Vil starte ny kæde af lokalmedier

Sportsjournalist Henrik Larsen starter ny kæde af lokalmedier på nettet. Her er fodboldstjernerne erstattet af »alt fra manden, der begynder til zumba, til skraldemanden, der hver uge henter vores skrald.« Udfordringen bliver at tjene penge

Tiden er ved at løbe fra de traditionelle lokalmedier. Det mener Henrik Larsen, der fra januar er redaktør og ejer af Totallokal.dk. Han er i dag sportsjournalist på Ekstra Bladet, men har valgt at tage imod en frivillig fratrædelse. Den bruger han på at søsætte det nye medie.

»Ugeaviserne udkommer kun en eller to gange om ugen, så deres historier er ofte af ældre dato, og de lokale aviser har kun sporadiske ting om de mindre byer. Totallokal kan være mere aktuel end aviserne, for her vil brugerne kunne læse og se tingene, der er sket, næsten med det samme,« siger Henrik Larsen.

Han giver som eksempel, at han, så snart en fodboldkamp er overstået, vil kunne uploade tekst, video og billeder til sitet.

Henrik Larsen fortæller, at han med Totallokal vil sætte fokus på »at selv små historier kan være store i det nære«. Det skal binde redaktører sammen på tværs af lokalområder.

»Vi interesserer os for, hvad der sker i vores helt nære område, men vi mangler en platform til at finde hinanden.«

Platformen skal dog ikke satse på traditionel lokaljournalistik med skrevne ord og billeder.

»Video bliver hovedfokuspunkt på Totallokal. Det er nemt at gå til, og jeg tror, det er et godt tilbud, som folk vil være interesserede i.«

Hvilke historier er interessante for Totallokal?

»Jeg kommer fra en verden i sporten, hvor vi arbejder med A-navne. På Totallokal.dk bliver A-navnene alt fra manden, der begynder til zumba, til skraldemanden, der hver uge henter vores skrald. Vi skal gå efter at finde historier, som vi selv synes er sjove. Det er forbudt at skrive om lokalpolitik, medmindre det har konsekvenser for dem, som bor i vores dækningsområder.«

Henrik Larsen fortæller, at udfordringen med Totallokal bliver at tjene penge. Et af midlerne til at få klingende mønt i kassen er franchising. Helt kort betyder det, at interesserede journalister »for et mindre startgebyr« kan købe sig rettigheder til at bruge Totallokal som platform.

»Det er en franchisekæde, og man er ikke sikret en grundløn,« siger Henrik Larsen.

Kort fortalt er tanken, at Totallokal.dk kan spire rundt omkring i hele landet med hver sin uafhængige redaktør, der bruger Henrik Larsens skabelon og brand.

Henrik Larsen indrykkede en annonce på Jobindex, hvor han søgte journalister til projektet. Interessen var ifølge ham »overvældende«:

»En beskyldte mig for at stå bag et pyramidespil, mens en anden påstod, at jeg vil score lette penge. Andre journalister stejler over, at de selv skal skaffe annoncer. Med det sagt har langt de fleste været positive og givet udtryk for, at de også mener, at lokaljournalistikken trænger til at gå nye veje.«

Så det er ikke et pyramidespil?

»Nej, det er det ikke. I et pyramidespil tjener du penge ved at få andre med i konceptet, og som redaktør på Totallokal kan du ikke tjene penge på den måde. Totallokal er opbygget efter en helt normal franchisemodel.«

Hvad får man stillet til rådighed for »det mindre startbeløb«?

»Man får stillet Totallokal.dk til rådighed og bliver vejledt i at bruge siden. Derudover får man markedsføringsmateriale og et netværk af andre franchisetagere.«

Du søger efter interesserede. Hvad kommer man til at tjene som redaktør på Totallokal?

»Jeg vil være ked at sige et helt præcist beløb. Som udgangspunkt får du alle annonceindtægter selv. Samtidig skal brugerne af sitet betale for at kommentere indholdet og få adgang til dele af det redaktionelle stof. Franchisetagerne vil få hovedparten af brugerbetalingen fra deres område,« siger Henrik Larsen.

