”Vi er kompromisløse i vores jagt på klik, men vi træder ikke over lig”

Dramatiske krimihistorier og en kompromisløs jagt på klik. Lokalavisen.dk – der er under Politikens Lokalaviser – er i dag et af Danmarks mest læste nyhedsmedier på nettet

Kim Belmark var alene på arbejde i weekenden. Om søndagen så han en efterlysning fra Midt- og Vestjyllands politi og lavede en nyhed på den. 

”Jeg vinklede historien meget skarpt. Meget tabloidt,” siger han om historien, som han gav rubrikken: ”Nu skal hun fanges: Denne kvinde har plyndret vore ældre medborgere gennem det seneste halve år”.

Historien blev delt 7.000 gange og blev søndagens største nyhedshistorie fra de danske nyhedsmedier på Facebook den dag.

”Den gik amok søndag,” siger han.

De fleste store landsmedier har flere følgere på Facebook end lokalavisen.dk. Men lokalavisen.dk kan sagtens klare sig. ”Det handler om at have gode aktive læsere,” siger redaktør på lokalavisen.dk Kim Belmark.
Foto: Sofia Busk

Det giver Kim Belmark et sus, når han ene mand på en weekendvagt kan jorde kollegerne på TV 2, Ekstra Bladet, BT og Avisen.dk, der har flere folk på arbejde samme dag. 

”Det er en faglig udfordring for mig at prøve at give dem baghjul – og se historierne brage op på listerne,” fortæller han.

I top-20 blandt medier

Lokalavisen.dk er en del af Politikens Lokalaviser, og cirka en tredjedel af avisens historier er valgt fra kollegaaviserne, men tilført noget mere smæk i rubrik og underrubrik.

Hvor Politikens ugeaviser som regel rimer på butiksåbninger, sportsstævner eller andre udramatiske hverdagsbegivenheder, leverer lokalavisen.dk hårde nyheder, der går til stregen. Og nogle gange over.

En journalist, der laver ugeavis på en af lokalredaktionerne i Politikens Lokalaviser, forklarer det således: [quote:1]

”Vi kigger kommunen efter i kortene, portrætterer lokale ildsjæle og skriver de ultralokale historier. Der er stor forskel på det og så: ”Du gætter aldrig, hvad den hund gjorde”,” siger journalisten, der ønsker at være anonym.

Lokalavisen.dk holder til i et lille kontorlokale på Ordrupvej i Ordrup nord for København. Her er lige præcis, hvad man skal bruge for at lave et netmedie. Tre skriveborde, tre stole, tre computere og kaffe i kopperne. Pynten på væggene er supporter-tørklæder fra Brøndby og Manchester United.

Redaktionen består af redaktør Kim Belmark, der er tidligere journalist på Ekstra Bladet og redaktør på Roskilde Dagblad. Han arbejder sammen med journalisterne Jacob Nielsen og Daniel Sennek.

Tidligere lå lokalavisen.dk nede som nummer 70-80 på Foreningen for Danske Internetmediers topliste.

”Nu er vi i top-20 blandt medier,” siger Kim Belmark.

”Hver fjerde dansker var inde”

I 2016 blev artikler fra lokalavisen.dk delt 2 millioner gange på Facebook, viser tal fra De Virale Nyheder. Trafikrekorden på nettet blev sat i oktober 2016, hvor der var 1,3 millioner unikke brugere.

”Hver fjerde dansker var inde. Det er jo helt sindssygt,” siger Kim Belmark og forklarer: ”Vi gjorde journalistikken skarpere og mere hårdt vinklet. Det har givet voldsomt gode resultater.”

Kim Belmark åbner sitet Whale, hvor han live kan se en liste med de 100 mest populære opslag på den åbne del af Facebook.

”Det er sjældent, at andre lokale eller regionale medier er med på top 100-listen.”

Tallene på Kim Belmarks skærm viser, at lokalavisen.dk og hans to andre facebookprofiler ’Del Efterlysningen’ og ’Hverdagens Helte’ klarer sig godt lige nu. Seks historier er med i top 100.

”Det her ville du ikke have set for halvandet år siden. Det er målrettet arbejde.”

Fem af historierne klarer sig bedre end Ekstra Bladet i dag.

”Det skal siges, at det er ret usædvanligt,” siger Kim Belmark.

”Når Ekstra Bladet opdager det, vil de tænke, at der er noget galt lige nu, hvis lillebror i koncernen kan give dem baghjul.”

”Vi træder ikke over lig”

Det måske afgørende skifte skete i foråret 2015, hvor direktionen og chefredaktionen i Politikens Lokalaviser kom med en ny vision for sitet. Lokalavisen.dk skulle være et rent landsdækkende medie med flere læsere, og dermed – forhåbentlig – flere annoncepenge. Det var nødvendigt, fordi printindtægterne i JP/Politikens Hus falder.

