DR var igen den store vinder, da TVprisen i går blev delt ud ved en gallafest i Københavns nordhavn. Her er listen over vinderne efterfulgt af motiveringerne.
Årets Dokumentarprogram
Fra Thailand til Thy
Produceret af: Cosmo Doc
Årets Aktualitetsprogram
Partilederrunden
Produceret af: DR
Årets kvindelige tv-vært
Cecilie Frøkjær
Årets Realityprogram
Paradise Hotel
Produceret af: Mastiff
Årets tv-underholdning
X Factor
Produceret af: Blu
Årets tv-talent
Simi Jan
Årets tv-drama
Forbrydelsen
Produceret af: DR
Årets mandlige tv-skuespiller
Lars Mikkelsen
Årets kvindelige tv-skuespiller
Sofie Gråbøl
Årets comedy
Klovn
Produceret af: Zentropa
Årets børne- og ungdomsprogram
Shanes Verden
Produceret af: Blenkov & Schønnemann
Årets livsstilsprogram
Med Kniven For Struben
Produceret af: Strix Television
Årets dokumentarserie
Politiskolen
Produceret af: Fridthjof Film
Årets mandlige tv-vært
Jes Dorph-Petersen
Årets nyhedshistorie
Afsløringen af A-Vask
Produceret af: DR
Årets danske nyskabelse
Diagnose søges
Udviklet af: DR
Årets Otto
Ingolf Gabold
Årets tv-program
Forbrydelsen
Motiveringer:
Årets Dokumentarprogram
TVprisen for Årets Dokumentarprogram går til et program, der bekræfter det gamle ord om, at fordi et program har en million seere, behøver det ikke at være dårligt.
Årets vinder forener de bedste danske dokumentar-traditioner med moderne tv. Med respekt, kærlighed og guddommelige billeder fortæller programmet om et stykke Danmark, der er så dansk, så dansk – og møder det udenlandske på en måde, at ikke et øje er tørt, og vi bliver klogere, samtidig med at vi bliver underholdt på forbilledlig vis.
De nominerede programmer er en perlerække af indsigt, talent og oplevelse, men en enstemmig jury besluttede uden tøven, at vinderen af TVprisen som Årets dokumentarprogram skulle være ”Fra Thailand til Thy”
Årets aktualitetsprogram
Programmet er fantastisk flot produceret – og stilsikkert afleveret. Formen gør, at værten virkelig kan træde i karakter her– han havde en stor aften den aften – understøttet af produktionen.
Vi var vilde med location og med den flotte og pædagogiske grafik, der vil danne skole fremover!
Men det afgørende kommer her: ReimEr er sikker, skarp, sjov og dybt troværdig.
Vinderen er: "Partilederrunden".
Årets Realityprogram
Prisen for årets realityprogram går til et program, som i sin
moderne og skarpe realityform er fortalt og skruet sammen
til perfektion. Her er fokus på konflikter og menneskelige
relationer med både meget små og store følelser.
Programmet er dagsordensættende og det program, der bevæger sig længst ned aD realitysporet i sin provokerende og grænsesøgende stil.
Spillet spilles åbenlyst og bevidst af medievante unge.
Vinderen af årets tv-reality er: "Paradise Hotel".
Årets tv-underholdning
Prisen for årets tv-underholdning går til et program, der i høj grad har formået at samle nationen. Et program, der dyrker de store følelser, og som har præsteret adskillige magiske øjeblikke.
Det er er velproduceret, humoristisk og godt klippet. Samtidig
er det udført med stor respekt for de unge deltagere, der fredag efter fredag sammen med et farverigt, godt castet og originalt dommerpanel har leveret bramfri underholdning i bedste sendetid.
Vinderen af årets tv-underholdning er: "X-Factor".
Årets tv-talent
Årets tv-talent er en fighter, som i alle klassiske historier møder modgang, før talentet både bliver opdaget og siden hen anerkendt.
Årets tv-talent ville gerne være journalist og valgte derfor at tage en fin uddannelse fra Napier University i Edinburgh i stedet for en mere gængs dansk en af slagsen.
Men bagefter ville ingen danske nyhedsmedier tilbyde hende et job – måske på grund af hendes atypiske uddannelse, måske pga. hendes dansk-pakistanske baggrund – og måske også fordi hun ville ind i en del af branchen, hvor prototypen er en hårdkogt mand i sin bedste alder, der med en smøg hængende ud ad mundvigen rapporterer hjem om krig og ulykke.
