search

Vingeskudt radio af fejlslagen politik

Monopolet på public service skulle brydes, der var plads på FM-båndet, og der var aktører nok i mediebranchen til at prøve et monopolbrud af.

Monopolet på public service skulle brydes, der var plads på FM-båndet, og der var aktører nok i mediebranchen til at prøve et monopolbrud af. Men forsøget blev sønderskudt fra starten af en håbløs fremgangsmåde, hvor frekvenserne skulle udbydes i auktion.

Først Sky Radio og siden TV2 Radio har begge spillet fallit, når det gælder public service radio. Og den helt store synder er de årlige beløb, de skulle betale i koncessionsafgift. Sky med hele 54 millioner kroner årligt, mens TV2 dog slap igennem hammerslaget med 23 millioner kroner om året. Hertil kommer så oven i købet afgift for indtægterne ved reklamesalg.

DR modtager licens for at være i stand til at producere og sende kvalitetsradio med public service forpligtelse. Samtidig mente kulturministeren, at andre kunne levere public service samtidig med, at de skulle betale for det. Det var dømt til at slå fejl.

Det er bare så ærgerligt, for vi har mistet en historisk chance for at få løftet radioen, som indtil nu har været det suverænt mest brugte medie. Vi havde chancen for at få en konkurrent til DR med et indhold, der kunne have skabt en situation, hvor begge stationer ville have gjort sit ypperste for at skabe god kvalitet til gavn for lytterne, mangfoldigheden og demokratiet.

Men selvfølgelig har ingen kunnet matche DR med de økonomiske vilkår, de er blevet budt. I stedet har vi nu for alvor fået vingeskudt radioen. DR har på grund af blandt andet Ørestadsbudgettet skåret i væsentlige områder fra radioen, herunder montagen, ligesom det er gået ud over aktualitetsstof, regionalt stof og ikke mindst det innovative.

Radiomedarbejderne kan nu se frem til begrænsede muligheder, og for mange vil der ikke være andre steder at vende sig hen end til DR. Også den situation er medvirkende til, at fornyelsen udebliver.

Lytterne kan håbe på, at SBS vil give plads til public service mere end til det skrabede, og så må DR’s ledelse leve op til forpligtelsen ved i realiteten at have monopol på radioen. Det forpligter DR til igen at være innovative på radioen og i det hele taget at have radioen lige så langt fremme på dagsorden som tv. For engang vandt DR mange store priser i udlandet på radioen, og det kan man komme til igen, hvis man tør.

Regeringen og Folketinget kunne gøre deres ved at lade koncessionsindtægterne flyde tilbage til radioen til for eksempel ny udvikling.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen