Leder

Vi kan se frem til, at den hvide middelklasse snart er ligeligt repræsenteret i branchen

Der er nu lige så mange kvinder som mænd, der er medlemmer af Dansk Journalistforbund. Og ”tager vi de positive briller på, så kan vi se frem til, at den hvide middelklasse snart er ligeligt repræsenteret i medie- og kommunikationsbranchen”, skriver Christian Lindhardt

Måske er det allerede sket, når disse linjer læses, og hvis ikke, er det tæt på. Der er nu lige så mange kvinder som mænd, der er medlemmer af Dansk Journalistforbund.

Der er selvfølgelig forskel inden for de forskellige fag, men blandt andet på journalistuddannelserne er der nu flere kvinder end mænd, der bliver optaget og gennemfører, og det samme gør sig gældende på kommunikationsuddannelserne. Det er de to uddannelser, der uddanner flest DJ-medlemmer.

Og det er godt. Som flere kilder fortæller om i dette nummer af Journalisten, så kan det blandt andet mærkes på journalistikken i medierne – på den gode måde. Balancen mellem kønnene bidrager blandt andet positivt til en bedre idéudvikling og et bredere valg af kilder og emner.

Der er stadig en tung overvægt af mænd på de fleste store mediers redaktioner og især på mellemleder- og chefniveau, men også her er der i løbet af de senere år sket et markant og vigtigt skridt hen imod større ligestilling mellem kønnene. Den udvikling skal fortsætte, for vi er ikke i mål endnu.

Men Hurra. Tager vi de positive briller på, så kan vi se frem til, at den hvide middelklasse snart er ligeligt repræsenteret i medie- og kommunikationsbranchen.

Måske skulle vi nu for alvor begynde at kigge på de andre helt store udfordringer, som mediebranchen ikke har løst. For eksempel den manglende diversitet, når det gælder etnicitet.
Christian Lindhardt, redaktør, Journalisten

Så måske skulle vi nu for alvor begynde at kigge på de andre helt store udfordringer, som mediebranchen ikke har løst. For eksempel den manglende diversitet, når det gælder etnicitet.

For nylig besvarede jeg en rundspørge, som Danske Medier er ved at lave om netop det emne, og som præsenteres på en konference til oktober. Men jeg tror godt, at jeg allerede nu kan afsløre resultatet. Når det kommer til etnicitet, står det helt skidt til med diversiteten. Det samme gælder social baggrund, siger jeg uden at kunne henvise til undersøgelser, men ud fra egen erfaring efter at have læst tusinder af job- og praktikansøgninger i mediebranchen de seneste 20 år. Og mon ikke billedet er det samme i kommunikationsbranchen?

Det er lige så vigtigt at sikre diversitet her, som det er, når det gælder køn. Som en chef siger i artiklen i dette magasin: ”Man er nødt til at være mere opmærksom på sin bias, når man kun er det ene eller det andet køn i rummet.” Det samme kan siges, når alle, der sidder omkring mødebordet i redaktionen, er hvide medlemmer af middelklassen. For er vi gode nok til at se de andre vinkler på historierne, når vi alle kommer fra stort set den samme baggrund, og har vi en tilstrækkelig mangfoldighed blandt de kilder, vi taler med?

Det ved vi jo godt, at vi ikke har, så det bør selvfølgelig være den næste store opgave for branchen at få løst.

Christian Lindhardt er chefredaktør på fagbladet Journalisten

1 Kommentar

Henrik Lind Jørgensen
28. AUGUST 2023
Det er godt nok en gammel traver, chefredaktøren hiver frem her, og som det, man i endnu ældre dage ville kalde omnibus-avis-journalist, føler jeg mig ikke ramt. Beklager. Jeg synes, det er helt misforstået, at det kræver specielle typer journalister at dække forskellige typer områder eller sager. Det kræver dygtige journalister, og så er den ikke længere. Nej, jeg ved ikke, hvordan en kontanthjælpsmodtager lever sådan ned i detaljen, og jeg aner ikke, hvor hårdt det er at være direktør med en hyre før skat på 4-5 millioner kroner, men jeg ved nok til, at jeg kan danne mig et indtryk - og resten kan noget research sikkert fikse. Hvis journalister når til den erkendelse, at vi kun kan komme tæt på forskellige mennesker ved at være som dem, så står det sløjt til, for så har vi jo netop ingen kontakt med området. At vi så ikke har det på mange måder er desværre nok sandt, men det kan vel løses selv med de journalister, der findes nu. Jeg ved godt, hvor både kontanthjælpsmodtagerne og de højtbetalte direktører bor her i byen... Måske er det lidt nemmere end at skulle få folk, der hidtil ikke er kommet ind i branchen, til at komme ind i branchen. Det er i hvert fald et lille skridt på vejen at løfte røret eller fødderne og komme tættere på kilderne. PS: Jeg er faktisk nysgerrig efter at høre/se, hvilken social baggrund, journalister kommer fra i forhold til andre faggrupper.

Læs også

Kvinderne overhaler mændene i mediebranchen
Ligestilling

Kvinderne overhaler mændene i mediebranchen

28. AUGUST 2023
data_usage
chevron_left
chevron_right