Men heldigvis for os gav hun ikke op – og efter en periode som producerassistent fik hun sparket døren ind. Det viste sig, at netop hendes dansk/pakistanske baggrund blev en af hendes mange styrker, når hun i dag tager de danske tv-seere i hånden og sætter Pakistan og det sydlige Asien på landkortet.
Vi taler om en kvinde, kun 29 år, som er noget så gammeldags som en journalistisk fortæller, der brænder for den gode historie, om mennesker og det samfund, de lever i. Hun skildrer den rige overklasse, det fattige offer for den globale fødevarekrise.
Hun har interviewet Mullah Mohammed Yousaf Qureshi – en venligt udseende herre, som havde udlovet en dusør på en million dollars til den, som slog en af de danske Muhammed-tegnere ihjel.
Hun har stået midt i infernoet, da den daværende oppositionsleder Benazir Bhutto kom hjem og siden hen blev dræbt, interviewet forældrene til de unge pakistanere fra terrorsagen på Glasvej – for at nævne noget fra hendes alsidige produktion.
Ikke mange er i tvivl nu: Vi har at gøre med en ung, modig, kompromisløs og viljestærk reporter. En blændende tv-fortæller.
Årets tv-talent er korrespondent for TV 2/Nyhederne Simi Jan.
Årets drama
Udvælgelsen af årets drama VAR – et drama. Et kammerspil med fem interessante, veludførte og vidt forskellige medvirkende. Men i dramaets slutscene fyldte en af de medvirkende så meget i billedet, at juryen ikke kunne overse hende.
En serie, der holder et tårnhøjt niveau, både i skuespil og instruktion. En udførelse, der gør ”vellykket” til en underdrivelse og fortæller om en homogen, topprofessionel og gennemtænkt udførelse. Endnu en gang blev gaderne lagt øde, og juryen lagt ned af – "Forbrydelsen".
Årets comedy
Kravene til komik er hårde: Det skal være noget nyt, men ikke for nyt. Det skal være noget genkendeligt, men ikke for velkendt. Det skal være vanvittigt, men samtidig troværdigt.
Når man gang på gang kan levere et show, med velspillede figurer og velskrevne replikker. Et show, der efterhånden er blevet et brand, som holder en form, der morer, overrasker og får kendte mennesker til at vise nye sider af sig selv.
Og når man efter fem år stadig er i stand til at udvikle, forny og forfine denne form, så fortjener man et skulderklap, og det vil juryen gerne give til Årets comedy – "Klovn".
Årets børne- og ungdomsprogram
Find dit indre barn frem, og læn dig roligt tilbage, for årets vinder er med garanti godt selskab. Her er både store og små velkomne i et eventyrligt low-tech univers, hvor den igangsættende leg er omdrejningspunktet.
Juryen hylder en moderne klassiker, hvor der er kælet for alle detaljerne i både den visuelle stil, speak, musik og ramme. Det kan ses, høres og føles, når der er sat nok midler af til at lave godt børne og ungdoms-tv – det vil juryen også honorere med denne pris!
Sidst men ikke mindst er programmerne båret frem af ægte fortællelyst, en forbilledlig enkelhed og ikke mindst Shane selv.
Tvprisen for Årets børne- og ungdomsprogram går til "Shanes verden".
Årets livsstilsprogram
Fantastisk flot program og virkelig velfungerende dramaturgi – det er jo som at opleve en rigtig god spillefilm.
Klassisk coach-program, men det har noget ekstra, fordi serien har en unik, kompetent og engageret mand i front.
Programmet har en særlig kvalitet: Alle medvirkende har for alvor noget på spil – det er ikke for tøsedrenge at være med her!
Samlet set vil juryen gerne honorere et program, hvor den danske version er langt bedre end det oprindelige program!
Og ja, vi er blevet vilde med onde ærlige mænd på tv …
Vinderen er: "Med kniven for struben".
Årets dokumentarserie
TVprisen for årets dokumentarserie går til en serie, der som så mange andre af årets indstillede og nominerede serier handler om mennesker, der har sat sig et mål – og kæmper for det.
