Websitet Wikileaks er verdenskendt som en kanal for hemmelige lækager, og også i Danmark har netaktivisterne skabt skandaler. Men nu er de løbet tør for penge. Stifteren lovede på et besøg i Norge, at Wikileaks overlever for nu.
"Vi har modtaget hundredtusindvis af sider fra korrupte banker, det amerikanske fangesystem, Irak-krigen, Kina, FN og mange andre, som vi for øjeblikket ikke har ressourcer til at frigive til et verdensomspændende publikum."
Den tekst møder enhver besøgende på Wikileaks.org netop nu.
Hjemmesiden var tidligere hjemsted for lækager fra whisteblowere verden over, og i tusindvis af rapporter og hemmeligstemplede dokumenter lå på sitet.
Men i skrivende stund er Wikileaks midlertidigt amputeret, og kun ganske få rapporter er tilgængelige – de få, som netaktivisterne bag, Sunshine Press, betragter som så "tidsfølsomme", at de skal offentliggøres med det samme.
Wikileaks har nemlig heftige lommesmerter, og det har de haft i flere måneder nu. I en periode var sitet helt utilgængeligt, og det har ført til spekulationer om, hvorvidt Wikileaks ville overleve.
"Vi vil helt sikkert fortsat holde sitet i gang," sagde stifteren Julian Assange på den norske konference om undersøgende journalistik, SKUP, der blev afholdt i sidste uge.
Australske Assange kunne i Norge fortælle, at Wikileaks mangler 240.000 dollars for at kunne holde driften i gang og de mange sagsanlæg fra døren – det er omtrent 1,3 millioner danske kroner. Og det er svært at finde penge, for Wikileaks modtager ikke penge fra virksomheder eller stater af etiske årsager.
"Hverken stater eller rige donorer ønsker at støtte neutral, undersøgende journalistik. Derfor er det læserne, som har betalt for den undersøgende journalistik. For missionen er at afsløre magten, og magt og penge har tætte bånd," sagde Julian Assange til SKUP.
Wikileaks har fra Danmark offentliggjort alt fra Jægerbogen til en liste over knap 4000 hjemmesider, der i et samarbejde mellem de danske netudbydere og Red Barnet er blokeret for danske brugere på grund af børneporno. Begge dele i ytringsfrihedens tjeneste – en frihed, som Julian Assange og hans team nægter at gradbøje.
I resten af verden har Wikileaks blandt andet været med til at afsløre korruption i afrikanske lande og løgne om Irak-krigen.
Julian Assange har tidligere besøgt danske New Media Days i 2009.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.