Vinder gik arbejdsløs trekvart år

 

 

Sjovest er det at kunne arbejde med flere medier, mener journalist Mikkel Lysgaard. Han fik en europæisk pris for sin hovedopgave på Danmarks Journalisthøjskole og har nu fået et job, hvor han kan lege med både billeder, lyd og tekst.

Det var midt i den varme sommer, torsdag den 3. juli. Med hvid skjorte og mørke bukser sad Mikkel Lysgaard i auditoriet på et universitet i Barcelona sammen med 70 andre og ventede. Han og studiekammeraten Peter Becher var nomineret til en europæisk pris for deres hovedopgave. De fik Danmarks Journalisthøjskole til at dække det meste af flybilletten og valgte at tage turen som en oplevelse.

Det blev en stor dag. Da prisen European Online Journalism Award i kategorien »Best Use of Multimedia« skulle uddeles, annoncerede den spanske tv-speaker de to danskeres navne. Til tonerne af en festfanfare gik de op ad trapperne til scenen og fik håndtryk af en spansk professor, Jordi Pericot. Han overrakte dem et paprør i guldpapir med en rød sløjfe omkring. Indeni lå det eftertragtede diplom for hovedopgaven »Tegnerne bag ruderne«, en humoristisk og velfortalt sag om fire danske tegneserietegnere.

Efter en reception med tapas, cava og pubcrawl med andre prisvindere, tog de hjem igen – til ferie og arbejdsløshed.

»Det var ret fedt at være med til at vinde en pris, men den har ikke betydet så meget, som vi havde håbet,« siger Mikkel Lysgaard.

Han og Peter Becher blev færdige på Journalisthøjskolen i februar. Makkeren er stadig arbejdsløs, og Mikkel Lysgaard gik ledig i over otte måneder, inden han begyndte på sit første faste job hos det to år gamle NewMediaLab.
De to unge journalister har tilfældigvis været på Journalisthøjskolen for at præsentere deres opgave netop den dag, Journalisten ringer. De studerende, der overværede præsentationen, ville også gerne vide, om arbejdsgiverne stod i kø efter prisoverrækkelsen, fortæller Mikkel Lysgaard i telefonen fra Åbyhøjs industrikvarter.

»Paradoksalt nok havde prisen ikke den store betydning. Ærgerligt nok. Nu skete det også midt i en varm sommer, så vi fik kun få og små omtaler og kom ikke i Go' aften Danmark…« ler han.

»Det er også nærmest kun DR og TV 2, der har afdelinger herhjemme, hvor der laves online stof. Ellers sku' vi være villige til at rykke til BBC, hvor de har 400 til at lave online nyheder.«

Med tanke på bolig – og på kæresten, der er journalist fra samme hold – er Mikkel Lysgaard godt tilfreds med at blive i Århus.

Efter måneders arbejdsløshed skete der endelig noget: Mikkel Lysgaard kendte én, der kendte én, og blev en dag ringet op af Søren Abildtrup Johansen, journalist og chef for kommunikationsfirmaet NewMediaLab. Han ville gerne vide, om Mikkel Lysgaard stadig var arbejdsløs.

I dag har Mikkel Lysgaard travlt med at udvikle et computerspil til faget dansk i folkeskolen. Han skriver baggrundsartikler og omformulerer lærernes tekster til et ordentligt dansk. Samtidig arbejder han på en pressestrategi, en opgave han løser sammen med NewMediaLabs nabofirma, som laver hjemmesider og undervisningsmateriale.

Men hvorfor blev han fanget af nettet?

»Jeg har altid syntes, det var sjovt at kunne en lille smule inden for alle medierne. Når der var noget med teknik på skolen, valgte jeg det. Det var for eksempel mig, der redigerede, da vi lavede nyheder, og jeg valgte multimedier, så jeg kunne blive lidt mere teknisk nørdet end på skriftlige medier.«

Som praktikant på B&U-afdelingen i DR fik han af og til mulighed for at rende rundt med et kamera selv. Den blanding kan han godt lide: At få lov til at lege og selv finde ud af, hvilket medie, der er bedst egnet til at præsentere det emne, han er i gang med. Der er også brug for billeder til net-opgaverne, så den linje kan han fortsætte.

Mikkel Lysgaards og Peter Bechers opgave kan ses på www.net-media.co.uk/awards.asp?ref=multimedia.
Læs om NewMediaLab på www.newmedia-lab.dk.

 

0 Kommentarer