I vinder-serien lærer vi hovedpersoner og bipersoner at kende. Vi griner med dem, græder med dem, jubler når det går godt, og krummer tæer når de dummer sig.
Vi kommer tæt på nogle af samfundets aktuelle og grundlæggende forhold og problemer – uden at vi som seere føler os manipulerede eller som passive betragtere. Vi er med fra starten – og holder ved til sidste minut.
Årets vinder-serie tager os ved hånden ind i en verden, som kun de færreste af os kender – den nedbryder fordomme og giver os indsigt.
Årets TVpris for bedste dokumentarserie går til: "Politiskolen".
Årets nyhedshistorie
TVprisen for Årets nyhedshistorie går til et indslag, som rammer lige direkte ind midt i en højspændt politisk debat, midt i et valgkamptema og midt i et emneområde, som har sat sit præg på nyhedsjournalistikken intensivt i de seneste 10 år.
Indslaget er valgt, fordi det er en flot repræsentant for den type af reality-tjek-historier, som efterhånden bliver mere fremherskende i den politiske journalistik.
Det er en historie, som har krævet meget grundig research, omhyggelig produktionsforberedelse, tillidsopbygning hos udvalgte kilder, som har hjulpet til med at dokumentere historien og infiltrering af nogle netværk, som medierne ikke hidtil har afdækket.
Dertil kommer, at historiens ide faktisk er ret indlysende til et reality-tjek, og den bliver serveret med perfekt timing. Brugen af skjult kamera er i dette tilfælde en uundgåelig nødvendighed til dokumentationen og ikke kun en dramaturgisk effekt.
Vinderen af prisen for Årets nyhedshistorie er et indslag fra DR programmet 21 Søndag, som afslører sort arbejde i asylcentrene med udgangspunkt i en afsløring af A-vask A/S.
Årets danske nyskabelse
TVprisen for Årets nyskabelse er i år ændret til at hylde formatudvikling. Prisen vil derfor i år i særlig grad hylde de producenter og tv-kanaler, der har modet og evnerne til at kaste sig ud i formatudvikling.
En formatudvikling, der sikrer eksportmuligheder og dermed ikke bare skaber nødvendige ekstra indtægter til den danske tv-industri – men som i lige så høj grad er med til at sætte internationalt fokus på Danmark som et sted med et stærkt kreativt miljø, der producerer høj kvalitet til en forholdsmæssig lav pris.
Vinderformatet behøver ikke allerede at være solgt til udlandet, men skal i juryens øjne have potentialet.
TVprisen for årets mest formaterede nyskabelse går til et program, der skaber både fascination og identifikation.
Programmet er stærkt og vedkommende og formår på en unik
måde at servere et dystert emne på en god og positiv måde.
Tvprisen for Årets danske nyskabelse går til: ”Diagnose søges”.
Årets Otto
Alt godt tv starter med den gode historie. Årets Otto går til en person, der er i verdensklasse som historiefortæller, og som oven i købet har lært en hel generation i branchen op.
Uanset om det handler om nyheder, børnefjernsyn, dokumentar eller drama, så finder du både unge og gamle, der har lært af mesteren. Lært af "far".
Han har været forud for sin tid. For Årets Otto kostede det et job at være for fremsynet. Men som i enhver god historie skal helten så meget igennem, før han vinder til sidst. Og for at bruge hans egne ord, så har han "plantet hjørneflag".
Han HAR vundet – internationale priser i stimevis. Men danskerne har også vundet. Når det kommer til de historier, han har været med til at skabe – så er det svært at finde et eneste menneske, der ikke har set mindst en af dem. Prøv bare at se her:
Kære Ingolf.
Teatrene og tv-stationerne har deres egne dygtige dramaturger, hver for sig gode på deres felt.
Men hele Danmarks chefdramaturg – han hedder Ingolf Gabold.
Du kan det der – og jeg tror ikke, du selv drømte om den succes, du ville komme til at skabe for dansk tv-dramatik, da du blev dramachef for knap 10 år siden.
Men din betydning for branchen rækker langt ud over tv-dramatikken.
Du lærte os alle sammen at tænkte storytelling. Jeg er fra nyhedsbranchen, og jeg kan ikke sige, hvor ofte vi taler om, at en historie skal have en begyndelse, en midte og en slutning.
Derfor er det på tide, du får denne – branchens ærespris – som tak.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.