Vinder af Årets Pressefoto: »Det har beriget mit liv«

Martin Lehmann siger, at det har gjort hans liv rigere at lave fotoserien om den lille pige Rose. I 2011 fik han hædrende omtale for en fotoserie, også med Rose

»Jeg altid vægtet det højt, at jeg skal kunne tage et lige så godt billede fra Vanløse i København som fra Uzbekistan. Vi har som pressefotografer nogle gange en tendens til at gå efter de mest fascinerende ting, vi kan finde i udlandet. Det skal vi også gøre – men vi skal også se på den virkelighed og de udfordringer, folk står med herhjemme.«

Det siger pressefotograf på Politiken Martin Lehmann, der i dag vandt Årets Pressefoto for et billede af femårige Rose, der blev født med et halvt hjerte og døde efter flere operationer. Serien handler om, hvad lægevidenskaben kan, og det håb, det giver, forklarer han.

På billedet er det Roses storesøster, der løfter hendes øjenlåg.
»Lige før jeg tog billedet, legede hun med vennerne ude i gården, og så kom de ind en gang imellem,« siger Martin Lehmann om billedet, som er taget i Roses hjem, hvor familien havde hende i to dage, efter hun døde.

»Det var en fantastisk oplevelse, det har beriget mit liv at være med til. Det var slet ikke så koldt, som hvis hun havde ligget i et lighus. En gang imellem åbnede de vinduet, så der kunne komme lidt kold luft ind,« fortæller Martin Lehmann.

For stor ubalance?

I dag vandt Jacob Ehrbahn prisen som Årets Pressefotograf, Mads Nissen vandt i kategorien Årets Nyhedsbillede Udland, og Martin Lehmann vandt for Årets Hverdagsbillede og Årets Pressefoto med billedet af Rose. Alle tre fotografer kommer fra Politiken.

Martin Lehmann er glad for priserne til Politiken, men han ser også et uheldigt signal i fordelingen.

»For en del år siden fyldte Jyllands-Posten lige så meget ved Årets Pressefoto, og Berlingske lider økonomisk. Senest er Mads Nissen kommet over til os fra Berlingske,« siger Martin Lehmann om Mads Nissen, der netop har vundet World Press Photo.

Fik hædrende omtale i 2011

Martin Lehmann har fulgt Rose og hendes familie, fra Rose blev født med et halvt hjerte. Siden gennemgik hun en række operationer, der gjorde skade på Roses hjerne. I 2011 fik Martin Lehmann hædrende omtale i kategorien Årets Reportage Danmark af andre billeder af Rose.

I forordet til kataloget med Årets Pressefoto udtaler statsminister Helle Thorning-Schmidt, at det gode billede fortæller en historie.

»Og de bedste billeder fortæller den store historie gennem den lille. Som årets vinderbillede gør det. Stærkt og dybt menneskeligt. Det ufattelige og sørgelige – at en lille pige er død – bliver skildret gennem de andre børns umiddelbare nysgerrighed. Derfor er det også et både overraskende og varmt billede.«

Se Politikens artikel om Rose her

0 Kommentarer