Vilde norske journalister i Århus

Dækningen af weekendens MGP Nordic i Århus tog overhånd for en gruppe norske radiojournalister. De overskred børnenes grænser, fortæller NRK-medarbejder.

Dækningen af weekendens MGP Nordic i Århus tog overhånd for en gruppe norske radiojournalister. De overskred børnenes grænser, fortæller NRK-medarbejder.

Når nordmænd opnår succes i udlandet, plejer norske medier ikke at forbigå det i stilhed i norske medier. Det var heller ikke tilfældet, da barnegruppen, The BlackSheeps, lørdag vandt børnenes nordiske melodi grand prix. Flere norske journalister havde svært ved at håndtere, at der var tale om børn, og ikke medievante rockstjerner.

"Det blev helt enkelt for nærgående. Det blev meget intimiderende for de unge, at de ikke fik lov at gå i fred på hotellet uden at have en mikrofon eller et kamera stukket op i ansigtet", fortæller MGP-projektleder i NRK Eva Rutgerson Bie til Aftenposten.

Hun betragter det også som overskridende, at journalisterne ringede direkte til de medvirkende børn, uden aftaler med projektledelsen. Det var der flere af hendes egne kolleger på NRK, der gjorde, nemlig radiojournalister fra Nattradioredaksjonen og Sámi Radio.

Sidstnævnte dækkede begivenheden intenst, fordi The BlackSheeps kommer fra Finmarken. De var blevet indlogeret på samme hotel som deltagerne, men det måtte der ændres på. I Aftenposten fremstilles det, som om journalister fra Sámi Radio måtte smides ud, fordi de konstant holdt børnene under belejring.

Det nægter Eva Rutgersen Bie dog over for Journalisten.no, men hun bekræfter, at journalisterne fra Sámi Radio gik over stregen.

"Det handler om, at distriktsredaktioner er vant til at have direkte tilgang til deres lokale helte. Når der så kommer lidt Beatles-tilstande ind over, kan det være svært for dem at forstå, at de ikke kan have den samme tilgang som før. Vi reagerede på, at ivrigheden tog lidt overhånd", siger Eva Rutgerson Bie.

Før lørdagens finale tog Bie det udsædvanlige skridt, at hun samlede den norske presse og læste punkter op fra den norske ’vær varsom’-deklaration, der handler om særlige hensyn omkring håndtering af børn. Hun krævede også, at medier, der ville interviewe det norske vinder-orkester, også interviewede det andet deltagende orkester fra Norge. Det fik journalisterne fra NRK Ukeslutt til at trække sig.

0 Kommentarer