Varsling med omtanke

DJs forhandlere skal ikke forpligtes til slavisk at true med konflikt ved udløb af overenskomster.

DJs forhandlere skal ikke forpligtes til slavisk at true med konflikt ved udløb af overenskomster.

Frustrationen over ikke mindst DR, der er blevet mistænkt for at forhandle på skrømt, har fået Kreds 6 til at foreslå, at Journalistforbundet skal varsle konflikt i samme øjeblik, overenskomsten udeløber.
»Vi så, hvordan DR under forhandlingerne smed omkring sig med nye krav, som de ikke mente alvorligt. Men vi skal ikke spilde tiden på at drøfte ting, som arbejdsgiverne ikke mener. På Nordjyllands Radio forstår vi ikke, at DJ ikke varslede konflikt prompte,« lød det fra talerstolen fra Carsten Lorenzen, medlem af Kreds 6's bestyrelse.
I forslaget argumenterede Kreds 6 desuden med, at DJ »udviste en ekstrem grad af tålmodighed« – selv da DR på et tidspunkt krævede, at lønforhøjelser først skulle tælle fra det tidspunkt, den ny overenskomst kom i hus.
»DR forsøgte altså åbenlyst at profitere af deres egne provokerende krav. Det burde – hvis ikke tidligere – have fået DJ til at varsle konflikt og dermed lægge maksimalt pres på DR,« lyder konklusionen i forslaget.

Blank afvisning
Fred Jacobsen fra hovedbestyrelsen forstod godt frustrationen. Overenskomsten med DR udløb 31. maj sidste år, men først sidst i oktober varslede DR konflikt – fordi HB ønskede at forhandle til alle muligheder var udtømt, forklarede Fred Jacobsen.
»Og så sendte vi strejkevarslet. Efter min og hovedbestyrelsens opfattelse på det tidspunkt, der var bedst egnet til at sætte modparten under pres: Når der ikke umiddelbart er udsigt til at nå et resultat, og når man vurderer, at strejkevåbnet kan bruges til at nå et resultat,« sagde Fred Jacobsen, der understregede, at kravet om øjeblikkelig konfliktvarsling ville fratage DJ et vigtigt taktisk våben.
»Det primære for os må være at skaffe resultater,« fastslog han og anbefalede derpå de delegerede at afvise forslaget.
DJ-formand Lars Poulsen erkendte, at DJ i eksemplet med DR godt kunne have krummet aftrækkerfingeren tidligere – men advarede samtidig om, at det ville være »katastrofalt,« hvis forslaget blev vedtaget.
»Andre forbund varsler konflikt øjeblikkeligt, men hvad får HK for eksempel ud af det?« lød det retorisk fra Lars Poulsen, der understregede, at DJ ikke havde interesse i at fremprovokere et sammenbrud, der ville sende parterne i Forligsinstitutionen før tiden.
»Det vil være vanvittigt, hvis en – forståelig – frustration over DR, skal betyde en ny regel,« fastslog han.
Morten Uhrenholdt, formand for Journalistgruppen i DR, støttede kritikken af forslaget – »DJs forhandlere skal ikke i fodlænker« sagde han – og Arne Skov fra HB påpegede, at »en ordentlig faglig kamp forudsætter handlefrihed.« Mest kontant lød afvisningen fra Thomas Szlavik fra Ekstra Bladet:
»Vi skal selvfølgelig stemme nej!«.
Og det gjorde de så.

0 Kommentarer