Vi skal genopfinde os selv

OMSTILLING. Journalistiske produkter er gennem det seneste årti desværre styrtdykket i værdi. Det skyldes, at journalistiske medier ikke længere har noget-nær-monopol på at distribuere indhold. At vi ikke har været gode nok til at udvikle os.

OMSTILLING. Journalistiske produkter er gennem det seneste årti desværre styrtdykket i værdi. Det skyldes, at journalistiske medier ikke længere har noget-nær-monopol på at distribuere indhold. At vi ikke har været gode nok til at udvikle os. Og at vi har givet vores kerneydelser væk i form af gratisaviser og på nettet, så vores kunder ikke længere synes, at vores produkt er værd at betale for.

Derfor skal vi journalister – og alle andre i journalistiske organisationer, ikke mindst toppen – indstille os på at gå ned i løn samtidig med, at vi skal genopfinde os selv og levere mere og andet end det, vi gør i dag for at bevare journalistiske jobs.

Det var imponerende at se, hvor mange danske medier, der havde råd til at sende både en journalist og en fotograf til Haiti. Mange amerikanske medier har for længst skåret ned på udenrigsdækningen. De bruger så journalister, som har genopfundet sig selv. Se på Mara Schiavocampo (www.marasoline.net). Hun tager til Haiti og andre brandpunkter alene med sin rygsæk indeholdende to bærbare computere, kameraer, lys, kabler, stativ og mikrofoner, så hun kan levere artikler og blogs, tweets, broadcast- og web-tv, stillbilleder – the full monty.

Rasmus Krath (www.rasmuskrath.dk), der kalder sig 'foredragsholder og eventyrer,' minder om Schiavocampo. Han har produceret en fremragende dokumentar til DR2, hvor han ene mand rejste ind i de farligste dele af Somalia og interviewede de lovløse pirater. Den slags journalister skal vi have flere af.

Journalistikken har fået alvorlig konkurrence, og på mange områder kan ikke-journalister levere det samme, som vi kan – billigere eller endda helt gratis. Alle de lette historier som enkilde-historier, øjenvidneberetninger (jeg fik live dækning fra Brorson Kirken Twitter, før de overhovedet kom på et mainstream medie) og så den desværre alt for gennemgribende praksis med copy/paste-journalistik.

Hvis kommercielle medier fremover skal finansiere journalistiske arbejdspladser, skal vi ikke kun blive endnu bedre til at grave ting frem, til at stille kritiske spørgsmål til autoriteterne, til at formidle og ikke mindst efterleve Mediansvarsloven. Vi skal også hver især tilegne os en eller flere færdigheder.

Generelt bør flere af os have større forretningsforståelse og være bedre til at lytte til kunderne. Vi skal kunne nytænke på alle tænkelige digitale platforme. Vi skal kunne begå os i de sociale medier blandt vores brugere og betragte dem som ligeværdige bidragsydere til vores medier.

Som en chef for et journalistisk online-medie sagde til mig for nylig: "Næste gang jeg skal hyre, bliver det ikke en journalist, men en med digital forståelse. De kan jo nemt lære at formidle."

Nye titler som 'content developer' (der udvikler økonomisk bæredygtigt indhold til forskellige platforme), 'community manager' (moderator og igangsætter af brugergenereret indhold og ekspert i sociale medier), 'aggregatorer' (journalister, der samler og omskriver indhold), 'narrowcasters' (der skal skræddersy indhold til individuelle behov), 'social media directors' (som store globale koncerner er begyndt at hyre) og 'Facebook-journalister' (en ny stilling i DR) kommer vi til at se mere af. De stillinger skal vi journalister da også sætte os på.

Derfor bør vi koncentrere os om at gøre os mere konkurrencedygtige og sammen arbejde for at genskabe værdien af de journalistiske produkter – frem for at tro, at vi kan forbedre endsige fastholde de fantastiske forhold, danske journalister, og andre ansatte på mediearbejdspladser, i dag arbejder under.

Pernillle Tranberg er redaktionel udviklingschef i Berlingske Media.

3 Kommentarer

Hanna Madsen
24. APRIL 2013
Desværre var den bærende
Desværre var den bærende kilde i Rasmus Kraths dokumentar falsk!
Om de andre pirater så også var skuespillere er jo ikke til at vide.
Forstår ikke hvordan instruktøren kan angive på sin hjemmeside at der ligger 3 års research bag.
Karl Tejsner
24. MARTS 2010
Re: Vi skal genopfinde os selv

Det virker som om artiklen er copy/paste fra et amerikansk dameblad, er det rigtigt? :)

Der skydes med spredhagl hen over kunder, nye stillinger, ned i løn, gratis aviser osv. osv.  Det virkelige problem for den samlede danske journaliststand er utroværdighed. Dovne utroværdige journalister har i mange år leflet for virksomheder, kendte, politikere osv. for at få historien, og læserne ved det.

 Hvad så? Hvis journalister skal have troværdigheden tilbage må de være uafhængige og frem for alt meget meget kritiske, uden kassetænkning! hvis du først blander penge ind i det har du tabt, for så er troværdigheden væk og så kan du lige så godt ansætte naboen Bent.  Adskil journalistik og økonomi.

 Der er meget fokus på konkurrencen i disse år, det er meget naturligt med den nuværende regering, holdninger siver ned gennem systemet. For medier og pressen er det tydeligt at de er presset og finder billige løsninger, det bliver en glidebane for det er useriøst og utroværdigt. Hvis medierne istedet kunne forstå at samarbejde, sige fra SAMLET overfor ligegyldige spin-historier, fokusere på indhold istedet for spin-delen. 

 Samarbejde, indhold, troværdighed, find nogen som kan styre pengene for Jer og gør det vigtige, find "sandheder" søg rigtig/forkert, undren - reflekter, og alt det andet I faktisk kan men ofte glemmer.

 Husk på, Journalister har retten til at sige og skrive det de vil, men de har også retten til at lade være, eller skrive noget andet, skrive en anden historie.

 Ha´ en dejlig dag

Vh Karl SF

Ulrikke Moustgaard
15. MARTS 2010
Re: Vi skal genopfinde os selv

Kære Pernille Tranberg

Du behøver hverken henvise til vilde eventyrere eller amerikanske prisbelønnede journalister for at finde dygtige, flermediale, selvstændige journalister, der leverer journalistik af lige så god kvalitet og til bedre priser end vi har set det i danske mediehuses Haiti-dækning.

Man får fornemmelsen af, at den slags ikke findes i Danmark. At det er en ny type journalist. En af dem de længe har haft over there men som vi på sædvanlig vis, i Danmark, ikke har fået øjnene op for endnu.

Jeg kan glæde dig med, at du tager fejl. Her i Danmark har vi masser af dygtige, frie journalister, der rejser alene ud til verdens brændpunkter kun iført rygsæk og udstyr alene med det formål at lave fantastisk journalistik. Vi kalder os freelancere.

Lige nu er der danske dygtige freelancere på Haiti, i Thailand, flere steder i Afrika og i Kina. Og sikkert mange andre steder. Freelancere der kan levere både tekst, billeder og video on the spot og af ypperste kvalitet.

Så kære Pernille Tranberg:  Brug dem dog. Tænk nyt, som du selv plæderer for.