Videnskabsjournalist på Berlingske hædret

Han dækkede terrorkatastrofen i Oslo sidste sommer på fornemste vis. Han har skrevet fremragende reportager fra tsunamien og atomkatastrofen i Japan. Og for et øjeblik siden fik Lars Henrik Aagaard De Berlingske Journalisters Pris.

Han dækkede terrorkatastrofen i Oslo sidste sommer på fornemste vis. Han har skrevet fremragende reportager fra tsunamien og atomkatastrofen i Japan. Og for et øjeblik siden fik Lars Henrik Aagaard De Berlingske Journalisters Pris.

Videnskabsjournalist Lars Henrik Aagaard blev dermed hyldet for en fremragende indsats inden for kvalitetsjournalistikken i den dansksprogede presse.

Ved receptionen i Pilestræde i København blev det samtidig fremhævet, hvordan han i det daglige gang på gang formår at levere indsigtsfulde, grundige og letforståelige artikler om det ellers til tider så komplicerede videnskabsstof.

»Du forstår at forklare selv indviklede sager som månens opståen, hvad der er inde i en vulkan, eller hvordan det går til, at fire små øer i Stillehavet pludselig springer en dag over, på en klar og forståelig måde, så vi alle kan følge med," sagde formanden for priskomiteen, Trine Munk-Petersen, i sin tale og tilføjede, at artiklerne ofte blev skrevet med et glimt i øjet, så man får lyst til at læse mere.

»Men aldrig poppet. Det er den slags journalistik, en avis som Berlingske efter vores mening skal leve af i fremtiden.«  

Trine Munk-Petersen fremhævede især Lars Henrik Aagaards dækning af naturkatastrofen i Japan og tragedien i Oslo og på Utøya.

»Du har en imponerende evne til at berette om disse voldsomme hændelser på en måde, der både er klar og nøgtern, men også viser indlevelse, menneskelighed og følsomhed. Og det bliver ikke mindre imponerende, når man ved, hvilke fuldstændig umulige og barske omstændigheder, det hele foregik under.«

Lars Henrik Aagaard er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1988 og blev umiddelbart derefter ansat på Berlingske Tidende, hvor han både har været kriminalreporter, litteraturreporter, nyhedschef på kulturredaktionen og nu videnskabsjournalist. Desuden har han udgivet bøgerne »Når Jorden går amok: Skælv, tsunami, vulkan, orkan« og senest »Vildt vejr over Danmark«.

De Berlingske Journalisters Pris består af et rejselegat på 15.000 kroner og statuetten »Dyret« skabt af billedhuggeren Niels Peter Bruun Nielsen.

De øvrige indstillede til prisen var:

  • Poul Pilgaard Jensen, Weekendavisen
  • Pernille Steensgaard, Weekendavisen
  • Jesper Markussen, Dagbladet Holstebro
  • Søren Schauser, Berlingske
  • Line Holm, Berlingske
  • Hans Larsen, Berlingske
  • Birgitte Erhardtsen, Berlingske

Sidste år gik prisen til Ulrik Dahlin og Anton Geist fra Dagbladet Information for deres afslørende artikler om den såkaldte statsløsesag.

1 Kommentar

Steen Ole Rasmussen
31. MARTS 2012
Berlingskes hædring og andre pudsigheder!

Når den gamle kulturkonservative institution med hang til semifeudale og andre sært forekommende socialdariwinistiske ideologiske projekter, så som markedsfundamentalismen i neoliberal, monetaristisk udformning a la EU, i år har valgt blandt sine egen, kun sine egne og ingen andre end sine egne, så ser man de selektive mekanismer komme til udfoldelse i en grad så det langt langt overskygger selve udmærkelsen, hæderen. Til lykke med det Aagaard. Den har du fortjent.

Da Rune Lykkeberg fik prisen, da kunne man også se strategien. At den gamle konservative tante kunne finde en kulturkonservativ i de postmoderne og kulturradikales egne rækker, og give ham prisen, få ham op i standens indre rækker, op mod lyset, det livgivende lys i skoven, ja det var strategi, så det var til at få øje på, ikke bare for en gammel forstmand, udvalgt af baronen selv som forvalter af skoven.

 Når Birthe Røns banemænd så også har fået en pris af tanten, ja så må der være tale om pligt eller om den undtagelse, som man finder det nødvendigt at foretage i forsøget på i det mindste at kunne overbevise sig selv om, at her har man med objektive kriterier for kvalitet bland sine at gøre.

Undskyld, men det er nok alt for impulsivt at skrive sådan. Sådan havde jeg det bare. Sådan var min sandhed i et kort øjeblik. Det optog mig lige nøjagtigt den tid, som det tog at skrive det ned. Jeg læste det aldrig igen. Derfor er det sikkert fyldt med fejl, stavefejl og grammatiske underligheder som altid. Sorry, men det var sådan jeg havde det!