Valget fører til journalistisk selvransagelse

Det nys overståede folketingsvalg giver anledning til selvransagelse blandt mediefolk. I går skrev Uffe Ellemann-Jensen, at vælgerne er blevet svigtet. Nu erklærer Jakob Nielsen, forfatter til 'Helle for magten', at valgkampen 2007 blev en katastrofe for medierne.

Det nys overståede folketingsvalg giver anledning til selvransagelse blandt mediefolk. I går skrev Uffe Ellemann-Jensen, at vælgerne er blevet svigtet. Nu erklærer Jakob Nielsen, forfatter til 'Helle for magten', at valgkampen 2007 blev en katastrofe for medierne.

Spørgsmålet er, om danske journalister og medier i for høj grad var aktive aktører under valgkampen 2007? Og har den 4. statsmagt fuldstændigt svigtet fundamentale etiske principper om at forsøge at forholde sig neutral?

Tre fremtrædende mediefolk har i hvert fald måttet trække sig som kommentatorer under valgkampen. Det fik Uffe Ellemann-Jensen til i slutspurten at tale om, at pressen har optrådt som et 'forstyrrende filter'.

Nu mener Jakob Nielsen, tidligere politisk redaktør på Politiken og mangeårig EU-korrespondent, at det er tid til regnskabets time.

'Det bliver spændende at se, om medierne tør tage konsekvensen af valget 2007,' skriver han i sin blog.

2 Kommentarer

flemming chr. nielsen
17. NOVEMBER 2007
selvransagelse!
Vi, der er halvgamle, kender godt begrebet "journalistisk selvransagelse." Vi hørte det efter den første Irak-krig og har egl. hørt det, siden vi blev født: efter Vetnam-krigen, efter Nixon, efter ... fyld selv ud. Man skal være meget ung for at tro, at det nytter. Næste gang skal vi høre det igen.
Luci Smith
15. NOVEMBER 2007
Pressens selvransagelse - This is Not America

Selvransagelse er altid en god ting.  For mig at se, er problemet tildels at der bruges for meget tid på valgdækning hvor der sendes direkte. Det bliver en slags fyld. Under den alt for korte valgkamp blev der fokuseret på personer, fremfor politiske ideologier og ståsteder.

På forhånd havde medierne delt alt op i rød og blå.

Hey Ladies and Gents,

This is not America!

Og hvorfor ikke være lidt bedre til at holde kæft engang i mellem i stedet for at spørge,"Hvordan har du det i maven lige nu?"

Jeg gider godt læse National Enquirer for at finde ud af hvillket skandaler de dækker. men helt ærligt, på valgnatten kan jeg godt undvære at Villy Søvndals datter i Sdr. Bjert eller hvor det nu er, bliver interviewet om hvordan hun nu har det i maven lige nu. Og dagen efter høre hans søskende fortælle. Det er så overkill at kun tekst tv er til at klare.

Personligt kan jeg godt lide både Villy Søvndal og George Clooney. Men jeg har ikke brug for at ved for meget om dem.

 Jeg kunne altså godt tænke mig at vi nedtrappede en del af disse "preconceived concepts" ved den næste valg. For min skyld kunne vi godt få et valg igen inden sommer. Og så ser jeg helst en længere forløb, hvor der kan diskuteres ordentligt igennem og hvor man ikke bare spiser vælgerne af med "Statsministerdueller" og rød og blå. Jeg vil have grøn og rød og de sorte og gul og ikke det her elitær fis som Fogh har været så god til at fremelske. 

Danmark er Danmark og vi  er da mange der forlanger  en folkeafstemning om EU traktatet. Fogh har måske lige 90 mandater  i øjeblikket - eller har han?   Mon ikke han daffer andetsteds længe inden fire år er gået?  Har forresten læst at han fik en hilsen fra Gordon Brown i anledningen af sejren men hvor er gratulationerne fra hans god ven, George W.?  Det er altid synd at forelske sig i den forkerte mand. Det kan jeg tale med om. Gordon Brown viser i hvert fald sin gode opdragelse og høflighed.