Han tilføjer, at de fleste redaktører ikke vil kunne leve af Totallokal alene.

»Økonomisk set vil Totallokal for de fleste være et supplement til andre indtægter.«

Svækker det ikke kvaliteten, at et helt lokalsite skal redigeres som et bijob?

»Det mener jeg ikke, for man gør sig vel umage ligegyldigt hvor mange timer, man arbejder. Jeg tror, at kvalitet i dag skal defineres anderledes end tidligere. En del af konceptet bag Totallokal er omfattende brugerinddragelse, for jeg tror, at brugerne gerne vil læse, hvad andre mennesker har på hjerte.«

Brugergenereret indhold kommer altså til at være en del af konceptet bag Totallokal.dk. Det vil være muligt for læserne at uploade deres eget materiale.

Hvordan vil du undgå deciderede reklametekster?

»Redaktørerne, eller de administratorer de finder, bliver et filter. Typisk er det professionelle journalister, der har vist interesse for Totallokal, så jeg er sikker på, at de er deres ansvar bevidst,« siger Henrik Larsen.

Du siger, at franchisetagerne får annonceindtægterne. Hvem skaffer annoncerne?

»Det skal de selv, enten ved at få folk til at indrykke annoncer eller ved hjælp af de Google-genererede af slagsen.«

7 Kommentarer

Carsten Legaard
30. OKTOBER 2014
Iværksætter-lærdom nummer 1:
Iværksætter-lærdom nummer 1: Hvis du går ind på et marked som er præget af konkurrence, må du hellere komme med noget, som er bedre end konkurrenternes.
De gamle på lokalavismarkedet har en stærk fæstning med både printaviser og netmedier. De har en stærk førerbunker med billige forsyningslinier af sekundastof og forbrugerstof. De har i de fleste tilfælde et gennem mange år opbygget ubrydeligt netværk i det lokale erhvevsliv.
Hvorfor har ingen fortalt Henrik om nødvendigheden af en elementær konkurrentvurdering???
Niels Riis Ebbesen
3. DECEMBER 2013
Hvadenten det handler om
Hvadenten det handler om publicering af internationale, nationale eller lokale nyheder, så er det jo blot en avanceret form viderformidling af sladder og løse rygter, og direkte adspurgt, så er der næppe ret mange danskere, som vil betale penge for at høre/se/læse en nyhed. Og som markedet lige nu er strikket sammen, så er der jo ikke nogen medier, som tjener penge på at formidle nyheder.

Hvis Folketinget i morgen besluttede at fjernede mediestøtten, så ville op mod 60-70% af de eksisterende medier straks vælge at lukke butikken.

Og hvis politikerne i anden omgang vedtog at privatisere DR og TV2, og samtidigt fratog dem retten til at opkræve medielicens fra alle danskere, så de skulle ud og sælge deres programmer på helt alm. markedvilkår, så ville der godt nok være rigtig mange journalister, som skulle ud og finde på noget andet, at få tiden til at gå med.

Så i Danmark har vi ikke et mediebillede, som reelt afspejler det som forbrugerne ønsker at købe, det er derimod flikket sammen, så konstruktionen giver mest muligt i mediestøtte.

MVH
NRE
Mikael Nielsen
30. NOVEMBER 2013
Chresten: Nej det har du ret
Chresten: Nej det har du ret i, men i mange byer findes disse gratis netaviser allerede. Men noget andet er, at konceptet er jo slet ikke nyt. Der findes lokalavisen.dk og dinby.dk (hhv politiken og berlingske) og så det hedengangne Lokalia.dk som også lavede franchise-muligheder.
Chresten Ibsen
30. NOVEMBER 2013
Mikael: Jeg gætter på, at den
Mikael: Jeg gætter på, at den 'anden som laver en gratisløsning' ikke er dig. Credits til Henrik Larsen for ikke blot at kritisere det som andre skaber, men for at komme med en idé og selv skabe det alternativ du tror på.
Mikael Nielsen
29. NOVEMBER 2013
Igen en betalingsløsning som
Igen en betalingsløsning som dør i samme øjeblik en anden laver en gratis løsning.

Flere