”Vi kørte med klatten. Det var fra Holstebro, og vi styrede”

Selv om "alt var bedre i gamle dage", hvor Jesper Ibfelt lavede radio på Georg Gearløs-måden, så er han glad for sit arbejde på DR P4, hvor han i dag laver både radio, tv-indslag og tekster til web

”Jamen, jeg bliver jo interviewet, fordi jeg er et surt, gammelt røvhul, der synes, at alt var bedre i gamle dage.”

Jesper Ibfelt siger det flere gange spøgefuldt til sine kolleger. Og meget var godt dengang. Selv om man skulle klippe i spolebånd og sætte det sammen med tape, og selv om båndoptagerne var tunge og klodsede, lavede udstyret pokkers god lyd. Og ikke mindst: Der var teknikere ansat på radioerne, ”som var rene troldmænd”.

Men Jesper Ibfelt er alligevel et godt eksempel på en ansat i medierne, der er fulgt med tiden. På DR P4 Midt Vest i 1994 lavede han udelukkende nyheder og reportager til radioen. Nu laver han dagligt radio- og tv-indslag til både det regionale P4 og DR’s landsdækkende kanaler. Og så skriver han også nogle gange tekster til web.

”Jeg laver jo flere ting end i gamle dage. Vi sender også live, det gjorde vi heller ikke dengang. Også live-tv. Det har gjort det mere alsidigt og spændende.”

Georg Gearløs-tid

Det hele startede for Jesper Ibfelt på den lille, københavnske kanal Radio Vesterbro i 1984.

”Alt var ultradiscount. Når vi skulle spille et musiknummer, måtte vi ud i lokalet ved siden af og starte det på pladespiller, der var sat til en brun stikkontakt fra cirka 1890. Der var noget Georg Gearløs over det,” siger han.

I 1990 begyndte han på Journalisthøjskolen og kom blandt andet i praktik på P3 og det nu hedengangne ungdomsprogram ’P4 i P1’. Her mødte han teknikere, der ud fra et tegnet manuskript kunne designe et lydbillede til den mere eksperimenterende børneradio, han legede med.

”Det lød fantastisk og var fuldstændigt, som jeg havde tænkt. Vi lavede blandt andet radiobiografen, hvor historierne var ren lyd, som ungerne selv skulle ringe ind og fortælle hen over,” siger han.

På et kontor hos P4 Midt Vest i Holstebro står der et billede af en samlet redaktion tilbage fra 90’erne. Når han peger på sine gamle kolleger, er der et mønster, som går igen; det er først og fremmest radioens teknikere, der er forsvundet. [quote:1]

”Mange af dem havde virkeligt gehør. I gamle dage vandt DR’s montageafdeling også alt ved de store europæiske prisuddelinger som Prix Italia. DR var verdensberømt for det.”

I dag har journalisterne på P4 Midt Vest kun en tekniker til rådighed et par dage om ugen. Ham må de dele med en anden af P4’s regionale kanaler, og han kommer først og fremmest for at give teknisk support. I sin tid på P4 Midt Vest er Jesper Ibfelt mest stolt over radioprogrammet ’Domino’, der blev sendt fire gange i ugen.

Programmet var en time langt og bestod to gange om ugen af et baggrundsprogram om et emne, hvor der både var eksperter, landsdækkende perspektiver, cases og reportager. Derudover lavede de også et portrætprogram og et debatprogram.

”Vi kørte med klatten. Det var fra Holstebro, og vi styrede,” siger han.

Væk fra fordybelsen

Jesper Ibfelt mener, at der i dag er gået meget af den fordybelse tabt, han sætter højt.

”Fordybelsen er grundlæggende for den personlige indsigt og for at kunne sætte sig ordentligt ind i tingene i et demokrati.”

I 2004 kastede han sig over levende billeder på TV Midt Vest.

”Det var fedt. Jeg lærte tv-mediet at kende og lærte også at elske det.”

Siden vendte han i 2011 tilbage til DR P4 i Holstebro. Tingene har dog ændret sig noget, siden han startede i 1994. Dengang kunne en nyhedsudsendelse i radioen sagtens vare syv minutter, hvor den i dag er tre minutter lang. Og et enkelt indslag til nyhederne må i dag højst fylde et minut og 15 sekunder. Tidligere var det to og et halvt minut.

”Der er ingen tvivl om, at man fik mere ud af en nyhedsudsendelse dengang. Men i dag ville man ganske givet dø af kedsomhed, hvis man hørte den på syv minutter. Det er dog vores egen skyld, fordi vi har vænnet vores lyttere til det.” [quote:0]

Som journalist på DR har Jesper Ibfelt også i 2012 oplevet en fyringsrunde, hvor to personer blev afskediget på redaktionen i Holstebro.

”Det har strejfet mig, at jeg kunne være i farezonen. Men det er ikke noget, jeg går og ryster i bukserne over,” siger han.

”Jeg har en masse erfaring, som man ikke kan tage fra mig. Og jeg skal heller ikke længere hjem og skifte ble på børnene, så jeg er meget fleksibel. Jeg føler, at jeg har masser af power.”

Hvordan har jobbet rent faktisk været i forhold til, hvad du drømte om, da du startede?

”Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg kunne sidde i Holstebro og være med til at sætte dagsorden, som vi gjorde med ’Domino’. Og jeg har lavet tv-dokumentarer til eksempelvis DR 2, som jeg kun har kunnet drømme om. Jeg elsker at gå på arbejde.”

0 Kommentarer