Vejen til Cavling

Masser af tålmodighed, aktindsigter, kilder og kaffe - de Cavling-nominerede fortæller om deres journalistiske metoder. Cavling-prisen uddeles i eftermiddag i Rundetårn

Masser af tålmodighed, aktindsigter, kilder og kaffe – de Cavling-nominerede fortæller om deres journalistiske metoder. Cavling-prisen uddeles i eftermiddag i RundetårnHvis du vil nomineres til en Cavling, så er der særligt én ting, som du bør skrive på din huskeliste: Tålmodighed. Masser af tålmodighed.

Det står klart efter et arrangement torsdag aften, hvor de fem Cavling-nominerede journalister og hold fortalte om deres arbejde med deres journalistiske projekter.

Også aktindsigt, gode tips fra kilder – og et par kopper kaffe – var gennemgående elementer i de fleste af nomineredes arbejde.

Bo Maltesen og Hans Davidsen-Nielsen har med deres dækning af skattesagen medvirket til, at Skattesagskommissionen blev nedsat. De fortalte blandt andet, at de modtog et anonymt opkald fra en mønttelefon efter deres første artikler om skattesagen. Personen i den anden ende af røret sagde, at de skulle blive ved med at grave i sagen, og tippede de to journalister om møderne i Skatteministeriet, som blev meget centrale for sagen sidenhen.

En kop kaffe

Line Holm, der er nomineret for sin over hundrede sider lange afdækning af hændelserne før, under og efter danmarkshistoriens største værdirøveri, kom på sporet af sin historie ved en snak med en betjent over en kop kaffe.

I jagten på detaljer har Line Holm besøgt alle steder, der optræder i fortællingen og gennemtrawlet både referater fra retsmøder og videoovervågning fra røveriet. Hun har desuden givet sig god tid til interviews. Hendes korteste interview til historien varede tyve minutter, mens hun brugte otte timer i træk på det længste.

I skjul på loft

Tålmodigheden var ligeledes i højsædet hos Kaare Gotfredsen, Lasse Ravnø og Jonatan Placing, da de afdækkede, hvordan politiets ledelse havde givet op over for pusherne og stofhandlen på Vesterbro. De har siddet mange timer i træk skjult sammen med kameramanden på et loft på Vesterbro, for at dokumentere narkohandlen. Desuden har de ligget i skjul ved Sandholmlejren for at filme, hvordan heroin og andre stoffer gik i rutefart mellem Sandholmlejeren og Vesterbros misbrugsmiljø.

Endnu en kop kaffe

Asbjørn With fik som Line Holm færten af sin historie over kaffen. Det var Rikke Karlsson fra byrådet og sundhedsudvalget i Rebild Kommune, der bød på en kop: »Når nogen siger det, skal man altid sige ja,« sagde Asbjørn With i går. Resultatet af kaffemødet er foreløbigt mere end 130 artikler om Rebild Kommunes svigt i sager om misbrug, tvangsfjernelser og andre socialopgaver – og en Cavlingnominering.

Puk Damsgaards dækning af Syrien skilte sig ud ved at være det eneste projekt, der er blevet til uden for landets grænser. Derfor har det været småt med aktindsigterne.

Til gengæld har de halvandet år, hun har dækket Syrien, også krævet meget tålmodighed. Hun fortalte, at hun generelt har været »irriterende« meget afhængig af sine kilder i sit arbejde i Syrien: »Jeg kan ikke tage ind uden en oversætter, men jeg kan heller ikke få min historie uden at rejse med dem, jeg dækker,« sagde hun.

Sidste års Cavling-vindere Ulrik Dahlin og Anton Geist var ordstyrere ved torsdag aftens arrangement i Pressen i JP/Politikens Hus. Det var FUJ der stod bag arrangementet.

Årets modtager af Cavling-prisen bliver offentliggjort i dag ved et arrangement, der i år for første gang er flyttet til Rundetårn.

0 Kommentarer