»Vi har mindre tid til at lege detektiver«

Fremtiden tegner dystert for kritisk lokaljournalistik, mener tidligere prisvinder Sys Andersen fra Kolding. »Det hænger uløseligt sammen med, at vi på aviserne er nødt til at spare,« siger hun til Journalisten.dk.

Fremtiden tegner dystert for kritisk lokaljournalistik, mener tidligere prisvinder Sys Andersen fra Kolding. »Det hænger uløseligt sammen med, at vi på aviserne er nødt til at spare,« siger hun til Journalisten.dk.

JydskeVestkysten har ikke leveret nok kritisk journalistik i 2011. Sådan lyder dommen fra chefredaktør Peter Orry i et interview med Journalisten.dk tidligere i dag.

Sys Andersen er enig. Hun er journalist på JydskeVestkystens redaktion i Kolding og har tidligere vundet den såkaldte Flid-pris, der gik forud for Spadestiksprisen for kritisk lokaljournalistik.

Er du enig i, at der ikke er nok kritisk journalistik hos JydskeVestkysten?

»Ja, det er jeg faktisk. Vi har nogle lokaljournalister, der er rigtig dygtige til at grave. Men jeg har ikke set det projekt, hvor jeg tænkte 'hold da kæft, der er en kandidat til Spadestiksprisen'. Jeg har heller ikke selv haft store undersøgende projekter i år,« siger Sys Andersen til Journalisten.dk.

Chefredaktør Peter Orry har heller ikke indstillet nogen projekter fra JydskeVestkysten til Spadestiksprisen i år.

Sys Andersen lavede sit sidste større graverprojekt i sommeren 2010. Det handlede om Kolding Kommunes pengeforbrug til at købe designermøbler og kunst til rådhuset uden om budgetterne.

»Det kræver meget at lave sådan et projekt som lokaljournalist. Du har altså 10-12 sider, der venter hver dag, og kun fem-syv mand, der skal fylde dem ud. Nogle er syge, andre har ferie, og du har et stofområde, der skal passes. Det handler om at hive nogle dage ud af kalenderen. Det er svært at finde tid til det, men det handler også om at vise hensyn til kollegerne, der har travlt,« siger Sys Andersen.

JydskeVestkysten har en graverpulje, der i 2012 beløber sig til 120.000 kroner. Pengene kan søges af lokaljournalister, så der kan hyres en vikar, imens de forfølger et graverprojekt.

Tanken er god, men en graverpulje gør det ikke alene, mener Sys Andersen.

»Det er også et spørgsmål om at finde den gode historie. Det er rigtig fint, at vi har en pulje, som vi kan søge. Men du skal ret langt i processen, før du ved, om der faktisk er en historie, og tør søge. Da jeg var så langt med historien om designermøbler, så skulle jeg ikke sidde og søge penge – så skulle historien bare køre,« siger hun.

Hvorfor mangler den kritiske journalistik?

»Fordi den tager tid. Kravene på lokalredaktionerne bliver strammet, og sådan er det bare. Vi skal levere til flere platforme, og vi bliver færre til at gøre det. Så det er en næsten gudsgiven logik, at så er der ikke tid og kræfter til at lave så meget graverjournalistik.«

Hvad drømmer du om bliver anderledes, for at I kan lave bedre undersøgende journalistik lokalt?

»Det har selvfølgelig noget med ressourcer at gøre. Det hænger uløseligt sammen med, at vi på aviserne er nødt til at spare, og så får vi mindre tid til at lege detektiver,« siger Sys Andersen og fortsætter:

»Det kræver en meget mere bevidst satsning – fra dag til dag. De graverprojekter, jeg har været med til at lave, de starter jo ikke som projekter. Det er bare en lille snøvs, du støder på, og så bruger du tiden på at tjekke, om der er noget i den, måske søger du et par aktindsigter, i stedet for at springe videre for at få fyldt avisen. Den ene historie har bare fulgt den anden. Graverjournalistik tager tid.«

Hvis I skal have Spadestiksprisen i 2012, hvad skal der så ske?

»Vi skal bruge flere penge og ansætte flere journalister. Men det er jo helt urealistisk, sådan er virkeligheden bare ikke for printmedier i 2012. Det er jo utopisk.«

Det lyder lidt dystert, hvis det er helt urealistisk ..?

»Ja, jeg kan godt høre, det er lidt dystert. Men sådan er det måske. Vi skrivende journalister er starten af fødekæden. Jeg sidder i Kolding, og hvis der pludselig sker noget i forvaltningen her, så opdager vi det. Rigtig meget starter som de små snøvser ude hos os, som de landsdækkende medier aldrig ville have fundet. Så det er da dystert, hvis vi ikke har ressourcer til at finde de historier,« siger Sys Andersen.

Journalisten.dk sætter i denne uge fokus på den kritiske lokal- og regionaljournalistik. Hvordan går det?
Læs også interviewet med Spadestiksprisens medstifter Bruno Ingemann samt interviewet med JydskeVestkystens chefredaktør, Peter Orry.

data_usage
chevron_left
chevron_right