»Vi mister ikke bare en million. Vi mister grundlaget for at udgive en avis.«

»Det er katastrofalt for os,« siger Morten Christensen, der udgiver dagbladet Samsø Posten. To journalister - og i alt seks-syv ansatte - står til at miste deres jobs

På Samsø betyder regeringens mediestøtteaftale med Enhedslisten, at øens dagblad, Samsø Posten, efter al sandsynlighed må lukke.

Ejer og udgiver Morten Christensen forsøger i øjeblikket at regne på, om avisen kan omlægges til ugeavis. Morten Christensen kalder mediestøtteaftalen en katastrofe – også for lokaldemokratiet på den lille ø.

I mister hele jeres støttebidrag nu?

»Ja, det gør vi.«

Du skrev i et høringssvar sidste januar, at en sådan reduktion i støtten vil betyde, at din avis må lukke. HVad sker der nu?

»Der sker det, at vi overvejer, hvad vi skal i fremtiden. Altså fra 2014. Vi kigger på, om der overhovedet, på nogen måde, er økonomi i at udgive en ugeavis.«

Samsø Posten har ni ansatte, heraf to journalister. For at være berettiget til mediestøtte skal avisen have tre ansatte journalister, siger Morten Christensen.

»Yes. Og det er ikke realistisk. Jeg kan ikke gøre noget. Det kan jeg ikke. Vi har haft underskud de seneste to år, og mit budget går i nul i år. Så fortsat at udkomme som et dagblad, det er utopisk.«

Så du overvejer ugeavis i stedet?

»Det gør jeg. Men det er også svært. Og den demokratiske proces på Samsø vil også miste meget ved, at vi kun har en ugeavis. Samsø er en af landets mindste kommuner. Det er vigtigt, at vi har et medie til at holde det kommunale i ørerne. Det kunne vi med et dagblad. Men det bliver væsentligt sværere med en ugeavis.«

Fik du nogen reaktioner på dit høringssvar?

»Nej. Overhovedet ikke. Mit høringssvar har jeg også rundsendt til samtlige medieordførere. Jeg har kommunikeret med den tidligere kulturminister omkring det. Kommunen sendte også et høringssvar. Det er meget godt, at Marianne Jelved vil have os til at gå over på elektroniske systemer, og der er vi da også, men der er mange ældre på Samsø. Den demografiske sammensætning af befolkningen er skæv. Dem får du aldrig nogensinde til at gå ind på nettet og læse avisen.«

»Så det er katastrofalt for os. Vi mister ikke bare en million. Vi mister grundlaget for at udgive en avis.«

Du lukker om et år?

»Ja. Der skal nok være jobs til folkene i trykkeriet, men det vil betyde, at seks-syv ansatte bliver arbejdsløse. Plus de andre sideeffekter, der er i sådan et lille samfund. Det vil da også koste et par postbude på Samsø. Det er jo et meget, meget lille samfund. Jeg mener, at de godt kunne have skævet til det.«

Så det, du siger, er, at du savner en udkantsklausul i mediestøtteaftalen?

»Ja, lige præcis.«

Men hvad siger du så til regeringen og til støttepartiet nu?

»Jamen, jeg siger sgu ikke noget til dem. Det er som at slå i en dyne. Jeg har gjort det, jeg kunne, synes jeg. Så jeg ved ikke, om jeg vil lave mere ballade. Det kan da godt være, at jeg sender dem en lille mail. Men jeg tror, at den aftale holder vand. Så der er ingen grund til at kæmpe imod det.«