Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) havde lagt ansigtet i de rette alvorlige folder, da han i går åbnede en DJ Safety-udstilling i Dansk Journalistforbunds (DJ) lokaler på Gl. Strand i København.
»Udstillingen viser mennesker, der kæmper for nødvendig åbenhed og retfærdighed over hele verden. De her journalister bliver hver dag udsat for overgreb – blandt andet fordi de udstiller magtmisbrug. Det arbejde kræver stort mod,« sagde udviklingsministeren.
Gennem 20 år har medlemmerne af Dansk Journalistforbund indsamlet ti millioner kroner til hjælp til truede eller nødlidende kolleger rundt omkring i verden. DJ samarbejder med International Media Support (IMS) om at fordele de indsamlede midler fra DJ Safety. Udstillingen på Gl. Strand viste 11 af de mange kolleger, der har fået økonomisk støtte fra danske journalister. Historierne er barske. Mange er journalisterne er blevet truet på livet, andre er blevet gennembanket, mens nogle er blevet skudt. Ofte af magthavernes folk.
»Jeg har stor respekt for forbundets internationale arbejde. Det er godt, at I støtter op om jeres kolleger ude i verden,« lød det videre fra Christian Friis Bach, der tidligere har arbejdet som journalist "i DR's trygge rammer".
Som en krølle på halen har ministeren også kortvarigt arbejdet for IMS.
»I den spæde begyndelse var jeg ansat på et projekt om Irak. Vi var tre ansatte – en direktør, en underdirektør og så mig. Jeg blev sat til at lave en masse kaffe,« sagde ministeren til morskab for forsamlingen.
DJ's formand, Mogens Blicher Bjerregård, takkede for, at udviklingsministeren vil hjælpe med at sætte fokus på journalisters arbejdsvilkår.
»Fra velordnede samfund som det danske har vi derfor ikke bare mulighed, men også en pligt til at hjælpe journalister, som trues med overgreb af alt fra myndighederne til kriminelle bander. Derfor er jeg også stolt af, at medlemmer af Dansk Journalistforbund hvert år samler mellem 600.000 og 700.000 kroner ind til dette formål,« sagde formanden.
Han forsikrede den fremmødte skare, at DJ fortsat vil kæmpe for journalisters rettigheder over hele verden:
»I 85 procent af overgreb mod journalister, mod medier, bliver sagerne aldrig reelt efterforsket. Oven i dette ser vi, hvordan journalister tværtimod bliver fængslet for ingenting. Et skræmmende eksempel er Tyrkiet, hvor der løbende sidder omkring 70 journalister i fængsel – nogle af dem blot fordi de har anvendt de kurdiske bogstaver i en tekst eller udtalt bogstaverne i en tv-udsendelse.«
Udstillingen var kun åben en enkelt dag på Gl. Strand. Fremover vil den turnere på biblioteker og mediearbejdspladser.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.