Vibeke Sperling tæt på at få bank

Stemningen over for pressen vendte på en tallerken efter det iranske valgresultat. Det fortæller Politiken-journalist Vibeke Sperling til Journalisten.dk. Hun er netop vendt hjem fra Teheran.

Stemningen over for pressen vendte på en tallerken efter det iranske valgresultat. Det fortæller Politiken-journalist Vibeke Sperling til Journalisten.dk. Hun er netop vendt hjem fra Teheran.

Alt var smil og imødekommenhed under den iranske valgkamp. Politiet hilste spontant udenlandske journalister velkommen, når de så dem på gaden. Men alt ændrede sig, da valgresultatet var kendt, og protesterne begyndte at sprede sig.

Vibeke Sperling oplevede, hvordan politiets syn på udenlandsk presse ændrede sig fra den ene dag til den anden.

»Jeg var selv lige ved at blive pandet ned. En politimand havde hævet kniplen for at slå mig, og hans overordnede når lige at gribe ham i armen. Men politimanden er stadig ophidset og råber, at alle udenlandske bare skal bankes ud,« siger Vibeke Sperling til Journalisten.dk.

Situationen opstår ved hovedkvarteret for præsidentkandidat Mousavi, hvor hun taler med nogle af de mange hundrede mennesker, der har samlet sig udenfor. Pludselig vælger politiet at rydde gaden, og det sker meget hårdhændet ved at slå løs på folk.

I det hele taget har Sperling, der flere gange har været i Iran, aldrig oplevet en så aggressiv behandling af udenlandsk presse.

»Det er helt usædvanligt, at folk bliver sat i husarrest. Og bare det at have en mobiltelefon eller stå og skrive noget på gaden kan udløse reaktioner. Jeg oplevede selv at måtte springe i sikkerhed ind på et hotel, fordi jeg stod og skrev noget på en blok, og nogle betjente pludselig kom stormende imod mig.«

Hun tager den aggressive opførsel som tegn på, at præstestyret føler sig pressede. Bølgen af protester er blevet sammenlignet med den revolution, der i sin tid bragte præstestyret til magten. Og Sperling peger ikke mindst på de nye medier som en drivkraft i denne bevægelse.

»De har en enorm betydning. I valgkampens sidste dage blev der i gennemsnit sendt 90 millioner sms'er om dagen. Det var naturligvis valgpropaganda, især fra Mousavis lejr. Aktiviteten på nettet har de sidste år været kolossal høj, og Iran er det land i verden, der har flest bloggere. Aktiviteten er helt forrygende,« siger hun.

Sperling kom tilbage til Danmark for to dage siden, fordi hun ikke kunne få sit visum forlænget. Hun kender ikke til nogen tilbageværende journalister i Iran.

Læs også: Twitter bliver hovedkilde 

0 Kommentarer