search

Venstre viser ophavsrettens værdi

Venstres brug af fotograf Lars Svankjærs billede er ulovligt og krænkende.

Venstres brug af fotograf Lars Svankjærs billede er ulovligt og krænkende. Partiets brug af et beskyttet værk viser, hvorfor det er så vigtigt, at vi værner om ophavsretten, så værker ikke udnyttes politisk eller kommercielt.

Jeg kender ikke mange supermarkeder, hvor man frit kan gå ned og låne en liter mælk og så i øvrigt vende tilbage med en tom mælkekarton en måned senere. Det er i realiteten den fremgangsmåde, Venstres partisekretær Jens Skipper Rasmussen taler om, når han siger, at partiet bare lige havde "lånt" et fotografi til deres valgkampagne med tilføjelsen om, at der må være et vist spillerum.

For det første er der ikke tale om lån, men om tyveri, hvor fotografen ikke engang krediteres. For det andet har vi blandt andet ophavsretsloven for at beskytte mod misbrug, hvilket i allerhøjeste grad er med til at fremme etikken i mediernes produkter. Jeg er rystet over, at ansvarlige politikere kan tage så let på lovgivning og andres rettigheder. Derfor må det også være en lærestreg til alle politikere om, hvilken betydning ophavsretten har.

Et af de temaer, som flere politikere på begge fløje fra tid til anden tager op, er at ophavsretten nok ikke er moderne nok i forhold til den digitale udvikling. Det er noget sludder: Sagen i forbindelse med Venstres valgkampagne viser klokkeklart, hvor nødvendigt det er at værne om ophavsretten, så rettighedshavere ikke får deres stof misbrugt, hvad enten der er tale om billeder, tekst eller lyd og uanset hvilke platforme, de udgives i.

I det konkrete tilfælde vil vi se kampagnen på samtlige platforme, og ophavsretten har samme værdi uanset om billedet med Helle og Villy bringes i aviserne, på nettet, på mobilen eller på tv. Fotoet er taget til et formål, men bliver nu anvendt til et helt andet, og når det oven i købet her i politisk øjemed, så er der tale om en alvorlig krænkelse af ophavsretten.

Godt vi har ophavsretsloven, for hvad ville vi ikke ellers kunne få at se af krænkelser både politisk og kommercielt? Så selvom det er helt galt med Venstres brug af fotografens billede, så får vi da her et klokkeklart eksempel på, hvorfor ophavsretten er så vigtig.

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen