VG og NRK frikendt for Utøya-rekonstruktion

Pressens Faglige Utvalg vurderer, at det var i offentlighedens interesse at se nærmere på det tragiske attentat.

Pressens Faglige Utvalg vurderer, at det var i offentlighedens interesse at se nærmere på det tragiske attentat.

Både NRK og aviserne VG og Dagbladet er blevet frikendt i den norske pendant til Pressenævnet, Pressens Faglige Utvalg (PFU), for deres dækning af Anders Behring Breiviks attentat på de politisk aktive unge på øen Utøya.

Det skriver journalisten.no

I Dagsrevyen den 14. august i år sendte NRK en reportage om politiets og Anders Behring Breiviks rekonstruktion af attentatet på Utøya. PFU vurderer, at offentlighedens behov for oplysninger må komme før risikoen for at støde pårørende til og overlevende fra Utøya-tragedien.

I samme ombæring frikendt PFU avisen VG for at have trykt en reportage, der rekonstruerede massakren. Avisen var blandt andet blevet indstævnet af en overlevende og hans pårørende.
PFU mener, at VG gerne måtte bringe rekonstruktionen, og udvalget lægger samtidig vægt på, at billederne i reportagen er vigtig dokumentation for offentligheden.
»Jeg har talt med folk, som var på Utøya, der synes, det var godt, at de fik set billederne. Vi skal være forsigtige med at lade enkeltpersoner definere, hvad der er ret og forkert blandt de efterladte fra Utøya,« siger redaktørernes repræsentant, Håkon Borud fra Tønsberg Blad.

Dagbladet blev frifundet for at have brugt Anders Behring Breivik på 36 af 54 mulige forsider.
»Udvalget mener, at hensynet til de berørte i sagen er ekstra tungtvejende. Og vi finder det naturligt, at forsiderne bærer præg af sagens omfang. Avisen var kendt med forsidernes indflydelse, og har derfor nedtonet disse. Men man kan ikke vente, at avisen gemmer gerningsmanden væk,« lyder det Pressens Faglige Utvalg.
 

0 Kommentarer