
Både kommunaldirektør Stine Johansen og borgmester i Helsingør Benedikte Kiær har kritiseret en leder i Helsingør Dagblad på deres SoMe-kanaler. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
”RÅDDEN KULTUR PÅ HELSINGØR DAGBLAD?”
Det er overskriften i et opslag, som Helsingørs kommunaldirektør Stine Johansen lagde på LinkedIn lørdag, som en direkte reaktion på en lederartikel i Helsingør Dagblad.
Lederen havde chefredaktør Peter Hagmund-Hansen skrevet på baggrund af flere sager i kommunen, blandt andet en sag, hvor en lokal murermester følte sig dårligt behandlet. I lederen skrev han, at kommunen stadig mangler at rydde op i en ’rådden’ kultur.
Og det fik altså Stine Johansen til at gå på LinkedIn – og gå til angreb.
Samme dag gik også Helsingørs konservative borgmester, Benedikte Kiær, til angreb på samme lederartikel, blandt andet på Facebook.
I sit opslag betegner Stine Johansen lederartiklen som ’ualmindeligt håbløs’ og kritiserer chefredaktøren for at begå et ’frontalangreb på flere hundrede medarbejdere i Helsingør Kommune’.
Stine Johansen fortæller i podcasten ’Budskab’, at det er helt bevidst, at hun laver et SoMe-opslag frem for eksempelvis at skrive et debatindlæg til Helsingør Dagblad.
”Når jeg ikke bare sender opslaget videre til Helsingør Dagblads redaktion, som de så kan bringe på side 17 allernederst i højre hjørne, så er det, fordi det er der ikke nogen, der kommer til at læse,” siger Stine Johansen.
Hun oplyser, at hendes opslag har fået 80.000 visninger på hendes egne kanaler og derudover 17.000 visninger på Helsingør Kommunes Facebook- og LinkedIn-sider tilsammen.
”Danmarks sejeste kommunaldirektør”
Og kommentarfelterne er også svømmet over i noget nær en regulær love storm.
”Danmarks sejeste kommunaldirektør” og ”Modigt men vigtigt, at du står frem”, lyder det i et par af kommentarerne.
Alligevel er Anna Rørbæk, selvstændig i Rørbæk Kommunikation, kritisk over for Stine Johansens strategi. Hun mener, opslaget er ’for meget følelse, for voldsomt, og for bidsk’.
”Det skaber et brag, som jeg ikke nødvendigvis tænker var nødvendigt,” siger Anna Rørbæk.
Hun hæfter sig også ved, at chefredaktør Peter Hagmund-Hansen siger til ’Budskab’, at han ikke var opmærksom på SoMe-opslagene, før han blev kontaktet om dem af ’Budskab’. Noget, som ærgrer ham, fordi han så ikke har kunnet blande sig i debatten i kommentarfelterne.
Stine Johansen har hverken tagget ham eller Helsingør Dagblad i sit opslag.
Det mener Anna Rørbæk er ’lidt uredeligt’, fordi de polariserer debatten, ligesom hun ikke bryder sig om, at Stine Johansen bruger samme retorik som dagbladet med ’rådden kultur’.
”Jeg synes, det kan være farligt at gå den vej, når man også som kommunaldirektør og borgmester skal være med til at passe på vores demokrati. Og der er den fjerde statsmagt, altså medierne, vagthunden,” siger Anna Rørbæk.
OK at vise indignation
Stine Johansen siger, at hun godt kunne have tagget chefredaktøren. Men først og fremmest hæfter hun sig ved, at hun er lykkes med at nå ud til kommunens medarbejdere og lokalsamfundet med et budskab om, at ’der er en grænse for, hvor meget kommunale medarbejdere skal udskammes i pressen’.
”Mit kanalvalg handler om at kommunikere med medarbejdere og deres familier og borgere i lokalsamfundet. Det handler langt mindre om at kommunikere med dagbladet, ligesom chefredaktøren jo heller ikke sender mig sin leder på forhånd,” siger Stine Johansen.
Hun understreger, at en kommune skal kunne stå på mål for kritik, og siger også, at hun måske godt kunne have skruet ned for retorikken.
”Men jeg synes egentlig også, at det er i orden at kunne vise, at jeg bliver båret af en indignation her over den måde, som kommunale medarbejdere bliver fremstillet i pressen,” siger hun.
Peter Hagmund-Hansen er ikke enig i, at han i sin lederartikel laver et ’frontalangreb på alle medarbejdere i kommunen’. Han mener tværtimod, at lederartiklen handler om en række specifikke sager og forhold.
Velkommen til en ny verden
Både Anna Rørbæk og Mikael Baden, direktør i Friday, ser Stine Johansens opslag som udtryk for en ny tendens i offentlig kommunikation: At topembedsmænd bliver mere ’aktivistiske’ på deres egne kanaler.
”Det her er velkommen til en ny verden,” siger Mikael Baden.
”Man kan som kommunaldirektør pludselig nå ud til rigtigt mange mennesker,” siger han og fortæller om et kursus for 10-12-år siden for offentlige topledere, hvor han opfordrede dem til at kommunikere en holdning indimellem.
”Der var mange, der slog hælene i og sagde: Holdning er ikke noget, vi skal have, det skal politikerne have. Vi skal være neutrale embedsmænd,” siger Mikael Baden og kalder Stine Johansen ’eksponent for en ny type og en ny generation af embedsfolk’.
Han har talt sig frem til, at 10 kommunaldirektører har reageret på Stine Johansens LinkedIn-opslag og reageret med kommentarer som ’bravo’ og ’godt brølt’.
”Jeg gad godt se, hvornår de øvrige kommunaldirektører, som har givet hende high fives og klap, gør noget tilsvarende over for deres lokale dagblade, når de har fået nok,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.