»Vi kan jo ikke skabe nye jobs i branchen«

Ledigheden blandt medlemmer af Dansk Journalistforbund er højere end gennemsnittet på arbejdsmarkedet. »DJ har flere medlemstilbud, som vi håber kan begrænse ledigheden,« siger næstformand i DJ, Lars Werge, til journalisten.dk

Ledigheden blandt medlemmer af Dansk Journalistforbund er højere end gennemsnittet på arbejdsmarkedet. »DJ har flere medlemstilbud, som vi håber kan begrænse ledigheden,« siger næstformand i DJ, Lars Werge, til journalisten.dk

Efteråret har været blodigt i den danske mediebranche. Job efter job har måttet lade livet i chefernes bestræbelser på at spare penge og dermed – forhåbentligt – holde medierne oven vande.

De nyeste tal over den såkaldte bruttoledighed i Dansk Journalistforbund DJ viser, at mediechefernes spareplaner har hævet ledigheden blandt DJ-medlemmerne fra 5,9 procent i september 2011 til 7,0 i september i år. Dermed er ledigheden i DJ højere end på arbejdsmarkedet generelt, hvor 6,3 procent går ledige.

Næstformand i DJ Lars Werge ærgrer sig over ledigheden, men han mener ikke, at DJ kan forhindre arbejdsløsheden.
»Vi kan jo ikke skabe nye jobs i branchen. Det er ikke vores opgave. Vi har dog fokus rettet mod problemet, og vi diskuterer løbende overenskomsterne og husaftalerne.«

Hvad gør DJ konkret for, at jeres medlemmer kan være på forkant med ledigheden?

»DJ har en masse tilbud til vores medlemmer. Tilbuddene kan ikke forhindre, at folk bliver fyret, men vi håber, at de kan begrænse arbejdsløsheden.«

»Derudover prøver vi hele tiden på at være aktive, så erhvervslivet i endnu højere grad opdager mulighederne i kommunikation og journalistik,« siger Lars Werge.

Per Nielsen, udviklingschef i DJ, har tidligere fortalt til journalisten.dk, at ledigheden især skyldes to faktorer:
Stigning i ledigheden i almindelighed, og at de nyuddannede har svært ved at få foden inden for på arbejdsmarkedet.

Ledigheden er høj blandt de nyuddannede. Hvor ligger fornuften i, at vi har tre uddannelser, der sender folk ud til arbejdsløshed?

»Vi er i en økonomisk svær periode,« siger Lars Werge.

»Problemet med arbejdsløshed i mediebranchen bliver ikke løst af, at vi skærer ned på eleverne på uddannelserne. Af gode grunde ved vi ikke, hvordan ledighedstallene er om tre-fire år, så det kan være, at der er mangel på arbejdskraft til den tid.«

»Med det sagt mener jeg, at vi kan og bør begynde at diskutere indholdet af uddannelserne. Der sker en generel akademisering af samfundet, så vi kan måske med fordel begynde at gøre journalistuddannelserne mere boglige, så de bliver bedre klædt på til at tale med fremtidens kilder.«

»Det løser ikke arbejdsløsheden nu og her – men det vil være en del af et langt sejt træk,« siger Lars Werge.

0 Kommentarer