Vinder pris for gode undertekster på tv

Undertekster på tv er det læsestof, danskerne bruger mest tid på. Alligevel er det de færreste, der ved, hvem der laver dem. Men nu får Danmarks måske bedste ud i kunsten, Peter Nørgaard, en pris for indsatsen.

Undertekster på tv er det læsestof, danskerne bruger mest tid på. Alligevel er det de færreste, der ved, hvem der laver dem. Men nu får Danmarks måske bedste ud i kunsten, Peter Nørgaard, en pris for indsatsen.

Det sker i dag, når Forum for Billedmedieoversættere (FBO) for første gang uddeler en pris for gode undertekster på tv.

Peter Nørgaard har i 37 år stået for underteksterne på DR TV, og han får prisen, fordi han – som det hedder – "med sine undertekster dagligt bidrager til at holde det danske sprog spændstigt, smukt og funktionsdygtigt".

Undertekster er i øvrigt normalt ikke noget, man tænker over, hvis ellers de er gode og korrekte. Men det er ikke altid tilfældet. 

Oversætterne har således tidligere i Berlingske Tidende kritiseret kvaliteten af underteksterne på DVD'er og de kommercielle danske tv-kanaler. De dårlige undertekster går nemlig ud over befolkningens dansk, lyder eksperternes vurdering.

Tekstningens store betydning for det danske sprog er derfor et afgørende argument for at hylde de gode danske undertekster, lyder det fra FBO.

Peter Nørgaard, der af flere bliver kaldt teksterfagets grand old man, har både studeret kunsthistorie, filmvidenskab og engelsk uden at tage eksamen. I nogle år lavede han film – primært kortfilm og præsentationsfilm for virksomheder. Sideløbende oversatte han også bøger, ligesom han skrev filmanmeldelser, og det var her igennem, at Peter Nørgaard blev lokket ind i filmtekstningen. Og siden 1973 har han leveret undertekster til DR's seere. 

Peter Nørgaard deler i øvrigt Teksterprisen 2010  med forfatteren, journalisten og oversætteren Thomas Harder, der får den, fordi han gennem sit journalistarbejde engageret har skabt opmærksomhed omkring tekstning, som det hedder. 

Med prisen vil Forum for Billedmedieoversættere gerne slå et slag for alle dem, der gerne vil og kan levere et stykke godt formidlingsarbejde.

Ud over æren består prisen af en originaltegning af prismodtageren – tegnet af Bob Katznelson. 

FBO er en gruppe under Dansk Journalistforbund, og prisen bliver uddelt i dag i Journalisternes Hus i København.

0 Kommentarer