Varme og medmenneskelighed

Øjenvidner - 2003 som Poltikens fotografer så detPolitikens Forlag192 sider. 129 kroner Anmeldelse: Harald Henden, fotograf på Verdens Gang, Norge

Øjenvidner – 2003 som Poltikens fotografer så det
Politikens Forlag
192 sider. 129 kroner

 

Anmeldelse: Harald Henden, fotograf på Verdens Gang, Norge

At skulle lave en fotobog, der spejler de vigtigste begivenheder gennem et helt år ved hjælp af et begrænset antal fotografers billeder, er en uhyre vanskelig opgave. Politiken har løst den på forbilledlig vis med bogen »Øjenvidner«.

Selvfølgelig hjælper det at have en fotoafdeling bestående af fotografer, der på hver deres område hører til blandt verdens bedste. Jan Grarup behøver man knap at nævne; hans billeder fra Israel og Tjetjenien er i ypperste verdensklasse. »Øjenvidner« rummer så meget mere end det.

Finn Frandsens portræt af Poul Nyrup Rasmussen er en dokumentation, som langt overgår den rene registrering. Thomas Borbergs fotografi af badende børn rummer en situation, man har set før, men som løftes til høj klasse på grund af fotografens originalitet, da en triviel opgave skulle løses.

Ja, der findes knapt et dårligt fotografi i bogen.

Det er dog sammenblandingen af det spektakulære og det hverdagsagtige, der gør bogen til et vigtigt historisk dokument. Kontrasten mellem den brutale virkelighed i Irak, set gennem Per Hove Olesens søgende blik på ligvaskerne, og Lars Hansens billede af et strandhus i Nordsjælland, »Hjemlig Hygge«, gør, at man stopper op og reflekterer. En reaktion, man bør få, når der er tale om en god fotobog.

Jeg bliver imponeret over den varme og medmenneskelighed, Politikens fotografer formår at få ind i deres billeder. Pelle Rinks måde at være til stede på i Sverige efter drabet på Anna Lindh er fremragende.

Det eneste, jeg savner, er Politikens egne billeder fra Irak, mens krigen stod på. En sådan opgave er for vigtig til, at den kan overlades til bureau-fotografer.

Per Folkver har måske Nordens bedste fotografer at arbejde med. Og Politikens fotografer har måske Nordens bedste billedredaktør som leder og inspirationskilde.

Sådan en kombination skaber et vinderhold.

 

 

0 Kommentarer