Venstre betaler erstatning til fotografer

Venstre og Dansk Journalistforbund har forhandlet sig frem til en erstatning for, at partiet uretmæssigt brugte to fotografers billeder i en kampagne.

Venstre og Dansk Journalistforbund har forhandlet sig frem til en erstatning for, at partiet uretmæssigt brugte to fotografers billeder i en kampagne.

Da Venstre i august lancerede kampagnen "Bag facaden", havde partiet ikke sikret sig rettighederne til billeder af Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal. Fodfejlen har nu betydet, at Venstre skal betale erstatning til de to fotografer, der følte sig krænket.

»Jeg er glad for, at Venstre erkender sin skyld og betaler de to fotografer en tilfredsstillende kompensation«, siger Lars Werge, næstformand i DJ, til Journalistforbundet.dk.

Venstre havde stykket en kampagne sammen, der spillede på S og SF's lyst til at svare på helt bassale spørgsmål om deres politik. Men kampagnen havde ikke ligget mange timer på nettet, før ophavsmanden til billederne af Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal begyndte at brokke sig. Hos Venstre mente man ikke, der var noget at komme efter.

»Vores opfattelse er, at der må være noget albuerum i den politiske diskussion,« sagde Venstres partisekretær Jens Skipper Rasmussen dengang til Journalisten.dk.

Flere kommentatorer begyndte at fundere over, om Venstre med vilje havde tilsidesat ophavsretten, da partiet vidste det ville give kampagnen ekstra omtale. På sin blog på Journalisten.dk skrev journalist på Ekstra Bladet Bo Elkjær, at Venstres brug af billederne var kynisk kalkule.

»Venstre vidste, at man krænkede ophavsretten, at det ville give negativ omtale og at det ville blive fulgt op med en regning. Gevinsten ved tyveriet ligger til gengæld lige for: Alle i hele landet har nu til hudløshed set de officielle billeder af oppositionens ledere stillet op som papfigurer. Billederne vil blive bragt i medierne igen og igen, mens sagen dækkes videre frem,« skrev Bo Elkjær.

Journalisten.dk kunne senere afsløre, at Venstre havde været forberedt på kritik længe inden de søsatte kampagnen.

Næstformand i DJ Lars Werge mener, det er helt centralt at fotografer kan beskytte deres værker.

»Hvis vi ikke havde ophavsretten, er der ingen grænser for hvordan mediearbejderes arbejde kunne misbruges og udnyttes til andre formål end det de var produceret til. I dette tilfælde er der to fotografier, der er lavet til Socialdemokraterne og SF, og så er det klart, at et andet parti ikke skal misbruge det i deres kommunikation,« siger han til Journalistforbundet.dk.

1 Kommentar

Niels Riis Ebbesen
12. SEPTEMBER 2011
Re: Venstre betaler erstatning til fotografer

Så mangler vi bare, at der er en som lækker, om det er X0.000 eller X00.000 som Venstre har måttet slippe, for deres misbrug og krænkelse af ophavsrette...;-)

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen