Når Tænk mister sit frihedsbrev og bliver udliciteret til Benjamin, mister bladet sin ånd og tone. Det mener Erik Valeur, der for 13 år siden var med til at skabe Tænk i sin nuværende form. Ledelsen i Forbrugerrådet har i mange år været irriteret over frihedsbrevet (Opdateret)
Tænk mister al sin saft og kraft sammen med frihedsbrevet. Det advarer tidligere Tænk-journalist og Cavling-vinder Erik Valeur imod, efter at Forbrugerrådet i dag har meldt ud, at man fritstiller redaktionen, udliciterer bladet til Benjamin og annullerer frihedsbrevet.
»Det bliver en reklamebrochure. Det bliver røvkedeligt. Hvis bladet ikke har frihed, mister det sin tone, og det er det, der vil ske nu. Benjamin får besked på at skrive om de områder, Forbrugerrådet satser på, og folk kommer til at kede sig ihjel,« siger Erik Valeur, der var ansat på Tænk indtil i sommer, da man lukkede Jyllands-redaktionen ned.
Ikke graverjournalistik
I 1999 blev han hyret som konsulent til relanceringen af Tænk, og han fortæller, at han var med til at bygge strukturen op med de grundige tests af produkter på den ene side, og den kritiske og bredt-definerede forbrugerjournalistik på den anden. Test-afdelingen består i Forbrugerrådet og bliver ikke udliciteret. Men han tror ikke på, at der bliver meget tilbage af den kritiske journalistik.
»Ikke et ondt ord om Benjamin, men det er ikke ligefrem JP eller Politikens gravergrupper, der sidder derude. Derfor bliver det et rent test-magasin, og så kan folk vel lige så godt gå på nettet og købe græsslåmaskine-testen, når de skal købe en græsslåmaskine,« siger Erik Valeur.
Kampen om frihedsbrevet
Han blev ansat som fast journalist på bladet i 2004, og han fortæller, at der i mange år har været kampe med ledelsen om bladets redaktionelle frihed.
»Når Forbrugerrådet kørte deres kampagner, ville de gerne have, at vi var med. Nogle gange var der ikke plads i bladet, og andre gange, når der var plads, viste vores research noget andet end budskabet fra Forbrugerrådet. Det var der nogle, der blev meget irriterede over.«
Tidligere redaktør Pernille Tranberg har også fortalt til Journalisten, at hun kæmpede om den redaktionelle frihed med ledelsen. I perioder lå hun i åben konflikt med Forbrugerrådet om Tænks uafhængighed. Da hun i slutningen af 2008 beslutter sig for at stoppe, er det blandt andet, fordi hun ikke vil acceptere en sammenlægning af Tænk og Forbrugerrådets hjemmesider. Journalistik og politik skal ikke blandes sammen – hverken på nettet eller i bladet, sagde hun til Journalisten i august sidste år:
»Hvis journalistikken var styrende, kunne vi fortsat lave det skarpeste og mest relevante blad. Men der var voksende pres på, hvad vi skulle skrive om – og det var svært at forklare internt, at mellemregninger i Forbrugerrådets politiske arbejde ikke altid er godt redaktionelt stof,« forklarede hun.
Erik Valuer mener, at omvæltningerne også skyldes dårlig ledelse:
»Sammen med Bo Bedre har det været det største magasin i Danmark. Man skal godt nok være dygtig – i gåseøjne – for at køre sådan et blad i sænk. De har også gjort sig umage ved enten at fyre eller ladet Danmarks dygtigste forbrugerjournalister sive. Det er et udslag af elendig ledelse,« siger Erik Valeur.
Spekulative forudsigelser
Chefredaktør på Tænk indtil i dag Lis Hornø har ikke ønsket at kommentere artiklen. Kommunikationschef i Forbrugerrådet Claus Dithmer skriver i en mail til Journalisten, at ”alt vel i sidste ende er ledelsens ansvar”, men han giver ikke meget for Erik Valeurs bekymringer om bladets fremtid:
”Jeg er meget uenig i Eriks spekulative forudsigelser,” skriver han.
Han forsikrer derudover, at den nye redaktion på Benjamin stadig vil kunne lave journalistik, der er kritisk over for Forbrugerrådets budskaber:
”Linjen skal ikke som sådan ændres. Den kritiske og uafhængige forbrugerjournalistik skal fortsat være Tænks varemærke, ligesom vi fortsat vil basere store dele af vores journalistik i magasinerne og på nettet på vores unikke og uvildige tests af allehånde forbrugerprodukter. Men vi vil selvfølgelig ikke på den lange bane fraskrive os muligheden for at forbedre læseoplevelser for vores medlemmer,” skriver Claus Dithmer til journalisten.dk.
Aftalen med Benjamin Media er, at der bliver oprettet en lille redaktionsgruppe med to redaktører og to faste skribenter. Dertil skal der tilknyttes faste freelancere. Benjamin har lovet at tage de nu tidligere Tænk-medarbejdere, som ønsker det, til samtale.
Opdateret 17.24 med svar fra Claus Dithmer
1