I oktober 2016 satte lokalavisen.dk trafikrekord med 1,3 millioner unikke brugere. ”Hver fjerde dansker var inde. Det er jo helt sindssygt,” siger Kim Belmark.
Foto: Sofia Busk

”Vi lavede et motto, der står heroppe,” siger Kim Belmark og peger hen på et whiteboard på væggen, hvor der står skrevet:

”Vi er kompromisløse i vores jagt på klik, men vi træder ikke over lig.”

”Når vi skriver, at vi ikke træder over lig, betyder det, at vi ikke filmer ofrene, når vi er ude ved trafikulykker. Vi bringer ikke blod,” forklarer han.

Tjener I flere penge efter omlægningen?

”Det er blevet en bedre forretning, men pengene er ikke fulgt med i samme omfang som oplaget. Vi har ikke fundet den gyldne forretningsmodel endnu,” siger Kim Belmark.

De største historier på lokalavisen.dk handler ofte om kriminalitet.

”Det er ikke nogen hemmelighed for journalister, at 112 sælger bedst. Sex er også godt. Kan man kombinere sex og 112, for eksempel voldtægt og voldtægtsforsøg, så er det godt,” fortæller Kim Belmark.

Fremgangen i trafik viser, at et stort publikum gerne vil læse de utilslørede – kritikerne vil mene overdramatiserede – artikler. Især beskrivelsen af indvandrere skiller vandene. Kim Belmark ved godt, at sitet både har venner og fjender.

”Det er klart, at når vi kører den hårde tabloide linje, så deler det vandene, fordi vi vinkler meget hårdt. Men det har vist sig, at den måde, vi gør det på, virker – for det skaffer os læsere,” siger Kim Belmark.

Etnicitet i rubrikken

[quote:0]

Noget af det særlige ved lokalavisen.dk er, at redaktionen sætter etnicitet på eftersøgte personer. Også i rubrikken.

En weekend var der for eksempel to gaderøverier i Aarhus, hvor lokalavisen.dk i overskriften skrev:

”To brutale plyndringer af drenge på åben gade: Gruppe af østafrikanere, formentlig somaliere, efterlyses,” hedder det i overskriften.

Kim Belmark ved godt, at nogle synes, at Lokalavisen.dk går over stregen med signalementerne. Redaktionsledelsen i Politikens Lokalaviser har ved flere lejligheder diskuteret etikken bag.

”Vi har besluttet, at hvis signalementet står i døgnrapporten, så skriver vi det. Vi ville også skrive det, hvis det var skaldede eller rødhårede. Men vi gør det også med flygtninge,” siger han.

”Skal vi bringe det, eller er det at pøse benzin på indvandrerbålet?” spørger Kim Belmark.

”Jeg tænker, at hvis det er en del af signalementet, så gør vi det. Jeg ville ikke kunne se mig selv i øjnene som journalist, hvis jeg ikke gjorde det.”

”Vi beskriver virkeligheden, som den er. Det medfører en megadebat, som du aldrig ville trykke i en avis, fordi det ville være i strid med de presseetiske regler,” siger Kim Belmark.
Foto: Sofia Busk

En typisk kriminalhistorie med indvandrere indblandet kan sagtens få over 100 kommentarer med ’smid dem hjem’ eller ’skyd dem’.

Ofte kommenterer folk på Facebook uden at læse artiklen.

Kim Belmark siger, at kommentarfeltet nogle gange er ”en skraldespand af ærekrænkelser, injurier og skinbarlig racisme”.

”Vi beskriver virkeligheden, som den er"

Men kommentarerne er en konsekvens af journalistikken.

”Vi beskriver virkeligheden, som den er. Det medfører en megadebat, som du aldrig ville trykke i en avis, fordi det ville være i strid med de presseetiske regler,” siger Kim Belmark.

Når man kommer ind på lokalavisen.dk, får man indtryk af, at grov kriminalitet er meget udbredt. Meget mere end kriminalstatistikkerne viser. Giver I ikke et fortegnet billede?

”Man vil tro, at der er borgerkrig,” medgiver Kim Belmark.

Men det er der jo ikke?

”Nej, men du er nok også meget selektiv i din læsning. Vi har mindst lige så mange positive historier. Men de bliver åbenbart ikke læst af dem, der kritiserer os,” siger Kim Belmark.

Faktisk giver lokalavisen.dk samlet set et nuanceret billede af det multikulturelle samfund, mener han. [quote:2]

”For eksempel bringer vi mange historier fra lokalredaktionerne om indvandrere, der gør noget godt. Ofte er det små historier, man ikke ville lave, hvis det var danskere,” forklarer han.

Ikke ressourcer til at moderere debatten

En historie med en indvandrer i helterollen er sågar en af Lokalavisens største succeser på Facebook. Den handler om 21-årige Mohammed, der stoppede en mand i at tæve sin kone med en jernstang på åben gade i Helsingør.

Der er ikke ressourcer til at moderere debatten. Lokalavisen.dk er udelukkende finansieret af annonceindtægter. Og Politikens Lokalaviser får ikke mediestøtte.

”Hvis jeg skulle rydde op, ville det kræve to mand, der ikke kunne bestille andet,” mener han.

