Vil du prøve kræfter med dogme-journalistik?

DJ har støttet et projekt, som vil undersøge, om man i syv uger kan lave journalistik, der overholder syv journalistiske dogmer. Lige nu søger projektet deltagere

DJ har støttet et projekt, som vil undersøge, om man i syv uger kan lave journalistik, der overholder syv journalistiske dogmer. Lige nu søger projektet deltagere

Syv journalister skal i syv uger leve op til syv dogmer i al deres journalistik. Det er projektbeskrivelsen på Syv Journalistiske Benspænd, der nu søger deltagere. Ideen kommer fra freelancejournalist Nana Toft, der har fået støtte til projektet af DJ.

»Det udspringer af, at der er mange journalistiske dyder, der bliver mast i øjeblikket, og den journalistiske etik er skrantende,« siger Nana Toft, der har fået hjælp af DJ til at få projektet op at stå.

Hun vil selv deltage som en af de syv journalister, der i syv uger skal prøve at leve op til følgende normer:

– Goodbye Google: Max 3 google/søgemaskine-søgninger om dagen.
– Let-røven: Mød samtlige hovedkilder face to face
– Dræb Tordenskjold: Intet genbrug af ekspertkilder: Når du har benyttet dig af en ekspert, må du ikke bruge ham eller hende igen.
– Søg forandringen: Vær konstruktiv i al din journalistik: Forsøg at forandre. Konfrontér de personer med magten til at forandre og påvirke de tilstande, du beskriver, og forlang forslag til løsninger og handlen.
– Opsøg nuancerne: Minimum to kilder i al journalistisk produktion.
– Intet-at-skjule: Kilder bliver tilbudt egne citater (og al relevant dokumentation) til gennemsyn før publicering.
– Fuck copy-paste: Intet genbrug af cases og citater fra andre medier. Lav dine egne interviews. Skaf dine egne cases.

Nana Toft er med på, at det bliver en svær opgave at leve op til alle reglerne:

»Hvis man sidder som webjournalist, kan det være svært at få to kilder på alle historier, og på tv bliver det svært ikke at tage cases fra fagbladene. Men det handler også primært om at reflektere over den journalistiske arbejdsproces, og ideen er, at man løbende skal dele sine refleksioner på hjemmesiden,« siger hun.

Det helt store spørgsmål er, om folk kan få tid til at leve op til dogmerne. Nana Toft har igennem en længere periode forsøgt at rekruttere journalister i sin omgangskreds til projektet uden held:

»De fleste siger, at det er interessant, men at de ikke lige har tid i øjeblikket,« siger Nana Toft, der allerede har fundet de første deltagere.

Hvis du har lyst til at være med, kan du tilmelde dig her.