»Vi skriger efter, at fodboldspillere er ærlige«

Fodboldspiller Mathias "Zanka" Jørgensen har fået en advarsel af DBU, efter han udtalte sig positivt om romerlys i LIGA på P3. Men DBU får kritik fra både radioværten, Spillerforeningen og FCK. »Vi synes ikke, vores gæster skal være bange for bøder eller straf,« siger P3-vært. DBU afviser, at de begrænser ytringsfriheden

»Normalt har vi jo valgt, at vi slet ikke snakker med Superliga-spillere, fordi de er for kedelige. De er ikke ærlige. Og når vi så endelig har én, der åbner op, skal han straffes. Det er super ærgerligt.«

Sådan lyder det fra Anders Hagen, der er radiovært på sportsprogrammet LIGA på P3. Her medvirkede fodboldspiller Mathias "Zanka" Jørgensen fra FCK den 23. november, hvor han udtalte sig om romerlys og fyrværkeri på stadion. Udtalelserne førte til en advarsel fra Dansk Boldspil-Unions (DBU) disciplinærinstans den 22. december.

Både FCK og Spillerforeningen kritiserer DBUs disciplinærinstans for at begrænse fodboldspillerens ytringsfrihed.

I programmet ville Anders Hagen høre Mathias “Zanka” Jørgensens ærlige mening om ulovligt fyrværkeri på fodboldstadioner. Anders Hagen spurgte: »Er det fedt, at der er romerlys og stemning?«

Mathias “Zanka” Jørgensen svarede: »Jeg synes, det hører til i de store kampe. Det er i hvert fald, hvad jeg har fundet ud af i løbet af årene. Når du spiller de store fodboldkampe, derby, Champions League og lignende, så er det sådan nogle ting, der hører til.«

Det er denne udtalelse, der ifølge DBUs disciplinærinstans er imod reglerne. Inden sæsonstart sendte DBU en påmindelse om retningslinjerne ud til spillere og klubber, hvor de gjorde det klart, at enhver anderkendelse af romerlys og fyrværkeri på stadioner ville blive sanktioneret.

Ringede op efter tweet

Anledningen til interviewet var et tweet fra Mathias "Zanka" Jørgensen, hvor fodboldspilleren spurgte: "må man som privatperson godt være positivt stemt overfor brugen af pyroteknik (især udenfor stadion) eller er det også strafbart?"

Anders Hagen og hans medvært Tobias Hansen ringede op uden megen forberedelse og gennemførte interviewet live. Det er i tråd med stilen i programmet, fortæller Anders Hagen.

»Vi vil gerne være et løssluppent program, hvor folk taler uden de filtre, de har lige efter en kamp, hvor de står i deres gennemsvedte trøje på stadion,« siger han.

Derfor finder han det også problematisk, at Mathias “Zanka” Jørgensen har fået en advarsel for udtalelsen.

»Vi synes, det er en voldsom reaktion fra DBUs side. Jeg kan godt forstå, at de skal håndhæve deres regler. Men vi skriger efter, at fodboldspillere er ærlige, så at de skal have en advarsel for at være det, sender et meget skidt signal,« siger Anders Hagen.

Skal ikke være bange for straf

Efterfølgende bragte dr.dk en historie om Mathias “Zanka” Jørgensens udtalelse i LIGA på P3.

Anders Hagen tror, DR's egen artikel kan have været med til at få DBU til at tage sagen op, fordi citaterne kan fremstå skarpere på skrift, end da FCK-spilleren udtalte sig direkte i radioen. Det får dog ikke LIGA til at ændre konceptet fremover.

»Jeg vil bare håbe, at der fremover ikke bliver lavet artikler ud fra citater fra gæsterne i vores program. Folk kan sige meget med humor i radioen, som ser anderledes ud på citat,« siger værten.

Han er bange for, at sagen kan afskrække andre fodboldspillere fra at udtale sig ærligt i medierne.

»Jeg tænkte virkelig øv, da jeg så kendelsen fra DBUs disciplinærinstans. Jeg kan være bekymret for, om det vil betyde, at folk er mere påpasselige med, hvad de siger til os. Vi synes ikke, vores gæster skal være bange for bøder eller straf,« siger Anders Hagen.

»Vi synes, det er voldsomt«

FCK er lodret uenig i afgørelsen fra DBUs disciplinærinstans. De har tidligere udtalt kritik i en pressemeddelelse.

»Han bliver spurgt, hvad han generelt tænker, og det svarer han generelt på. Vi synes ikke, han hylder det eller giver grund til at tro, at han støtter op om ulovligheder,« uddyber FCKs pressechef, Jes Mortensen, til Journalisten.

»Han siger, at det er en del af branchen, og at det subjektivt ser flot ud. Han beder jo ikke nogen om at gøre det her. Vi synes, det er voldsomt, hvis en disciplinærinstans skal begrænse hans ytringsfrihed,« fortsætter han.

Jes Mortensen mener, at straffen er »et skråplan«.

Han understreger, at FCK er enige med DBU i, at fyrværkeri skal være forbudt på danske stadioner.

»Virkelig sat mundkurv på folk«

Også Mathias “Zanka” Jørgensens fagforening, Spillerforeningen, kritiserer afgørelsen fra DBUs disciplinærinstans.

»Det er helt forkert, at man kan stange en sanktion ud for at fortælle, hvad man mener om en DBU-regel. Så har man da virkelig sat mundkurv på folk, hvis man ikke må sige, at reglen er dårlig,« siger Mads Øland, der er direktør i Spillerforeningen.

Han siger, at Spillerforeningen også er enige i, at romerlys og andre former for fyrværkeri ikke skal være tilladt på danske stadioner.

Afviser indskrænket ytringsfrihed

Journalisten har forholdt formand for DBUs disciplinærinstans, advokat Jens Hjortskov, kritikken. Han vil kun lade sig interviewe, hvis han på forhånd må godkende alle spørgsmål. Det har Journalisten afvist, og derfor svarer han skriftligt.

Jens Hjortskov mener, Mathias "Zanka" Jørgensen "udtrykker anerkendelse af brug af pyroteknik på stadions".

"Angående kritikken er jeg ikke enig i, at FD (Fodboldens Disciplinærinstans, red.) med kendelsen begrænser ytringsfriheden. Det bliver imidlertid hurtigt en meget juridisk teknisk diskussion, som det går for vidt at komme ind på her. Som en helt generel bemærkning løsrevet fra den konkrete sag kan jeg dog anføre, at når der i Grundloven gælder et princip om ytringsfrihed, forhindrer det ikke, at man bagefter kan blive stillet til ansvar for sine ytringer," skriver Jens Hjortskov, der også er partner i advokatfirmaet Bech-Bruun.

Mathias “Zanka” Jørgensen har ikke ønsket at udtale sig til denne artikel, da han er på ferie.

1 Kommentar

Jesper Pedersen
30. DECEMBER 2016
Det er godt nok en sindsyg
Det er godt nok en sindsyg kommentar fra Jens Hjortskov. Måske fordi han godt kan se, at de har begået en fejl?
Det er klart, at FD kan forsvare afgørelsen rent juridisk, men det ændrer ikke på at det i praksis er en begrænsning af ytringsfriheden. Og når denne begrænsning endda sker i en situation, hvor Zanka Jørgensen giver sin mening til kende om et regelsæt, så stinker det af en totalitær styreform, da man straffer ham for hans mening om dette regelsæt.