virksomhed pudsede advokat på kilder

Forskere, der havde udtalt sig om United Plantations, blev advaret af advokat om at de kunne risikere retssag. Faglige foreninger er oprørte.

Forskere, der havde udtalt sig om United Plantations, blev advaret af advokat om at de kunne risikere retssag. Faglige foreninger er oprørte.

Pesticid-varianten monocrotophos er farlig og kan forgifte mennesker efter blot få dråber på huden. Det fastslog to eksperter i Politikens artikel om planteolie-producenten United Plantations (UP), der bruger monocrotophos. De mente også, at landarbejderes åndedrætsbesvær, udslet og dårlige negle var udprægede symptomer på forgiftning.

Det skriver Politiken. 

Men efterfølgende fik begge en henvendelse fra UP's danske advokat, der stillede spørgsmål om baggrunden for deres udtalelser, om de var citeret korrekt, og om de stod ved deres udtalelser efter at have læst UP's pressemeddelelse.

Og den henvendelse opfattede de to forskere som et klart vink med en vognstang om, at de kunne risikere en retssag, hvis de fortsat udtalte sig kritisk om UP.

Formanden for Lægeforeningen Mads Koch Hansen er forarget over UP's metoder.
»Det er helt uacceptabelt og langt over grænsen for, hvad jeg finder anstændigt. En uvildig ekspert med en faglig viden har en forpligtelse til at dele sin viden med offentligheden og udtale sig i fagligt sammenhæng. Så nytter det ikke noget, at en forsker bliver tvunget til via et brev fra en advokat bagefter at skulle forsvare sig på det personlige plan,« siger han til Politiken.

UP's advokat, Eivind Einersen, afviser beskyldningerne.

»Baggrunden for min skriftlige henvendelse var, at seks af Politikens primære kilder til artikelserien sidste år havde oplyst, at de var udsat for manipulation eller fejlcitering. Det var derfor et helt naturligt skridt at undersøge, om også de sekundære kilder var fejlciterede«, udtaler han til Politiken.

Formanden for Akademikernes Centralorganisation Erik Jylland er imidlertid ikke i tvivl om, at der ligger en indirekte trussel i sådan en advokat-henvendelse.

»Når man får et brev fra en advokat, så ligger der en magtdemonstration bag. Budskabet er implicit, at vi kommer efter dig, og at du nu udtaler dig med en sigtets rettigheder«, siger Erik Jylland til Politiken.

Det er ikke første gang, ekspert-kilder oplever at få advokat-henvendelser efter at have udtalt sig kritisk i pressen. Journalisten har tidligere skrevet om CBS-professoren Anders Drejer, der udtalte sig kritisk i Jyllands-Posten om finansmanden Fritz Schur, der efterfølgende lagde pres på ham via sin advokat for at få ham til at trække sine udtalelser.

1 Kommentar

Gert Poder
25. NOVEMBER 2011
Re: Virksomhed pudsede advokat på kilder
Der er intet nyt under solen. Da Eva Mulvad skrev kritisk om Body Shops påstande om at deres produkter ikke var testet på dyr og ikke indeholdt giftstoffer, fik vi en advokat på halsen. Det samme skete for Forbrugerrådet, der hade kritiseret et andet pseudo-grønt firma. I USA er den slags metoder mere reglen end undtagelsen, fordi advokatbistand er så kostbar.