Vidne: Journalister skulle træne guerilla-hær

Anklagerne er gået i gang med at oprulle deres beviser mod to svenske terror-tiltalte journalister. Vidne hævder, at de skulle træne en guerillahær. Men det er »et meget tilrettelagt vidneudsagn,« siger svenskernes advokat til Journalisten.dk.

Anklagerne er gået i gang med at oprulle deres beviser mod to svenske terror-tiltalte journalister. Vidne hævder, at de skulle træne en guerillahær. Men det er »et meget tilrettelagt vidneudsagn,« siger svenskernes advokat til Journalisten.dk.

De to svenske journalister, der er tiltalt for terror i Etiopien, skulle træne oprørsgruppen ONLF. Det siger det ene vidne i dagens retssag mod Martin Schibbye, 31, og Johan Persson, 29.

I sommer forsøgte de at afdække historien om et svensk olieselskabs mulige medvirken til overgreb i form af afbrænding af landsbyer, voldtægter og tortur mod befolkningen i Ogaden-provinsen.

Men nu er de sigtet for terror, fordi de rejste sammen med de somaliske oprørere i ONLF, der betragtes som terrorister i landet. Journalisterne gjorde blot deres arbejde – samlede informationer fra et lukket område – siger de selv, og derfor er sagen principiel for pressefriheden.

Dagens første vidne – en 27-årig regeringssoldat – var med, da journalisterne blev pågrebet, efter de illegalt havde krydset grænsen til Ogaden fra Somalia.

Han forklarer, at de etiopiske styrker havde fået et tip om gruppen, og skyggede dem på tre kilometers afstand:

»Vi så svenskerne sammen med syv bevæbnede somaliere, da de passerede grænsen mellem Somalia og den etiopiske Ogaden-provins. Vi fulgte efter deres bil. Klokken var et om natten,« sagde regeringssoldaten ifølge Dagens Nyheter, der er til stede i retssalen.

Nåede 90 km ind i Ogaden

ONLF, Ogaden National Liberation Front, satte dog ild til deres egen bil og stak af, hvorefter sikkerhedsstyrker tabte sporet af dem. ONLF og journalisterne nåede at komme 90 kilometer ind i landet, før regeringssoldaterne fandt dem klokken 12 dagen efter:

»Da skyderiet begyndte løb svenskerne deres vej. Der var ni soldater plus svenskerne, som skulle mødes med fire andre soldater. Udlændingene hev sine trøjer af og viftede med dem, for at vise de var udenlandske. Begge svenskere blev ramt af kugler i højre skulder, men det var guerillasoldaternes egne kugler,« sagde vidnet, der også forklarede, at journalisterne ikke bar nogle våben, men kun journalistisk udstyr.

Men bedst som de to journalister virkede lettede over vidnets udsagn hævdede han, at Schibbye og Persson efterfølgende skulle have fortalt ham, at de var kommet til Somalia for at træne rebellerne – en oplysning som svenskerne benægter.

De benægter enhver støtte eller medvirken til terror, mens de erkender det sidste anklagepunkt, illegal indrejse.

»Et meget tilrettelagt vidneudsagn«

En oplysning, som Thomas Olsson, svenskernes advokat i Sverige, ikke tillægger megen troværdighed:

"Det er fuldstændig ubegribeligt, at de skulle havde sagt det til en regeringssoldat. Det virker som et meget tilrettelagt vidneudsagn,« siger han til Journalisten.dk.

Flere vidner vil blive afhørt i dag, men derudover vil anklagerne også bruge videomateriale i retssagen. Det er dog åbenlyst manipuleret, mener Thomas Olsson:

"Den video, der er blevet vist offentligt hidtil er helt åbenlyst klippet sammen, og lyden er blevet tilføjet efterfølgende,« siger han og understreger, at det er afgørende, om domstolen er uafhængig af landets regering, der meget stærkt har givet udtryk for at journalisten er skyldige.

Han håber dog, at tilstedeværelsen af flere internationale diplomater, blandt andet USA, vil være et incitament for Etiopien til at vise, at man trods det unge demokrati er en retssikker stat.

Carl Bildt i dobbeltrolle

Den svenske udenrigsminister Carl Bildt har siddet i bestyrelsen for det svenske olieselskab, Lundin Petroleum, som journalisterne ville undersøge, og derfor mener en mængde kritikere – først og fremmest journalister og redaktører – at han har en dobbeltrolle, når han samtidig er manden, der skal arbejde for at få dem frigivet. Selv afviser han, at det har noget med sagen at gøre.

Hvis domstolen beslutter at finde anklagernes beviser troværdige, mener Thomas Olsson forsvarerne får to-tre uger til at forberede et forsvar.

Forskellige vurderinger lyder på, at retssagen kan være færdig før jul – men også, at den kan vare op til et år. Straffen kan være mellem 10 og 20 års fængsel.

0 Kommentarer