Den demokratiske fordel ved, at alle og enhver kommer til orde i kommentarfeltet, er, at folk får luft for deres utilfredshed, forklarer han.

”Når nogen skriver, at indvandrere eller asylansøgere skal skydes, tror jeg ikke, de vil stille sig op og gøre det. Men de kommer ud med frustrationerne. Hellere en åben debat om indvandring og kriminalitet end i Sverige, hvor det er en stor betændt byld, som en dag eksploderer.” 

Det siger læserne om lokalavisen.dk:

Bent Andersen, Struer: 

Er med jævne mellemrum inde på Lokalavisen.dk. Han kan lide, hvad han læser.

”De gange, jeg har været inde, synes jeg, det har været udmærket,” siger han.

Han er træt af, at de etablerede medier kalder kriminelle indvandrere for ”utilpassede unge”.

”Jyllands-Posten er efterhånden lige så rød som alle de andre. Lokalavisen.dk siger tingene, som de er. De pakker det ikke ind,” forklarer Bent Andersen. 

Bent Andersen har givet Lokalavisen.dk fem stjerner i sin anmeldelse på Facebook. 

”Jeg giver fanden i økonomi, hvis de strømmer ind over Europas grænser. For så vil alle vores penge gå til dem. Mellemøsten fedter deres sociale forpligtelser af på europæerne,” mener han og holder en pause.

”Jeg håber ikke, det er for voldsomt, det jeg siger. Du censurerer mig ikke, vel?”

Karin Lyngaa Petersen, København:

Foretrækker papirudgaven af Berlingske, Den Korte Avis og Lokalavisen.dk. Hun er pensioneret sygeplejerske og mener, at de etablerede medier har for få artikler om problemerne med indvandring.

”Man hører meget lidt om det i de danske medier. Det mener jeg er forkert. Når et medie er statsstøttet eller licensbetalt, må der være noget for alle,” forklarer hun.

Hvis hun læser noget godt på Facebook, giver hun det et like. På facebooksiden for lokalavisen.dk har hun for eksempel skrevet, at der er behov for Lokalavisen og Den Korte Avis.

”Ellers fik vi aldrig indblik i, hvad der faktisk sker i vores land. Alle andre medier er tavse om alt det frygtelige, der sker rundt om os,” skriver Karin Lyngaa Petersen i sin anmeldelse af lokalavisen.dk.

Karin Lyngaa Petersen mener, at vi lever i en utryg tid.

”Da jeg var ung, kunne man gå i byen, pjatte og have det skægt. Nu tør ingen gå alene på Strøget i København om natten,” forklarer hun.

Anders Cold, Aarhus: Arbejder som art director.

Han mener lokalavisen.dk fordrejer virkeligheden.

”Hos lokalavisen.dk får læserne bekræftet, at det står skidt til i Danmark. Hvis du tror, at vi er på randen af borgerkrig, vil du få bekræftet den vrangforestilling,” siger Anders Cold, der mener, at lokalavisen.dk ”halser efter Den korte Avis”.

Han siger, at andre medier også skriver om problemerne med kriminalitet og indvandrere.

”Men jeg tror, mange læsere kommer til lokalavisen.dk, fordi de hungrer efter mere bekræftelse af, at der er et problem med kriminalitet og indvandrere. Den bekræftelse finder de i koncentreret form på lokalavisen.dk.”

Han sammenligner lokalavisen.dk med den trykte udgave af Politikens Lokalaviser, han modtager i postkassen. Forskellen er enorm.

”Den trykte avis har jo vaskeægte lokalstof.”
 

2 Kommentarer

Anders Cold
28. FEBRUAR 2017
Bent Andersen: Det er et ret
Bent Andersen: Det er et ret stort stråmandsargument, du fremfører der. Når Ekstra Bladet fx skriver om kriminalstof, nævner de OGSÅ, hvis gerningsmændene er af anden etniticet end dansk. Det samme gør BT.

Derudover er din egen kvalmende jammer sagen irrelevant: Det har ikke med politisk ståsted at gøre, at kunne bedrive ordentlig journalistik.
Bent Andersemn
8. FEBRUAR 2017
Der er lige et "aber Dabai" .
Der er lige et "aber Dabai" . Det er ikke nemt at være politisk korrek medlem af " journalistisk venstreparti". Når indvandrerne begår kriminalitet er det nogle " utilpassede" unge , de gode skriverkarle undgår omhyggeligt at nævne etnicitet. Nu ved vi pr.definition når etnicitet ikke er nævnt, hvilken gruppe det drejer sig om. Således også om den modbydelige sag, hvor nogle unge , utilpassede har brændt en jævnaldrende med benzin.
Men, hov, det var etniske danskere , der var de skyldige. Nå må de gode journalister pludselig, på grund af deres kvalmende, politiske korrekthed, til at fravige deres princip med at undlade at nævne etnicitet. . Ellers ved vi jo hvem det drejer sig om., det ville være ønskeligt, om medierne generelt ville være objektive, og abstrahere fra deres egne , korrekte, synspunkter.