Det går stærkt fremad i den kun et år gamle specialgruppe, Visuelt Forum. Medlemstallet er fordoblet på et år, og til gruppens mange arrangementer er der altid ventelister. Arrangementer og efteruddannelse er gruppens satsningsområder.
"I Visuelt Forum er der fagfe-stival hele året," lød det lidt stort i slaget fra formanden for Visuelt Forum, Gert Nielsen, da specialgruppen holdt generalforsamling den 4. marts.
Men han har nærmest ret, ingen anden gruppe eller kreds i Journalistforbundet kan følge trop med antallet af faglige arrangementer. Otte gange i løbet af året blev Visuelt Forums medlemmer inviteret til arrangementer med et visuelt indhold.
"Vi tror på, at det er gennem arrangementerne, Visuelt Forum skal vise sin berettigelse. I begyndelsen havde vi problemer med for få deltagere. Det er ikke længere vores hovedpine. Nu ærgrer det os, at vi næsten hver gang bliver nødt til at operere med ventelister," sagde Gert Nielsen, som nu er formand for 230 medlemmer mod 115 for et år siden.
Også relevant efteruddannelse for grafikere, designere og layoutere står højt på gruppens prioriteringsliste. Blandt andet undersøger gruppen mulighederne for at få del i arbejdsmarkedsuddannelserne, som har den fordel, at de er gratis. Mange af medlemmerne i Visuelt Forum har nemlig svært ved at få arbejdsgiverne til at betale for efteruddannelse.
Ingen ny grænsestrid
"Måske skulle vi også kæmpe for, at der bliver lavet kurser i journalistik for grafikere, når vi nu har set så mange kurser i grafik for journalister," sagde Karen Hedegaard, som er næstformand i Visuelt Forum.
Netop de mere flydende faggrænser var et af debatemnerne på generalforsamlingen. Nogle advarede kraftigt imod, at journalister i højere grad selv laver layout og grafik.
"Der er mange arbejdsgivere, der betragter det, vi laver, som pynt, der godt kan undværes. Vi må prøve at belære journalister om, at man jo ikke er grafiker, fordi man kan et eller andet teknisk layoutprogram. Hvis vi ikke profilerer os, så gør vi os selv arbejdsløse," advarede Dorthe Meyer, som er freelancer.
"Det handler ikke kun om at gøre grafikere synlige over for andre DJ-medlemmer, men også over for dem, der sidder på pengekassen," sagde Jens Utoft, som er freelancejournalist, men interessemedlem af Visuelt Forum.
"Ja, det er vigtigt at profilere os, men jeg vil gerne advare imod, at man starter en ny grænsestrid a la den med fotograferende journalister. Jeg har i hvert fald ikke lyst til at melde ud, at nogle DJ-medlemmer må lave grafik og andre ikke må," sagde formanden Gert Nielsen.
Henrik Thomsen, som er grafiker hos Carlo Gavazzi Industri, mente, at man skulle angribe diskussionen positivt:
"Vi skal gå positivt ind i det ved hele tiden at vægte den gode grafik i stedet for at diskutere, hvem der må lave den og hvem, der ikke må."
Der er stabilitet i Visuelt Forums bestyrelse: formanden hedder fortsat Gert Nielsen, Ekstra Bladet, næstformanden er fortsat Karen Hedegaard, Kruses Offset, kassereren hedder stadig Poul Malling, Jyllands-Posten. Og de øvrige bestyrelsesmedlemmer er Karina Bjerregaard, Københavns Amts Sygehus i Gentofte, Maria Uleskov, Danmarks Radio, og freelancerne Dorthe Meyer og Poul Brasch.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.