Verdens journalister i politisk angreb på fransk politi

Politiet og den franske regering skaber fremmedfrygt og racisme, når de rydder teltlejre med romaer, lyder den usædvanligt politiske kritik fra det internationale journalistforbund.

Politiet og den franske regering skaber fremmedfrygt og racisme, når de rydder teltlejre med romaer, lyder den usædvanligt politiske kritik fra det internationale journalistforbund.

Det er ikke kun i Danmark, at politiet slår ned på romaer, der opholder sig i Danmark uden gyldige papirer.

I Frankrig har præsident Nicolas Sarkozy proklameret, at staten vil slå hårdt ned på illegale immigranter og smide dem ud af landet i en landsdækkende aktion de kommende uger.

Den startede med rydningen af en stor teltlejr i fredags. Men nu får politiet og regeringen en politisk bredside fra uventet hold: Både det franske journalistforbund og hele det samlede internationale forbund (IFJ) kritiserer behandlingen af romaerne i skarpe vendinger.

»Regeringens ubeherskede og intolerante attitude vil kun opildne til en ny omgang racisme og fremmedhad,« siger Aidan White, der er generalsekretær i IFJ.

Aidan White kritiserer aktionen, som han mener både er »juridisk tvivlsom« og »hensynsløs« over for de mennesker, den rammer.

Det er ikke hverdagskost, at IFJ går ud med så kraftig en kritik af én politisk side i vestlige stater.

Det internationale forbund kommer også med en kritik, der er noget mere velkendt. De kritiserer nemlig det franske politi for at forhindre pressen i at dække aktionerne imod romaer, blandt andet ved at holde journalister væk fra den store teltlejr, der blev ryddet i sidste uge.

»Det er fuldstændig uacceptabelt. Frankrig er ikke en politistat, og medierne skal have mulighed for at dække (samfundet, red.) frit. Hvis journalister og medier ikke kan nå ind til sandheden, hvordan skal folk så vide, om lov og orden bliver respekteret?« siger Aidan White.

0 Kommentarer