Videresalg af alt

Netmediet Webdoktor fortæller deres freelancere, at Webdoktor til enhver tid selv kan afgøre, hvorvidt de vil bruge deres artikler andre steder. Det er ikke noget, freelancerne får ekstra penge for. Artiklerne er nemlig ifølge Webdoktor "webdoktors ejendom".

Bonnier har sendt nye kontrakter ud til deres freelancere. Her står, at Bonnier har retten til at udnytte tekst, grafik, foto m.v. "på den måde og med de midler, som Bonnier måtte ønske".

Desuden har Dansk Journalistforbund gennem det sidste år forsøgt at komme i forhandlinger med Berlingske Tidende om at få en kollektiv aftale for videresalg.

"Det er deprimerende. De er ude alle vegne. Sidst er det Kristeligt Dagblad, der vil bruge stoffet på nettet uden at betale," siger Mette Curdt, formand for FreelanceGruppen og fortsætter:

"Udgiverne ved endnu ikke, hvad de vil bruge. De vil bare have det gratis. Et medlem sammenlignede det med at tage for 1000 kroner varer hos købmanden, men kun betale 100 kroner – med den begrundelse, at man ikke ved, om man får brug for de sidste ting."

Ifølge Mette Curdt går den frie udnyttelse ikke bare ud over freelancernes indtægt. Det går også ud over den journalistiske etik.

"Ingen har styr på, hvor deres stof ender. Man kan ikke længere garantere en kilde, at vedkommende kun kommer i en bestemt publikation."

0 Kommentarer