»Vi traf et valg om at melde os helt ud af nyhedskampen i Omar-sagen«

Hvordan dækker man en månedlang retssag i en papiravis, når der live-blogges og tweetes direkte fra retten? Informations Morten Frich valgte at sætte tempoet ned og lave en føljeton med jeg-fortæller og litterære greb. »Vi lever ikke af at lave nyheder – det dør vi faktisk af,« siger han

Tirsdag blev de fire mænd, der har været tiltalt for medvirken til terror i Omar El-Husseins angreb ved synagogen i Krystalgade i København, frifundet.

Med frifindelsen blev sidste kapitel også skrevet i en føljeton, som Informations journalist Morten Frich har arbejdet på, siden retssagen begyndte i marts 2016. Fra plads nummer seks i retssal 60 i Københavns byret har han fulgt alle retsmøder i sagen mod de fire tiltalte.

Alligevel har man den efterfølgende dag i avisen ikke kunnet læse, hvad der foregik i retten dagen forinden. I stedet har Informations læsere måttet vente til lørdagen for at få avisens take på sagen i de 12 uger, hvor der har været retsmøder.

»Vi lagde os ret tidligt fast på, at vi ville tage fat i retsreportagen som genre og prøve at gøre noget nyt og anderledes med den. I stedet for bare at sidde og lave klassisk referat fra dag til dag, ville vi vride genren lidt og lave en føljeton, hvor vi i hvert kapitel identificerede ét tema, en slags meta-historie, der fortæller noget om vores samfund,« fortæller Morten Frich.

Handlede om at løse et problem 

Information kalder selv Morten Frichs føljeton for en moderne retsreportage eller en moderne retssalsfortælling, og serien har fået ros fra flere kanter på sociale medier.

Men i virkeligheden handlede projektet også om at løse en helt praktiske udfordring, fortæller Morten Frich. For hvordan dækker man som papiravis en retssag med massiv mediebevågenhed i en tid, hvor alle kan live-blogge og tweete direkte fra retssagen? 

»Folk åbner jo ikke en avis i dag for at læse, hvad der skete i retten i går. Så hvad er det, en avis som Information skal kunne i sådan en virkelighed og i konkurrencen med de andre medier?« spørger han.

Avisens svar blev at sænke tempoet og glemme alt om at forsøge at komme først med nyheder fra retssalen.

»Vi lever ikke af at lave nyheder – det dør vi faktisk af. Vi lever af at give perspektiv. Så vi traf et valg om at melde os helt ud af nyhedskampen i Omar-sagen. På den måde håbede vi at kunne få vores egen stemme og give perspektiv i sagen.«

Visuelt er de 12 kapitler i Informations føljeton blevet bundet sammen af den samme slags røde akvarel-tegninger af illustratorerne Mia Mottelsen og Line Høstrup. Heller ikke her er der tale om klassiske retstegninger, men om en mere »kunstnerisk fabulering over hvert kapitels tema,« fortæller Morten Frich.

Jeg-fortæller blev lidt »studentikost«

Også i formidlingen af sagen har Morten Frich bevæget sig væk fra den klassiske nyhedsgenre. For eksempel har han skrevet i ’jeg-form’, ligesom han har brugt litterære greb og referencer i sine artikler.

»Det er faktisk første gang i min karriere, jeg har brugt et jeg. Det føltes sygt grænseoverskridende at placere mig selv i historien på den måde. Jeg har heller ikke før citeret Hannah Ahrendt eller brugt litterære referencer til Thomas Hobbes i min journalistik – og jeg synes heller ikke, det er lykkedes lige godt hver gang. Men jeg er glad for, at vi turde prøve,« siger Morten Frich.

Er der noget konkret, du ville have gjort anderledes, hvis du skulle gøre det forfra?

»Der er flere ting, som ikke er blevet perfekt. Nogle gange lykkes det vældig godt at finde et overordnet tema, andre gange virker det lidt påklistret. Og nogle gange har min jeg-fortæller været lidt for optaget af at imponere med citater og litterære referencer – det bliver indimellem lidt studentikost,« siger han.

Tag en chance og stå ved den 

Alligevel fremhæver Morten Frich en anden ting som sin vigtigste læring ved dækningen af Omar-sagen:

»Det vigtigste, jeg tager med mig, er i virkeligheden at turde tage en chance og kvaje mig en anden gang. Den der vilje og risikovillighed til at sige, ”jeg ved godt, at det her ikke bliver helt perfekt, men lad os prøve alligevel”, skal der nok til, hvis vi vil lave noget, der er mere end bare fem eller ti procent anderledes,« siger han og tilføjer:

»Og så kræver det, at man tør være tro mod sit radikale valg. At man ikke alligevel lige vil live-blogge lidt eller lave et par nyheder. Tit tror vi, at vi skal have 10 gode idéer. Men i virkeligheden behøver man kun én god idé. Hvis man bare forfølger den idé til månen og tilbage,« siger Morten Frich.

De 12 kapitler i Morten Frichs føljeton er samlet her https://www.information.dk/mofo/sidste-omar-sagde-venner-foer-skudt-politiet-bliv-lidt. Hvis man klikker på overskriften til hver uge, kommer man ned til de underliggende artikler.

 

0 Kommentarer