
Foto: fizkes/Adobe (red. Jo)
Zetlands journalister begyndte angiveligt næsten at græde, da de testede det nye transskriberingsværktøj Zetland Good Tape.
Forude venter nemlig visionen om at lægge de kilometerlange transskriberinger af interviews i graven og lade computerkraft og kunstig intelligens klare arbejdet.
For nylig testede Journalisten skam også et værktøj, der i realtid var ganske god til at oversætte fra tale til dansk tekst.
Dengang benyttede vi en lydfil med journalist Ronja Pilgaard fra Berlingske, som talte om, hvordan det mon ville være at droppe transskriberingen helt.
Og præcis samme lydfil har vi nu fodret ind i tre forskellige løsninger, der påstår at kunne hjælpe med transskribering: ScriptMe, Microsoft Word og Zetlands Good Tape.
ScriptMe
ScriptMe er et svensk firma, der mod betaling leverer en transskriberingstjeneste, hvor man kan oversætte til adskillige sprog. Derudover tilbyder virksomheden også tekstning af video.
Ifølge udbyderen går man op i brugernes sikkerhed og dataopbevaring via en ”velkendt” cloud-tjeneste. Det bliver dog ikke uddybet, hvordan det fungerer. Virksomheden oplyser også, at man mod betaling kan få skræddersyet en løsning, hvor filer opbevares på for eksempel en virksomheds private server eller egen cloudtjeneste.
Microsoft Word
Den gamle kending Microsoft Word tester en betaversion af programmet OneNote, som også kan transskribere lydfiler. Så vidt vi kan se, er det udelukkende en tjeneste, man kan gøre brug af i Microsoft Words browserfunktion.
Ifølge Microsoft bliver lydfilerne kun brugt i forbindelse med tjenesten. Når transskriberingen er overstået, vil lyd og transskribering ifølge Microsoft ikke blive opbevaret hos Microsoft. Derimod vil filerne for eksempel optræde i lagringstjenesten OneDrive.
Zetland Good Tape
Zetland har lanceret en betaversion af en transskriberingstjeneste, der har fået navnet Good Tape. Efter transskriberingen slettes filerne ifølge Zetland, men mediet fraråder at uploade filer med eksempelvis fortrolige interviews, da betaversionen endnu ikke tilbyder kryptering af filerne.
Ifølge Zetland vil man løbende videreudvikle på tjenesten og for eksempel arbejde på, at filerne på sigt kan krypteres eller bruges som undertekstfiler til video. Et endeligt produkt vil ifølge Zetland også koste penge for brugeren.
Et spørgsmål om tillid
Som nævnt har Journalisten også tidligere testet et værktøj, der i realtid transskriberede en telefonsamtale. Den tjeneste blev også leveret af Microsoft gennem programmet Teams.
Men som altid er det vigtigt som journalist at have fokus på sikkerhed ved brug af en hvilken som helst tjeneste.
For eksempel oplyser Microsoft, at selve optagelsesfilen og transskriberingen bliver uploadet til brugerens OneDrive eller Sharepoint, som det kun er brugerne, der kan få adgang til via eget kodeord.
Men omvendt har Snowden-afsløringerne blandt andet vist, at Microsoft delte data med den amerikanske efterretningstjeneste NSA.
Derfor har blandt andre undersøgende journalist Bo Elkjær tidligere frarådet, at man gør brug af Microsofts løsninger til at optage og transskribere journalistiske interviews, da han ikke stoler på de fleste techvirksomheders håndtering af data:
”Jeg har set mange eksempler fra den her type firmaer på, at data havner i forkerte hænder eller omstændigheder, så det skal man være varsom med. Og selv en helt uskyldig samtale kan godt være belastende, hvis den sættes ind i en anden sammenhæng,” sagde Bo Elkjær tidligere på året til Journalisten.
Her kan du i øvrigt se, hvordan det gik, da Microsoft Teams transskriberede samtalen med journalist Ronja Pilgaard i realtid:
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.