Venskab og spalteplads

Rasmus Helveg Petersen, informationsmedarbejder for Folkekirkens Nødhjælp, har siden 1999 været kilde på 11 af Kristeligt Dagblads historier, viser en søgning på avisens arkiv. Fire af historierne er skrevet af avisens udlandsredaktør Morten Garly Andersen – der ses med Rasmus Helveg Petersen privat.

»Jeg har brugt Rasmus som kilde, fordi han er informationsmedarbejder – ikke fordi han er min ven,« siger Morten Garly Andersen.

Kristeligt Dagblad henvender sig ofte til Folkekirkens Nødhjælp for en kommentar, mens Folkekirkens Nødhjælp sender holdninger og ideer den anden vej som inspiration.

»Kristeligt Dagblad er et prioriteret medie for os, men Morten og jeg ses ikke på grund af vores arbejdsrelation, men fordi vi har en god kemi,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Morten Garly Andersen ser kilde-venskaber som en trussel og en mulighed.

»De er en mulighed, fordi vi får tips og historier, vi ellers ikke havde fået. De er en trussel, hvis de får for stor indflydelse på, hvad vi skriver,« siger han.

Som redaktør forbeholder han sig ret til at vælge og vrage i det materiale, redaktionen modtager. Han har for eksempel sagt nej til en artikel om Operation Dagsværk – skrevet af vennen Rasmus Helveg Petersen.

»Den afviste vi, for kilderne skal ikke skrive vores historier. De må gerne inspirere os, men ikke lave vores journalistik,« mener Morten Garly Andersen.

Bekendtskabet begyndte som faglig snak over en kop kaffe. Det udviklede sig til, at de nu også mødes privat. De har kendt hinanden i omkring fire år og taler også om arbejde i fritiden.

»Jeg er nørd på mit fag, og han er nørd på sit, så naturligvis taler vi også om vores arbejde, når vi er sammen. Men vi ses ikke på grund af vores arbejdsrelation. Der sætter vi grænsen. Jeg plejer ikke mine kilder som en strategi for mit arbejde,« mener Rasmus Helveg Petersen.

 

0 Kommentarer