»Vi åbnede bare buret, tog skraldesækken og gik igen«

Det var Ekstra Bladet-journalist Thomas Svensson, der stjal Karen Ellemanns skrald og nu er meldt til politiet for tyveri. Han gjorde sig mange etiske overvejelser, blandt andet fandt han et uåbnet brev, fortæller han til Journalisten.dk.

Det var Ekstra Bladet-journalist Thomas Svensson, der stjal Karen Ellemanns skrald og nu er meldt til politiet for tyveri. Han gjorde sig mange etiske overvejelser, blandt andet fandt han et uåbnet brev, fortæller han til Journalisten.dk.

Miljøminister Karen Ellemann har meldt Ekstra Bladet til politiet, fordi avisens journalister har stjålet to skraldesække fra hendes private hjem og gennemrodet dem for at undersøge, om hun sorterer sit skrald. Sagen har i den grad sat journalistisk metode på dagsordenen for mange andre end journalister. For er det i orden at stjæle en ministers skrald?

Journalisten.dk har interviewet journalist Thomas Svensson fra Ekstra Bladet. Det var hans ide at kigge miljøministerens skrald igennem, og det er ham, der sammen med kollega Kristian Kornø de sidste to søndage har stjålet miljøministerens skraldepose.

Han fik ideen fra England, hvor tabloidavisen Daily Mail lavede en lignende historie for nogle år siden. En minister foreslog et nyt system til at sortere flasker, men da avisens journalister tjekkede hans eget skrald, havde han ikke sorteret dem selv, fortæller Thomas Svensson.

»Jeg har gået med den tanke i lang tid, og så kom Karen Ellemann med sit forslag om, at skraldespande skal tjekkes uden at spørge borgerne først. Hvis miljøministeren vil have tjekket danskernes skrald, så må hun også selv kunne klare at få sit skrald tjekket. Hun har haft en meget løftet pegefinger, både i forhold til miljø og madspild,« siger Thomas Svensson til Journalisten.dk.

Skraldejagten fandt sted natten mellem søndag og mandag i sidste og forrige uge. Thomas Svensson understreger, at journalisterne gjorde sig grundige, etiske overvejelser, inden de tog ud og stjal skraldet.

»Der lå i skraldet også et brev til hendes mand, der var uåbnet. Det har vi naturligvis ikke åbnet. Det var kun mad og skrald, der skulle have været sorteret, som vi var interesserede i. Vi havde på forhånd fået reglerne fra Lyngby-Tårbæk Kommune om, hvordan man sorterer skrald der, og så gik vi ud fra det,« siger han.

Selve aktionen var meget hurtigt overstået.

»Vi tog derud søndag, fordi vi ved, at kommunens renovation kommer og henter skrald mandag morgen. Det tog, uden at lyve, noget, der ligner 15 sekunder. Vi åbnede bare buret, tog skraldesækken og gik igen. Skraldespanden står en halv meter fra fortovet,« fortæller Thomas Svensson.

Nu har ministeren været ude og så tvivl om, hvorvidt det er hendes skrald, fordi I fandt nogle sikringer, der ikke passer til hendes sikringsanlæg. Hvad siger du til det?

»Det kan jeg kun grine af. Hun snakker om, at hun har fået et nyt sikringsanlæg, men kunne det tænkes, at det er fra det gamle anlæg? I den pose, hvor sikringerne er, fandt vi også et badge fra en stor amerikansk miljøorganisation, der har været på mange af de samme konferencer, hun har været til. At de tyske håndværkere, hun har gående, skulle have smidt det ud, det tvivler jeg på. Det irriterer mig, at hun ikke vil gå ind i substansen og tale om madspild, men at hun i stedet går ud med det her.«

Hvilke tanker gjorde I jer om at sikre dokumentation for, at det faktisk var hendes skrald?

»Vi var slet ikke ude i at tænke, at folk ville så tvivl om det. Det ville jo betyde, at vi skulle have plantet noget i hendes skrald. Vi tog ikke nogen billeder, imens vi var deroppe for at dokumentere, at det er hendes skrald. Det var mest, fordi vi ikke ville stå og blitze klokken to om natten.«

Fordi journalisterne tager skraldet, natten inden skraldebilen kommer, aner ministeren ingenting, før de konfronterer hende med deres fund på Christiansborg.

Er der noget, du ville have gjort anderledes?

»Nej. Det eneste er, at det irriterer mig, at hun sår tvivl om, at det er hendes sikringer. Metodemæssigt skulle vi måske have filmet, at vi stod og sorterede skraldet, så man kunne se, det kom fra hendes skraldesæk. Ellers er der ikke noget, jeg fortryder. Jeg er godt klar over, at det er grænseoverskridende for hende og kontroversielt, men jeg synes, vi har præmissen i orden.«

Kan du forstå, at Karen Ellemann føler, at hendes privatliv er blevet krænket?

»Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at det kan være intimiderende for hende, at nogen tager hendes skrald. Det ville jeg også synes. Men nu er jeg ikke miljøminister, og så skulle hun nok ikke have foreslået, at danskernes skrald skal tjekkes, uden at de bliver spurgt først.«

9 Kommentarer

Jørgen Larsen
20. DECEMBER 2010
Re: »Vi åbnede bare buret, tog skraldesækken og gik igen«
Der er gravergrupper og der er gravergrupper. EB har valgt deres niveau.
Klaus Wendelboe
19. DECEMBER 2010
Re: »Vi åbnede bare buret, tog skraldesækken og gik igen«

Hej

Jeg synes det mest tankevækkende er den debat skralde-sække-indsamlingen, primært, har affødt: om skraldeindsamlingen var iorden. Så, hvis målet var at opnå en debat om om danskerne vil have deres skrald undersøgt, så er den debat, mig bekendt, udeblevet.

Debatten har istedet handlet om: et skred i journalistikken, om man kunne forstå Karen Elleman blev vred, sur, skuffet og så om politianmeldelsen for tyveri og alt muligt andet. Det er fristende at konstatere, at midlet altså ikke var det rigtige. Den refleksion gør de sig sikkert også på EB.

Skal man holde sig fra at rode i skraldespande for at dokumentere om en rollemodel selv kan stå for et tjek? Svaret er ja, hvis man gerne vil undgå en debat, der kommer til at handle om alt muligt andet end det tilsigtede....men det er jo ikke ensbetydende med, at danske journalister aldrig, aldrig mere skal rode i skraldespande. Så svaret er altså også nej.

Måske er debat-kæden hoppet af, fordi det kun var eet menneske, der fik sin privatssfære intimideret? Havde det været hele miljø-udvalget, der som rollemodeller havde været genstand for skraldespandsroderi eller bare en lidt bredere vifte end en enkelt politiker, så tror jeg sandsynligheden for en reel debat om det tilsigtede emne havde været højere.

Nu er resultatet bare at alle politikere over en kam er enige om at Ekstra Bladet gik over stregen og den væsentlige og principielle debat er udeblevet, så originaliteten bag ideen og det beskidte arbejde Ekstra Bladet gjorde er skønne spildte kræfter.

Mvh

Klaus Wendelboe, DJ

Ps. i er velkomne i min skraldespand, men jeg vil anbefale jer at dukke op ved højlys dag. De fleste hundeluftere her på vejen har nemlig besluttet at smide deres hundelorteposer i min skraldespand og jeg ved af bitter erfaring, at sådan noget snavs er temmeligt kedeligt at få fingre i.

Jakob Andresen
18. DECEMBER 2010
Re: »Vi åbnede bare buret, tog skraldesækken og gik igen«

Det vil så sige, at man skal tænke sig om en ekstra gang, før man smider noget ud. Hvis man fortryder, skal man spørge renovationsselskabet om lov, før man piller det op af spanden igen.

Jan Larsen
18. DECEMBER 2010
Re: »Vi åbnede bare buret, tog skraldesækken og gik igen«

Siger Karen, at det ikke er hendes skrald? Hvorfor politianmeldes EB så for at rode i det?

 

Noget andet er: hvis skraldespanden står helt ud til vejen, så kan tilfældige forbipasserende vel godt bruge den til affald.

Charlotte Valløe
18. DECEMBER 2010
Re: »Vi åbnede bare buret, tog skraldesækken og gik igen«

Jeg synes, det er fint at afsløre ministerens arrogance ift affaldssortering og madspild.

Iøvrigt: Her i Skanderborg Kommune er det uden tvivl renovationsselskabet, der ejer mit skrald i det øjeblik, jeg har dumpet det i beholderen til dagrenovation. - Det tror jeg osse gælder i resten af landet?

Flere