Clickbait

Vi ser lige nu toppen af clickbait og tilbageholdt information

Om ikke så længe vil overskrifter igen også være dækkende. Ikke kun æggende og vækkende, skriver Jesper Gisli, der er ophavsmand til LIV-lokalmedierne

Det er træls, det er snyd, og det taler i den grad ned til læserne. Det er ofte sekundære vinkler eller emner i artiklen der trylles om til clickbait i overskriften, valgt af hensyn til potentialet for visninger og åbninger – ikke for at komme ind til sagens kerne i artiklen eller nyheden. Det er desværre blevet hverdag, selv på de store respekterede medier herhjemme.

Men heldigvis ser vi snart mindre af det, og mere lødig journalistik pakket ind som det bør og skal.

Ja, det er noget af en påstand. Men jeg ikke bare håber, men tror også, at jeg får ret.

Hvorfor? Af flere grunde.

For det første: Hvor mange kender du, der køber et medieabonnement fordi de første ni linjer før købe-modulet lukker artiklen ned, ikke afslører clickbait-hemmeligheden i overskriften? Lad mig gætte … ingen.

Heller ikke jeg.

Og det kan store som små mediehuses chefer nu også se. Der venter fyringsrunder snart alle steder, fordi der ikke sælges nær nok journalistik. Så kan de snakke udenom med stigende papirpriser, inflation og krig i Ukraine. Bullshit. Og det ved de også godt inderst inde.

Derfor bliver der snart sadlet om.

Mange brancher har været igennem livgivende innovation, men ikke medierne. Det er på tide.

For det andet: Danmarks nye kulturminister, Jakob Engel-Schmidt ønsker en styrkelse af lokaljournalistik. En lokaljournalistik der skal være oplysende for alle, og alle steder i landet. Det understregede kulturministeren blandt andet i Henrik Qvortrups udmærkede mediemagasin Q&Co. før jul.

Men det får han og vi på ingen måde nu. Vi får oftest de bedste og vigtigste artikler og informationer bag en hængelås, serveret i clickbait og tilbageholdt information. Det er ikke public service og lokaljournalistik til alle – det er tværtimod cool business. Dér får kulturministeren en opgave, og der skal nybrud til i næste medieforlig for at lave om på dette problem.

For det tredje, og som jeg også plæderede for i Anna Thygesens fine podcast om krisekommunikation ‘Småt brændbart’ for nyligt, så skal medierne udvikles og nytænkes. Og det er nu!

Lige nu er det groft sagt et spørgsmål om enten betalt indhold, eller gratis indhold der er annoncefinansieret. A eller B.

Og sådan har det været for længe.

Medierne står stille, men skal i stedet turde at udvikle sig, og ikke mindst have tålmodighed til det! For der er ingen hurtige snuptag. Gode ting tager tid.

Mange brancher har været igennem livgivende innovation, men ikke medierne. Det er på tide.

Jesper Gisli er ophavsmand til LIV-lokalmedierne, tidl. chefredaktør og politisk rådgiver

1 Kommentar

John Alex Hvidlykke
30. DECEMBER 2022
Jeg håber, at du har ret i, at daggryet kommer. For det er godt nok den mørkeste time for journalistik på medieforsiderne! Selv engang seriøse medier taler ned til læserne og til deres egne journalisters arbejde.
Og det er jo fascinerende, at clickbait kunne sluttes på én dag - hvis alle pludselig holdt op med at klikke på historier uden journalistisk præsentation.
data_usage
chevron_left
chevron_right