Aviser og tv-stationer sprang på, da datingsitet BeautifulPeople.com fortalte, at en virus havde lukket tusindvis af grimme singler ind på siden. Men flere antyder nu, at virussen var et mediestunt uden hold i virkeligheden.
Datingsitet BeautifulPeople.com lukker kun de smukkeste singler ind. Håbefulde ansøgere bliver bedømt af sitets medlemmer inden de kan få lov til at blive optaget. Men i weekenden udsendte hjemmesiden, der opererer over hele verden, en pressemeddelelse – en virus ved navn "Shrek" havde åbnet for sluserne, så ansøgere blev automatisk optaget uden at skulle blive vurderet af sitets medlemmer. Dermed var 30.000 grimme ansøgere blevet optaget, og BeautifulPeople.com var blevet nødt til at slette deres profiler.
Historien skabte overskrifter over det meste af verden, også i Danmark. Både EkstraBladet.dk, bt.dk, b.dk og information.dk kører historien.
Men var det hele et mediestunt uden hold i virkeligheden? Sådan spørger journalisten Peter Genild på sin blog.
Han henviser blandt andet til it-sikkerhedseksperten Graham Cluleys blog, der undrer sig over BeautifulPeople.com's håndtering af virussen. Han peger på, at firmaet selv har ordnet virussen internt uden hjælp fra sikkerhedseksperter og at virussen tilfældigvis giver BeatifulPeople.com masser af omtale samtidig med den ikke er til fare for nuværende eller fremtidige brugere.
»Jeg har en mistanke om, at dette her højst sandsynligt er et mediestunt der ikke har nogen bund i virkeligheden, og alverdens medier falder for det,« skriver Graham Cluley.
BeautifulPeople.com kontroversielle forretningsstil har før været et emne i pressen. I starten af januar 2010 udsendte datingsiden en pressemeddelelse, der fortalte, at cirka 5.000 brugere var blevet smidt ud af tjenesten, fordi de havde spist for meget henover julen. Kampagnen var opfundet af firmaet Golden Goose, der vandt en PR-pris for ideen.
Flere af de danske medier nævnte rent faktisk i deres artikler, at der var mulighed for, at historien var et mediestunt. Men det gør ikke sagen bedre, mener Peter Genild.
»Hvad er i grunden værst? En historie, der ukritisk er copy/pastet fra en pressemeddelelse udsendt af et berygtet PR-firma? Eller en historie, der er copy/pastet fra pressemeddelelsen – med en tilføjelse om at den måske er en PR-løgnehistorie?« spørger han på sin blog.
11